Σύλλογος Πυροπροστασίας Δασών Λουτρακίου - Δωρεά Γεωπονικού Πάρκου Λουτρακίου

Ο Σύλλογος Πυροπροστασίας Δασών Λουτρακίου Περαχώρας είναι ένα περιβαλλοντικό μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που έχει ως κυριότερο σκοπό την κινητοποίηση των πολιτών όσον αφορά την εθελοντική δασοπυρόσβεση και προστασία των βουνών της Κορινθίας καθώς και την αρωγή, στο μέτρο του δυνατού των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών.

 

 

 

Ο Σύλλογός μας συνεργάζεται με το Πυροσβεστικό Σώμα, την Πολιτική Προστασία, και όποιο άλλο οργανισμό ή φορέα έχει σκοπό την προστασία των δασικών εκτάσεων του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας .

 

Η ιδέα γεννήθηκε το 2006 από μια μικρή παρέα ευαισθητοποιημένων ατόμων. Στην συνέχεια ο σύλλογος μας εντάχθηκε στα μητρώα της Πολιτικής Προστασίας με αριθμό μητρώου 17/2006. Η κινητήρια σκέψη ήταν να προστατευθούν οι πνεύμονες πράσινου που είναι ελάχιστοι και τόσο πολύτιμοι για την Κορινθία. Θέλοντας, λοιπόν, να συμβάλουν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο στη προστασία των δασών και προσφέροντας από τον ελεύθερο χρόνο τους, οργάνωσαν μια ομάδα, η οποία θα λειτουργούσε σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα στην πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών.

 

Κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2007 – 2018 η Εθελοντική Ομάδα πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς επενέβη έγκαιρα σε όλα τα περιστατικά που συνέβησαν στη περιοχή ευθύνης της αλλά και σε άλλες περιοχές με επιτυχία αποτρέποντας ενδεχόμενες καταστροφές. Παράλληλα τα μέλη της έλαβαν μέρος σε δενδροφυτεύσεις, καθαρισμούς που διοργάνωσε ο Δήμος Λουτρακίου και άλλοι φορείς.

 

Η Εθελοντική Ομάδα για την αντιμετώπιση των συμβάντων διαθέτει τα παρακάτω πλήρως εξοπλισμένα οχήματα:

 

1) Mitsubishi L200 4×4, χωρητικότητας 870 lit.

 

2) 2 x Opel 4×4 , χωρητικότητας 870 lit.

 

3) Mazda 4×4, χωρητικότητας 870 lit.

 

4) FIAT 4×4, χωρητικότητας 1,5t.

 

5) 2 γουρούνες.

 

6) 2 μηχανές cross.

 

7) Επίσης ο Σύλλογος διαθέτει εξοπλισμό σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, εξοπλισμό ασύρματης επικοινωνίας, επινώτιους ψεκαστήρες κλπ.

 

8) Για την καλύτερη εποπτεία της περιοχής υπάρχουν δύο (2) παρατηρητήρια (πυροφυλάκεια) τοποθετημένα το ένα στη θέση Νέα Πολιτεία και το άλλο στη θέση (νησί) στον Σχοίνο.

 

Ως έδρα της ομάδας μας ορίζεται το πάρκο Δεξαμενής Λουτρακίου, στον Γερμανικό Δρόμο.

 

To 2014 ιδρύθηκε το πρώτο παράρτημα του συλλόγου στην Κόρινθο παράλληλα με την αλλαγή του καταστατικού μας και την μετονομασία του συλλόγου μας από Σύλλογος Πυροπροστασίας Δασών Λουτρακίου Περαχώρας, σε Σύλλογος Πυροπροστασίας Δασών Κεντρική Διοίκηση Λουτράκι

 

Οι δραστηριότητες της ομάδας μας, δεν περιορίζονται μόνο στα παραπάνω, αλλά έχει σαν σκοπό την κοινωνική προσφορά και την δραστηριοποίηση και ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων πολιτών. Άλλωστε, είναι στο χέρι μας, να μη μείνουμε απλά θεατές…

 

loutrakifire.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ