Σπύρος Φωκάς: Οι τέσσερις γάμοι και ο λόγος που δεν έκανε παιδιά - Στο τέλος ζούσε σε κοντέινερ με σύνταξη 620 ευρώ

Μια καριέρα με πολλές επιτυχίες και διεθνή αναγνώριση, αλλά και μια πολυτάραχη ζωή γεμάτη έρωτες, γάμους και θυελλώδεις σχέσεις. Αυτός ήταν ο Σπύρος Φωκάς, που έφυγε από τη ζωή στα 86 του χρόνια.

 

Γεννημένος στην Πάτρα στις 17 Αυγούστου το 1937, με το όνομα Ανδρουτσόπουλος Σπύρος, ήρθε στην Αθήνα στην ηλικία των 9 χρόνων.

 

Ο πατέρας του ήταν ταξιδιωτικός πράκτορας, ενώ η μητέρα του καταγόταν από την Κέρκυρα.

 

Αφού αποφοίτησε από τη δραματικής σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη, έζησε και εργάστηκε πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα, γιατί δεν του άρεσε η νοοτροπία των Αμερικανών.

 

Οι τέσσερις γάμοι και ο λόγος που δεν έκανε παιδιά

 

Σπύρος Φωκάς: Οι τέσσερις γάμοι και ο λόγος που δεν έκανε παιδιά - Στο τέλος ζούσε σε κοντέινερ με σύνταξη 620 ευρώ

 

Ο Σπύρος Φωκάς παντρεύτηκε τέσσερις φορές, με τους γάμους του να κρατάνε περίπου δέκα χρόνια ο καθένας.

 

Το 1958 και σε ηλικία μόλις 21 ετών, παντρεύτηκε την ηθοποιό Νία Λειβαδά, με την οποία χώρισαν μετά από δέκα χρόνια.

 

Μεγάλος του έρωτας ήταν η εντυπωσιακή αεροσυνοδός Βέτα Ρεμπετσέρι, η οποία ήταν η δεύτερη σύζυγός του. Και πάλι μετά από μια δεκαετία χώρισε.

 

Στα τέλη του '70 γνώρισε την τρίτη σύζυγό του την Ελληνοαμερικανιδα διευθύντρια του Φεστιβάλ Ολυμπίας Ρενέ Πάππας, με την οποία χώρισαν οι δρόμοι τους και πάλι μετά από δέκα χρόνια.

 

Στον τελευταίο του πολιτικό γάμο με τη Λίλιαν Παναγιωτοπούλου το 2013 ήταν 76 ετών.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΦΩΚΑΣ

 

Σύμφωνα με δηλώσεις του, δεν απέκτησε ποτέ παιδιά γιατί δεν του αρέσει ο κόσμος που ζει ο ίδιος και γι' αυτό δεν θέλησε να υποχρεώσει κανένα παιδί να ζήσει σε αυτό τον κόσμο.

 

Όμως, αγάπησε σαν δικό του παιδί την κόρη της τελευταίας του συζύγου Λίλιαν, την Κωνσταντίνα, η οποία σπούδασε υποκριτική και σκηνοθεσία στο Λος Άντζελες.

 

λιλιαν φωκα

 

Το τέλος του Σπύρου Φωκά: Ζούσε σε ένα κοντέινερ με μία τιμητική σύνταξη

 

Τα τελευταία χρόνια ο Σπύρος Φωκάς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, κυρίως αναπνευστικά και με την καρδιά του. Τον περασμένο Αύγουστο, είχε υποβληθεί και σε σοβαρό χειρουργείο στη χολή κι έπειτα νοσηλεύτηκε σε κέντρο αποκατάστασης στην Καλαμάτα.

 

Παρά την ένδοξη καριέρα του, τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν δύσκολα, κατοικώντας σε ένα κοντέινερ σε βιομηχανική ζώνη της Κορίνθου. Μαζί με τη σύζυγό του, Λίλιαν, ζούσαν με το ποσό των 620 ευρώ, την τιμητική του σύνταξη.

 

σπυροσ φωκασ

 

"Ζει σε ένα κοντέινερ 40 τ.μ., το οποίο μπάζει χειμώνα - καλοκαίρι. Για 60 μέρες ήταν στα νοσοκομεία και όταν βγήκε από το νοσοκομείο Κορίνθου ήρθαν να του κόψουν το ρεύμα" είχε αποκαλύψει ο Θοδωρής Σεργιάδης, στενός φίλος του Σπύρου Φωκά, τον Σεπτέμβριο του 2021.

 

Ο ίδιος είχε προσθέσει πως η συμμετοχή για τα φάρμακα του Σπύρου Φωκά ήταν της τάξης των 150 ευρώ και πως "στην ουσία ο κόσμος βοηθά για το φαγητό".

 

Επίσης, ο κ. Σεργιάδης είχε περιγράψει και τη δύσκολη καθημερινότητα της Λίλιαν Φωκά, η οποία καλούνταν να φροντίζει τον κατάκοιτο ηθοποιό, μην μπορώντας να τον σηκώσει και να τον μετακινήσει χωρίς αναπηρικό αμαξίδιο.

 

λιλιαν φωκα

 

Η ίδια η σύζυγος του Σπύρου Φωκά είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της ότι η κόρη της, Κωνσταντίνα, με τα χρήματα που έβγαζε βοηθούσε την ίδια και τον Σπύρο Φωκά, "για να μπορέσουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς", όπως είχε πει χαρακτηριστικά.

 

Η ηθοποιός και καλή φίλη της οικογένειας Σοφία Μπαλάση, είχε περιγράψει πριν από δύο χρόνια τις δραματικές στιγμές που βίωνε ο ηθοποιός: "Ο Σπύρος είναι κατάκοιτος στο κρεβάτι και δεν μπορεί να σηκωθεί. Ζει σ’ ένα σπίτι προκάτ, που τον χειμώνα είναι σαν ιγκλού και το καλοκαίρι δεν μπορείς να σταθείς από τη ζέστη.

 

Μαζί με τη σύζυγό του παίρνουν μια σύνταξη της τάξεως των 600 ευρώ, χωρίς καν να έχουν φαγητό, με αποτέλεσμα να υποσιτίζονται. Χαρακτηριστικό τραγικό παράδειγμα είναι ότι όταν πήρε εξιτήριο από το Νοσοκομείο της Κορίνθου, το ασθενοφόρο τον μετέφερε στο σπίτι του κι εκεί βρίσκονταν άνθρωποι του ΔΕΔΔΗΕ για να του κόψουν το ρεύμα".