Σπριντ της κυβέρνησης για τις ευρωεκλογές: Μέτρα, pressing στην αντιπολίτευση, νέα πρόσωπα

Θα μπορούσε να συζητηθεί και μια υποψηφιότητα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη

 

Σε φουλ ρυθμούς έχουν αρχίσει να δουλεύουν στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου προκειμένου να περιοριστεί το ενδεχόμενο μιας χαλαρής ψήφου και να συσπειρωθούν οι ψηφοφόροι του κόμματος. Η στρατηγική που επιλέγεται από το κυβερνών κόμμα στο δρόμο προς τις κάλπες είναι διπλή: από τη μία πλευρά στόχος είναι να μπει μπροστά μια θετική ατζέντα και από την άλλη πλευρά εντείνονται τα πυρά προς το ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

 

Όπως ακριβώς στις περσινές εθνικές εκλογές, έτσι και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου από την Πειραιώς θα τεθεί το ερώτημα στους ψηφοφόρους ποιος μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα της χώρας και να προχωρήσει σε μια σειρά κρίσιμων μεταρρυθμίσεων. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα και για ψήφο διαμαρτυρίας επισημαίνεται από το γαλάζιο στρατόπεδο, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν διαρροές κυρίως προς μικρότερα κόμματα από πολίτες που θα θελήσουν να στείλουν ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση.

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αναμένεται να αναφερθεί σε μια σειρά θεμάτων της επικαιρότητας. Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της μίνι συνόδου στο Κάιρο και της συμφωνίας που υπήρξε μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου για μια σειρά θεμάτων αιχμής, όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό και η ενέργεια.

 

Έμφαση σε μέτρα για νεότερες ηλικίες

 

Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα εστιάσει σε μια σειρά θετικών ανακοινώσεων, δίνοντας κυρίως έμφαση σε μέτρα για τις νεότερες ηλικίες που αποτελούν και ένα δύσκολο κοινό. Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να κλειδώσει η αύξηση του κατώτατου μισθού, που αφορά 580.000 περίπου εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και θα μπει σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου. Μάλιστα, το μέτρο θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και μια σειρά επιδομάτων, που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό.

 

Ένα ακόμα θέμα στο οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση η κυβέρνηση είναι το στεγαστικό, καθώς η ανοδική πορεία των ενοικίων δοκιμάζει τις αντοχές κυρίως των νέων ζευγαριών που ψάχνουν για κατοικία. Στη Βουλή πρόκειται να κατατεθεί ρύθμιση για αυστηροποίηση των όρων της Golden Visa, ενώ παράλληλα εξετάζονται και πρόσθετες παρεμβάσεις -πέραν αυτών που ήδη έχουν γίνει- και για το ζήτημα του Airbnb.

 

Άμεσα ανοίγει και η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα «ανακαινίζω - ενοικιάζω», με το οποίο οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι κλειστά θα επιδοτούνται - εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις - για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης, ύψους μέχρι 10.000 ευρώ. Η επιδότηση θα ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, ενώ αναγκαία προϋπόθεση είναι οι ιδιοκτήτες μετά την ανακαίνιση να προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών τουλάχιστον ετών.

 

Τα θέματα της καθημερινότητας

 

Παράλληλα από το κυβερνών κόμμα δίνουν έμφαση σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα η παιδεία, η υγεία, η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης αλλά και η ασφάλεια των πολιτών. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως στην εβδομαδιαία του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε «εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα πολιτικών που έχει στο επίκεντρο του τον άνθρωπο και τα καθημερινά του προβλήματα. Με στόχο η χώρα μας να γίνει πιο ευρωπαϊκή, πιο σύγχρονη, πιο ασφαλής και πιο δίκαιη».

 

Το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Καναδά, όπου πρόκειται να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον ομόλογο του Τζάστιν Τριντό (σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθεί και η απόκτηση νέων σύγχρονων πυροσβεστικών αεροσκαφών). Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει το παρών και στην παρέλαση της ομογένειας για την επέτειο της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

 

Να σημειωθεί εδώ πως από την Πειραιώς θέλουν να κινητοποιήσουν τους ομογενείς στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές, όπου για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί το μέτρο της επιστολικής ψήφου. Βέβαια, μετά τα πρόσφατα γεγονότα με τα emails από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου η κυβέρνηση δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση για το θέμα. Και το επόμενο διάστημα αυτό που θα τονίζεται από τους «γαλάζιους» είναι πως έχουν μπει οι ασφαλιστικές δικλείδες για να προστατευθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας.

 

Τα πρώτα ονόματα για το ευρωψηφοδέλτιο

 

Ισχυρή γυναικεία παρουσία θα έχει το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και ήδη έχουν κλειδώσει οι πρώτες υποψηφιότητες. Μεταξύ άλλων αναμένεται να είναι υποψήφιες η Εύη Χριστοφιλοπούλου (στο παρελθόν είχε διατελέσει βουλευτής και υφυπουργός), η Βουλα Πατουλίδου (αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης), η Νόνη Δούνια (είχε εκλεγεί βουλευτής), η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα. Επίσης θα είναι εκ νέου υποψήφια η νυν ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ αλλά και με βάση τις τελευταίες πληροφορίες πιθανότατα και η Μαρία Σπυράκη.

 

Η επίσημη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου θα γίνει το διάστημα από τις 10 μέχρι τις 15 Απριλίου -μετά το συνέδριο του κόμματος- ωστόσο μέχρι τότε θα υπάρχουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη κλειδώσει περισσότερες από 15 υποψηφιότητες και δεν αποκλείεται ακόμα και μέσα στην εβδομάδα να οριστικοποιηθούν κάποια νέα ονόματα.

 

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι συζητήσεις για την εξεύρεση τουλάχιστον μιας ισχυρής δεξιάς υποψηφιότητας, που να μπορέσει να μιλήσει στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος. Η συζήτηση για το Φαήλο Κρανιδιώτη έχει λήξει, ωστόσο μια σειρά άλλων ονομάτων παραμένει στο τραπέζι. Επίσης, αναζητούνται κυρίως ισχυρά πρόσωπα από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η Νέα Δημοκρατία έχει και τις μεγαλύτερες απώλειες σε κόμματα που κινούνται στα δεξιά της.

 

Παράλληλα, αναζητείται και ένα όνομα έκπληξη που να μπορεί βέβαια να μιλήσει στους ψηφοφόρους του κόμματος. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες πως θα μπορούσε να συζητηθεί και μια υποψηφιότητα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη που παραμένει στις αλβανικές φυλακές.

 

Τέλος, να σημειωθεί πως στις κλειδωμένες υποψηφιότητες είναι μεταξύ άλλων o Δημήτρης Τσιόδρας (είναι διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού), o Βασίλης Κοντοζαμάνης (πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα υγείας), o Μιχάλης Αγγελόπουλος (πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ), o Αθανάσιος Εξαδάκτυλος (πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου) και o Σωτήρης Σέρμπος (αναπληρωτής καθηγητής στο Δημοκρίτειο). Επίσης, αναμένεται να είναι υποψήφιοι ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ο δημοσιογράφος Γιώργος Aυτιάς και πιθανότατα ο καθηγητής Ναπολέοντας Μαραβέγιας και ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης. Στα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι του οδοντιάτρου Μιλτιάδη Μητσιά (που είναι γιος του γνωστού ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά) αλλά και του Σπύρου Καρανικόλα (είχε αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ το 2022 και στις τελευταίες εκλογές ήταν σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ).

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ