Στο στόχαστρο της εφορίας ο Γιάννης Μαρακάκης – Οι επιχειρηματικές συμμετοχές και η φοροδιαφυγή

Στο επίκεντρο πλήθους φορολογικών ελέγχων έχει βρεθεί ο γνωστός δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης, με τις ελεγκτικές υπηρεσίες να κάνουν φύλλο και φτερό εταιρείες στις οποίες συμμετέχει.

 

Μεταξύ των εταιρειών που βρίσκονται υπό διερεύνηση για φορολογικές ατασθαλίες είναι και η εταιρεία ΜΑΡΑΤΟΠ, στην οποία ανήκει το all day bar restaurant «40 Forty», που λειτουργεί στην παραλία του Αστέρα της Βουλιαγμένης. Μέτοχοι της ΜΑΡΑΤΟΠ με ποσοστό 33% έκαστος είναι ο Γιάννης Μαρακάκης, ο αδελφός του Τόλης και ο συνεργάτης τους Ετιέν Τοπαλιάν.

 

Το «40 Forty» θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένο και από το 2016 έως σήμερα είναι hot προορισμός για celebrities και ευρύτερα για τους high profile επισκέπτες του Αστέρα. Ωστόσο, το «40 Forty» και οι δραστηριότητες της ΜΑΡΑΤΟΠ μπήκαν στο στόχαστρο των φορολογικών Αρχών, καθώς βάσει risk based analysis προέκυψε πως τα οικονομικά αποτελέσματα που εμφανίζει δεν είναι συγκρίσιμα με εκείνα όμορων επιχειρήσεων και υπολείπονται των προβλεπόμενων. Το ίδιο προέκυψε και για άλλες επιχειρήσεις στις οποίες είναι μέτοχος ο Γιάννης Μαρακάκης.

 

Η πλαζ του Αστέρα, από Μάιο έως Σεπτέμβριο φιλοξενεί 1.000 με 2.000 άτομα σε ημερήσια βάση, με τους λουόμενους να εξυπηρετούνται αποκλειστικά από δύο all day bar restaurant, το «40 Forty» και εκείνο που ανήκει στην Αστήρ Παλάς. Το «40 Forty» εξυπηρετεί περίπου 180 ομπρέλες (360 ξαπλώστρες) στην πλαζ του Αστέρα, ενώ παράλληλα παρέχει υπηρεσίες εστιατορίου, catering, καντίνας, καφετέριας, παροχής ποτών, self service, κ.α..

 

Οι δραστηριότητες του Γιάννη Μαρακάκη στη Βουλιαγμένη αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια κυρίως μέσω τριών εταιρειών, της ΜΑΡΑΤΟΠ Ετερόρρυθμη Εταιρεία, της Όμιλος ΜΑΡΑΤΟΠ Ετερόρρυθμη Εταιρεία και της ΛΑΙΜΟΣ ΜΑΡΑΤΟΠ.

 

Η ΜΑΡΑΤΟΠ Ετερόρρυθμη Εταιρεία δήλωσε για το 2020 συνολικά ακαθάριστα έσοδα 623.000 ευρώ περίπου και εμφάνισε ζημίες 18.415 ευρώ περίπου. Για το 2019 είχε δηλώσει συνολικά ακαθάριστα έσοδα 982.733 ευρώ περίπου και κέρδη 65.000 ευρώ περίπου. Για το 2018 δήλωσε έσοδα 915.000 ευρώ και ζημίες 103.000 ευρώ.

 

 

 

Η άλλη εταιρεία, ο Όμιλος ΜΑΡΑΤΟΠ Ετερόρρυθμη Εταιρεία δήλωσε για το 2020 συνολικά ακαθάριστα έσοδα 242.000 ευρώ περίπου και εμφάνισε ζημίες 77.500 ευρώ περίπου. Για το 2019 είχε δηλώσει συνολικά ακαθάριστα έσοδα 140.000 ευρώ περίπου και ζημίες 90.000 ευρώ περίπου. Για το 2018 ο Όμιλος ΜΑΡΑΤΟΠ Ετερόρρυθμη Εταιρεία δήλωσε έσοδα μόλις 2.300 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούσαν στη δραστηριότητα τριών μηνών.

 

Παράλληλα, ο Γιάννης Μαρακάκης και οι συνεργάτες του δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή το 2019 και μέσω της εταιρείας ΛΑΙΜΟΣ ΜΑΡΑΤΟΠ, η οποία εμφάνισε το συγκεκριμένο έτος ακαθάριστα έσοδα 172.000 ευρώ περίπου και ζημιές χρήσης 84.000 ευρώ.

 

Να σημειωθεί πως το 2019 η ΜΑΡΑΤΟΠ Ετερόρρυθμη Εταιρεία υπέβαλε στην εφορία δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών στην οποία δήλωσε πως στο σύνολο του έτους κατέβαλε συνολικά μεικτές αποδοχές 143.400 ευρώ σε 110 εργαζόμενους. Από την πλευρά της η Όμιλος ΜΑΡΑΤΟΠ Ετερόρρυθμη Εταιρεία υπέβαλε στην εφορία δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών στην οποία δήλωσε πως στο ίδιο έτος κατέβαλε συνολικά αποδοχές 1.850 ευρώ σε 11 εργαζόμενους.

 

Οι άλλες δραστηριότητες

 

Να σημειωθεί πως ο Γιάννης Μαρακάκης έχει αναπτύξει δραστηριότητα στο χώρο της εστίασης, αλλά και στο χώρο του τροφίμων και μέσω άλλων εταιρειών. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρακάκης έχει μετοχική παρουσία στις εταιρείες Blueduck, La Meat Maison Restaurants, Whiterock Concepts, Πόρτες Ψυχικού, κ.α.

 

Στη La Meat Maison Restaurants ο κ. Μαρακάκης, ο αδελφός του Τόλης και ο συνεργάτης τους Ετιέν Τοπαλιάν, έχουν συμπράξει επιχειρηματικά με τον Στράτο Δρακούλη, της Drakoulis Meat. Μάλιστα, ο Γιάννης Μαρακάκης είναι και ο δικηγόρος του κ. Δρακούλη και διεκπεραιώνει και υποθέσεις της Δρακούλης Εμπορία Κρέατος Αλλαντικών και Τυροκομικών Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης.

 

Ωστόσο, η La Meat Maison Restaurants Ετερόρρυθμη Εταιρεία εμφανίζεται διαρκώς ζημιογόνα, παρά το ότι την τελευταία τριετία και ειδικά πριν την πανδημία είχε ικανοποιητικούς τζίρους. Η La Meat Maison Restaurants δήλωσε για το 2020 συνολικά ακαθάριστα έσοδα 641.000 ευρώ περίπου και ζημίες 326.000 ευρώ περίπου. Για το 2019 είχε δηλώσει συνολικά ακαθάριστα έσοδα 2,2 εκατ. ευρώ περίπου και ζημιές 375.000 ευρώ περίπου. Για το 2018 η La Meat Maison Restaurants δήλωσε έσοδα 175.000 ευρώ περίπου και ζημίες 323.000 ευρώ.

 

Το 2019 η La Meat Maison Restaurants Ετερόρρυθμη Εταιρεία υπέβαλε στην εφορία δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών στην οποία δήλωσε πως κατέβαλε στο σύνολο του έτους συνολικά μεικτές αποδοχές 89.000 ευρώ σε 59 εργαζόμενους.

 

Οι φορολογικοί έλεγχοι

 

Όπως αναφέραμε, οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει «παραφωνίες» στις φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων του Γιάννη Μαρακάκη με αποτέλεσμα να είναι αντιμέτωπος με πολλούς ελέγχους, από πολλές διαφορετικές υπηρεσίες. ΑΑΔΕ, ΣΔΟΕ και Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΕΕ) έχουν πολλές ανοικτές υποθέσεις για τις εταιρείες συμφερόντων Μαρακάκη.

 

Ενδεικτικά, η ΜΑΡΑΤΟΠ Ετερόρρυθμη Εταιρεία η οποία λειτουργεί το «40 Forty» ελέγχεται αυτή την περίοδο από τη ΔΟΥ Γλυφάδας, την ΥΕΔΕΕ Αττικής, αλλά και το ΣΔΟΕ, καθώς από επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους προέκυψαν ουκ ολίγα προβλήματα με τα βιβλία της και με την έκδοση αποδείξεων.

 

Αντίστοιχες παραβάσεις έχουν διαπιστωθεί και στις επιχειρήσεις Blueduck, La Meat Maison Restaurants και Πόρτες Ψυχικού.

 

Στο Blueduck είναι σήμερα σε εξέλιξη έλεγχος από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, ενώ ένας δεύτερος έλεγχος ολοκληρώθηκε μέσα στον Αύγουστο. Είχε προηγηθεί προ μηνών έρευνα της Δ.Ο.Υ. Δ' Αθηνών. Και στο La Meat Maison Restaurants διενεργήθηκε έλεγχος από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος ολοκληρώθηκε μέσα στον Αύγουστο.

 

Τέλος, στην Πόρτες Ψυχικού Ετερόρρυθμη Εταιρεία είναι ήδη ανοικτός ένας έλεγχος από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής και δύο ξεχωριστοί έλεγχοι από το ΣΔΟΕ. Τέλος προ μηνών είχε υπάρξει ξανά έρευνα της ΥΕΔΕΕ και έλεγχος από τη ΔΟΥ Χολαργού.