Στο Λουτράκι η πολυτελής θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση (Εικόνες)

Η θρυλική θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση, βρίσκεται αγκυροβολημένη εδώ και λίγη ώρα στο Λουτράκι...

 

Η “Χριστίνα” ναυπηγήθηκε το 1943 ως φρεγάτα του Καναδικού Πολεμικού Ναυτικού με εξειδίκευση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Συμμετείχε ενεργά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ χρησιμοποιήθηκε και στην απόβαση στη Νορμανδία. Μετά τη λήξη του πολέμου, το Πολεμικό Ναυτικό του Καναδά την απέσυρε βγάζοντάς τη σε πλειστηριασμό. Ο μέγας Αριστοτέλης Ωνάσης την είδε και, όπως λέγεται, την αγόρασε προς 34.000 δολάρια. Στη συνέχεια ξόδεψε το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 3 εκατ. δολαρίων για να τη μετατρέψει σε πολυτελή θαλαμηγό. Από το 1956 που λειτούργησε μέχρι τον θάνατο του Ωνάση το 1975, θρυλικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ελίτ από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο απόλαυσαν τις ανέσεις της.

 

Σήμερα, 79 χρόνια μετά την ναυπήγησή του, το «Christina O», όπως πλέον είναι το όνομά του, περιλαμβάνεται στην λίστα με τα 50 μεγαλύτερα γιoτ στον κόσμο. Μπορεί να φιλοξενήσει 34 άτομα σε 18 καμπίνες, έχει 42 άτομα πλήρωμα, ανάμεσά τους και 4 Ελληνες, με τον έναν να είναι ο καπετάνιος. Εφτά φορές είχε ταξιδέψει με τη θαλαμηγό ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ενώ, ο Ωνάσης τη χρησιμοποιούσε όχι μόνο για τις διακοπές του αλλά και για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Ηταν ένα κινητό γραφείο όπου δεχόταν επιχειρηματίες και έκλεινε τα μεγάλα deals.

 

Το κατάστρωμα της Χριστίνας, του Έλληνα κροίσου, έχουν πατήσει τεράστιες προσωπικότητες του 20ού αιώνα. Ο κατάλογος μοιάζει ατέλειωτος: Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου, η Μέριλιν Μονρόε, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο Τζον Φ. Κένεντι, ο Φρανκ Σινάτρα, ο πρίγκιπας Ρενιέ και η Γκρέις Κέλι και φυσικά η Τζάκι Ωνάση και η Μαρία Κάλλας, για χάρη της οποίας ένα ολόκληρο σαλόνι στη θαλαμηγό είναι αφιερωμένο σε αυτή είναι λίγες μόνο από τις σημαίνουσες προσωπικότητες που έχουν φιλοξενηθεί σε αυτό το πλωτό παλάτι.

 

Πριν από λίγα χρόνια στην 99 μέτρων μήκους και 11 μέτρων πλάτους θαλαμηγό το σούπερ μόντελ Χάιντι Κλουμ πραγματοποίησε τον γάμο της με τον Τομ Κάουλιτς, καθώς και τη γαμήλια δεξίωση. Τον Ιούλιο του 2017 το σκάφος είχε ενοικιαστεί από τον διάσημο χολιγουντιανό σταρ του κινηματογράφου, Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

 

Τα τελευταία χρόνια, μετά την πώληση του ποσοστού του Τζον Παπανικολάου στον Ιρλανδό φιλέλληνα δικηγόρο Αϊβορ Φιτζπάτρικ, η “Χριστίνα” ενοικιάζεται προς 850.000 ευρώ περίπου την εβδομάδα.