Το Ισραήλ ετοιμάζεται να επαναπατρίσει όλους τους ομήρους - Ο πρόεδρος της χώρας "ψηφίζει" Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης
Στις 12:00 (ώρα Ισραήλ και ώρα Ελλάδας) αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας εφαρμογής του πρώτου σταδίου του ειρηνευτικού σχεδίου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζαςμεταξύ του Ισραήλκαι της Χαμάς, δήλωσε στο Reuters πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.
Η εκεχειρία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή επί του πεδίου στη Λωρίδα της Γάζας, μόλις υπογραφεί η συμφωνία, πρόσθεσε η ίδια πηγή, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι θα συγκαλέσει σήμερα το υπουργικό συμβούλιό του για να «επικυρώσει τη συμφωνία και να επαναπατρίσει όλους τους πολύτιμους ομήρους μας». «Είναι μια μεγάλη ημέρα για το Ισραήλ», δήλωσε.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι προετοιμάζεται για να υποδεχθεί τους ομήρους, αλλά και για να μπορεί να αντιμετωπίσει «όλα τα σενάρια». Κάλεσε τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, όπου συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του.
Σύμφωνα με μια πηγή στους κόλπους της Χαμάς που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, οι εν ζωή Ισραηλινοί όμηροι, τουλάχιστον 20 από τους 47 που κρατούνται στη Γάζα, θα απελευθερωθούν όλοι μαζί με αντάλλαγμα την απελευθέρωση σχεδόν 2.000 Παλαιστινίων κρατουμένων. Και «οι πρώτοι χάρτες παρουσιάσθηκαν από την ισραηλινή πλευρά αναφορικά με την αποχώρηση των στρατευμάτων της». Η πηγή δεν αναφέρθηκε στους νεκρούς ομήρους.
“Του αξίζει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης”
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ έπλεξε το εγκώμιο του ρόλου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη σύναψη της συμφωνίας, λέγοντας ότι ο Τραμπ αξίζει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι του αξίζει γι’ αυτό το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης», έγραψε σήμερα ο Χέρτσογκ στο X, αποκαλώντας τη συμφωνία «μια ευκαιρία για να αποκαταστήσουμε, να επουλώσουμε και να ανοίξουμε νέους ορίζοντες ελπίδας για την περιοχή μας».
Κατά την πρόσφατη ομιλία του στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Τραμπ δήλωσε πως έχει ήδη βάλει τέλος σε αρκετούς πολέμους αφότου ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντά του νωρίτερα φέτος και θα πρέπει να αναγνωρισθεί με το Νόμπελ Ειρήνης. Η Επιτροπή του Νόμπελ πρόκειται να ανακοινώσει αύριο, Παρασκευή, τον φετινό νομπελίστα, που πάντως δεν αναμένεται να είναι ο Τραμπ.