Στο δίκτυο "Natura 2000" ολόκληρος ο Κορινθιακός

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Δημοτικό θέατρο Κορίνθου η επίσημη ανακοίνωση της ένταξης του Κορινθιακού Κόλπου στο δίκτυο NATURA.

 

 

Παρόντες, όλα τα μέλη του ΣΠΟΑΚ, Δήμαρχοι και θεσμικοί παράγοντες των 14 Δήμων και των Περιφερειών, σύλλογοι και φορείς, καθώς και μαθητές του 3ου Λυκείου Κορίνθου, μια ευχάριστη έκπληξη για όλους τους διοργανωτές και παρευρισκόμενους.

Όπως ακούστηκε από τους ομιλητές, η ανακήρυξη του Κορινθιακού στο δίκτυο NATURA είναι μια «επανάσταση». Και με τη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης και των ορίων, θα είναι ένα είδος «άμεσης δημοκρατίας» για να διαχειριστούμε έναν χώρο που χρήζει άμεσης φροντίδας.

Ο πρόεδρος του ΣΠΟΑΚ κ. Σταμάτης Χαλβατζής, τόνισε ότι «ο Κορινθιακός δεν είναι η θάλασσα που μας χωρίζει, αλλά η θάλασσα που μας ενώνει. Με την ένταξή του στο δίκτυο NATURA θα είναι ένας σημαντικός οικότοπος. Η όλη διαδικασία ξεκίνησε πριν από χρόνια, αλλά η γραφειοκρατία ήταν ένας τεράστιος τοίχος που μας εμπόδιζε. Ο κ. Φάμελος πίστεψε και στήριξε αυτή την προσπάθεια. Όπως και αρκετοί άλλοι που χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε φτάσει έως εδώ».

Από την πλευρά του υπουργείου αναφέρθηκε στο μείζον αυτό θέμα για τη θάλασσά μας, ο κ. Ιωάννης Καζόγλου – Σύμβουλος αν. Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε θέματα φύσης και βιοποικιλότητας, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε: «Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια θα υπάρχουν επικαιροποιημένες μελέτες για όλες τις περιοχές NATURA. Μέσα σε αυτές θα είναι και η πολύ μεγάλη θαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού. Το νέο είναι, ότι πριν 3 μέρες δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης του Κορινθιακού Κόλπου με έδρα την Κόρινθο.

Σημασία έχει να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό. Ακόμα και οι καλύτερες συνθήκες να υπάρχουν, αν δεν υπάρχουν οι άνθρωποι δεν γίνεται τίποτα. Να προχωρήσει άμεσα η εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης, κάτι που δεν είναι απλό γιατί υπάρχουν αρκετές δράσεις και επαγγελματικές ασχολίες γύρω από τον Κορινθιακό. Και για τις τσούχτρες υπάρχουν προτάσεις τις οποίες θα συζητήσουμε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το σοβαρό θέμα που απομένει είναι η στελέχωση και η υποδομή, άρα και η εύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση. Υπάρχει εμπειρία από τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Και είναι ευκαιρία για μια νέα αρχή και σωστή δουλειά με τη στήριξη όλων». 

 

Πηγή:moriasnews.gr