Στο «κόκκινο» και ο Δήμος Λουτρακίου για τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Ιός του Δυτικού Νείλου: Φόβοι για εξάπλωση από μολυσμένα κουνούπια - Ποιοι δήμοι είναι στο «κόκκινο»

 

 

 

Μολυσμένα κουνούπια έχουν σημάνει συναγερμό στις υπηρεσίες 25 δήμων της χώρας, μετά και τα τελευταία περιστατικά λοίμωξης και θανάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

 

Δεκαεπτά κρούσματα λοίμωξης και τρεις θάνατοι καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα, με 25 δήμους να βρίσκονται στο «κόκκινο» (οι περισσότεροι σε Αττική και Μακεδονία).

 

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου που εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από την αρχή του καλοκαιριού έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 60 περιστατικά λοίμωξης από τον ιό, εκ των οποίων τα 17 την τελευταία εβδομάδα. Από τους ασθενείς που διαγνώστηκαν με τη νόσο, οι 48 παρουσίασαν εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση, και 12 είχαν ήπιες εκδηλώσεις που έμοιαζαν με αυτές μιας ίωσης (εμπύρετο νόσημα). Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν και οι πρώτοι τρεις θάνατοι από τη νόσο, σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών. Χθες το μεσημέρι, παρέμεναν νοσηλευόμενοι 16 ασθενείς, εκ των οποίων οι τέσσερις σε μονάδα εντατικής θεραπείας

 

Έως και χθες κρούσματα είχαν καταγραφεί σε οικισμούς 25 δήμων στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής (Μέγαρα, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος), Βοιωτίας (Τανάγρα, Αλίαρτος, Δήμος Θηβαίων), Θεσσαλονίκης (Χαλκηδόνα, Ωραιόκαστρο, Βόλβη, Κορδελιό-Εύοσμος, Θεσσαλονίκη, Δέλτα), Κεντρικού Τομέα Αθηνών (Ηράκλειο), Βόρειου Τομέα Αθηνών (Ηλιούπολη), Εύβοιας (Χαλκίδα), Ημαθίας (Αλεξάνδρεια, Βέροια), Πειραιώς και Νήσων (Σαλαμίνα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μέθανα), Πέλλας, Κορινθίας (Λουτράκι), Κιλκίς (Παιονία) και Ρεθύμνου (Μυλοπόταμος).

 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει την εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές και συστήνει στους πολίτες να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.

 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον Ιό του Δυτικού Νείλου

 

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

 

Τι είναι η λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου;

 

Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (West Nile virus, WNV) είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα κουνουπιού, και προσβάλλει ζώα (άγρια πτηνά, άλογα) και τον άνθρωπο.

 

Πώς μεταδίδεται η λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου;

 

Μολυσμένα κουνούπια: Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι). Τα κουνούπια μολύνονται από άρρωστα πτηνά ή άλλα ζώα (π.χ. άλογα).

 

Μεταγγίσεις, μεταμοσχεύσεις. Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματος και σπάνια από την μητέρα στο έμβρυο (συγγενής λοίμωξη).

 

Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Δεν μεταδίδεται μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου;

 

Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (<1%) εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

 

-Ασυμπτωματική λοίμωξη: Το 80% (4 στα 5) των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.

 

-Ήπια νόσος: Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουν ήπια συμπτωματολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, εμέτους και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα (στον κορμό) και διόγκωση των λεμφαδένων. Τα συμπτώματα φεύγουν σε 4-7 ημέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.

 

-Σοβαρή μορφή νόσου: Λιγότερα από 1 στα 100 άτομα (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα). Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια,αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμος, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

 

Πόσο σύντομα εμφανίζονται τα συμπτώματα;

 

Μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

 

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

 

Συνήθως διαρκούν μερικές μέρες, αν και μερικές φορές η διάρκεια είναι μεγαλύτερη. Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα) μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες.

 

Πώς θεραπεύεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

 

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα περνούν μόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευτούν χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία (χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, πιθανή εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας για μηχανική αναπνευστική υποστήριξη κλπ).

 

Υπάρχει εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου;

 

Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο έναντι του ιού.

 

Γιατί λέγεται ιός του Δυτικού Νείλου;

 

Ονομάσθηκε έτσι, γιατί αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937.

 

newpost.gr