Στο τραπέζι η τρίτη δόση εμβολίου - Ποιες κατηγορίες ευπαθών ομάδων αφορά

Το ελάχιστο διάστημα που πρέπει να έχει μεσολαβήσει ανάμεσα στην χορήγηση της 2ης και της 3ης δόσης είναι 28 ημέρες - Συζητήσεις για τρίτη δόση σε ηλικιωμένους και υγειονομικούς

 

Εντείνεται, τις τελευταίες ημέρες, η συζήτηση για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου, με την πρόεδρο της επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, να εξηγεί, στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, πως μια τρίτη δόση θεωρείται ενισχυτική και όχι πειραματική και πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν τέτοια ανάγκη για τον γενικό πληθυσμό.

 

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η τρίτη δόση θα χορηγηθεί σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, ειδικότερα σε άτομα με σημαντική ανοσοκαταστολή:

Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων

Μεταμόσχευση μυελού 

Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία

Νεφροπαθείς

Στο τραπέζι της συζήτησης για ενδεχόμενη χορήγηση της 3ης δόσης βρίσκονται επίσης οι ηλικιωμένοι καθώς και οι υγειονομικοί.

 

Το ελάχιστο διάστημα που πρέπει να έχει μεσολαβήσει ανάμεσα στην χορήγηση της 2ης και της 3ης δόσης είναι 28 ημέρες.

Όπως έχει φανεί, το 75% των ανοσοκατεσταλμένων που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, δεν αναπτύσσουν καλή ανοσοαπόκριση, με αυτή να αγγίζει το 35%.

Με την τρίτη δόση  οι ανοσοκατεσταλμένοι δύνανται να φτάσουν έως το 85%, όπως δηλαδή και οι υπόλοιποι άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα υγείας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ