Στο εδώλιο ξανά η Καίτη Γαρμπή

Προς την ολοκλήρωσή τους φαίνεται πως βαίνουν οι δικαστικές περιπέτειες που εδώ και χρόνια έχει η Καίτη Γαρμπή, εξαιτίας χιλιάδων ευρώ που της έχουν καταλογίσει οι εισπρακτικές αρχές. Όπως προέκυψε από πρόσφατη ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Γ’ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, δεν αποκλείεται και η απαλλαγή της δημοφιλούς τραγουδίστριας από την ποινική εμπλοκή, καθώς έχει στο πλευρό της αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης των τελευταίων ετών σχετικά με την παραγραφή των αξιώσεων του Δημοσίου, αλλά και με τον έλεγχο των φορολογουμένων.

 

Πρόσφατα, η Καίτη Γαρμπή κλήθηκε να καθίσει στο εδώλιο αντιμέτωπη με την κατηγορία της μη καταβολής χρεών στο Δημόσιο, τα οποία φέρονται να ανέρχονται περίπου στις 300.000 ευρώ. Η ίδια δεν εμφανίστηκε στο ακροατήριο, αλλά εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους της, ενώ απών ήταν και ο υπάλληλος της αρμόδιας ΔΟΥ, σύνηθες φαινόμενο σε αυτές τις υποθέσεις, με αποτέλεσμα συχνά τα δικαστήρια να οδηγούνται σε αναβολές εξαιτίας της ανυπαρξίας απάντησης των φορολογικών αρχών.

 

«Η εντολέας μου αρνείται την κατηγορία. Έχει γίνει προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για μέρος του ποσού και έχει εκδοθεί απόφαση που μας δικαιώνει. Το υπόλοιπο οφειλής είναι περίπου στις 80.000 χιλιάδες. Σας προσκομίζω την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου που δέχεται την προσφυγή και ακυρώνει. Το Δημόσιο δεν ήρθε ούτε στη διαδικασία γιατί είναι από αυτές τις υποθέσεις που εμπίπτουν σε αυτό το πράγμα που πλέον απαγορεύει την μετατόπιση της παραγραφής πέραν της πενταετίας. Για την παραγραφή έγινε δεκτή» ανέφερε ο συνήγορός της τραγουδίστριας κατά τη διαδικασία.

 

Το δικαστήριο προχώρησε στην εξέταση του πίνακα χρεών σε μια προσπάθεια να διασταυρώσει εάν η απόφαση που προσκόμισε η τραγουδίστρια αφορά στα ίδια ποσά, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι πρόστιμα ΚΒΣ (Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων). Τελικά, το Διοικητικό Πρωτοδικείο φέρεται να έχει διαγράψει με απόφασή του ποσό ύψους περίπου 200.000 ευρώ, ενώ για περίπου 90.000 ευρώ που απομένουν, «έχει ασκηθεί προσφυγή, όμως δεν αξιολογείται ποινικά», όπως σχολίασε ο δικηγόρος της Καίτης Γαρμπή, ζητώντας παράλληλα να προχωρήσει η εκδίκαση της υπόθεσης προκειμένου να απαλλαγεί η εντολέας του.

 

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε ωστόσο, να αναβληθεί η υπόθεση για να προσκομιστεί πιστοποιητικό περί αμετακλήτου της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου, καθώς πρόκειται για κρίση σε πρώτο βαθμό. «Μα θα κάνει χρόνια τώρα αυτό, το Δημόσιο δεν εμφανίζεται καν σε αυτές τις υποθέσεις, όπως σας είπα γιατί έχουν παραγραφεί. Αυτό σημαίνει ότι θα πηγαινοερχόμαστε για τρία χρόνια!» αντέτεινε η υπεράσπιση.

 

Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλλει την υπόθεση προκειμένου να προσκομιστεί βεβαίωση περί του αμετακλήτου της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου που «διαγράφει» λόγω παραγραφής σημαντικό μέρος των χρεών της τραγουδίστριας, με αποτέλεσμα -όταν αυτό διαπιστωθεί- εκείνη να απαλλαγεί, καθώς το ποσό που θα εμφανίζεται να οφείλει δεν θα υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ που απαιτεί ο νόμος.

 

Η κατηγορία για «ξέπλυμα»

 

Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο η καταξιωμένη ερμηνεύτρια είχε βρεθεί αντιμέτωπη και με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, σε βαθμό πλημμελήματος, απόρροια -ως φαίνεται- της υπόθεσης φοροδιαφυγής ύψους ενός εκατ. ευρώ, στην οποία έχει εμπλακεί. Στο μεταξύ βέβαια, η Καίτη Γαρμπή δικαιώθηκε στα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία της διέγραψαν πρόστιμο ύψους 900.000 ευρώ.

 

Τότε, ο συνήγορός της είχε ζητήσει από το δικαστήριο την αναβολή της υπόθεσης για λόγους ουσίας. Επικαλούμενος τη διαγραφή, είχε υποστηρίξει ότι πλέον έχει σχεδόν μηδενιστεί το πόσο του καταλογισμού και για το λόγο αυτό θα έπρεπε πρώτα να εκδικαστούν οι αποφάσεις που αφορούν στα χρέη προς το Δημόσιο και μετά να εκδικαστεί το ζήτημα της νομιμοποίησης εσόδων.

 

Τελικά, η δίκη αναβλήθηκε, καθώς εκείνη την ημέρα η Καίτη Γαρμπή δεν μπορούσε να παρασταθεί αυτοπροσώπως στο δικαστήριο, αφού βρισκόταν για συναυλία στο Λονδίνο.

 

Η διαγραφή των 900.000 ευρώ

 

Η πρώτη δικαίωση για την αγαπημένη τραγουδίστρια ήρθε τον Ιούλιο του 2018, όταν το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας διέγραψε πρόστιμο ύψους 900.000 ευρώ που είχε καταλογιστεί στην Καίτη Γαρμπή από την εφορία. Η επίμαχη δικαστική απόφαση εναρμονίζεται με εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε, το 2017, ότι είναι αντισυνταγματική η δυνατότητα του ελληνικού Δημοσίου να ελέγξει περιπτώσεις φοροδιαφυγής πέραν της πενταετίας.

 

Υπενθυμίζεται πως ο έλεγχος φέρεται να αφορά την περίοδο 2000 έως και 2010. Μάλιστα, λίγα χρόνια αργότερα, το 2014 η ίδια η τραγουδίστρια είχε αναφερθεί στη φορολογική έρευνα που είχε ξεκινήσει, επισημαίνοντας σε δήλωσή της: «Το ΣΔΟΕ πριν από 3 χρόνια περίπου άρχισε μια έρευνα που αφορούσε τις φορολογικές δηλώσεις μου από το 2000 μέχρι το 2010. Προσφάτως με κάλεσε να αιτιολογήσω τις κινήσεις δέκα χρόνων των προσωπικών μου λογαριασμών σε πολλές τράπεζες μέσα σε 5 ημέρες. Είναι λογικό να μην μπορέσει κάποιος πολίτης μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα της προθεσμίας, να θυμηθεί, να συγκεντρώσει στοιχεία και να αντικρούσει τα υποστηριζόμενα από το ΣΔΟΕ».

 

news247.gr