Συμμετοχή του Συλλόγου στην Χαρτογράφηση & Αποτύπωση από την WWF στα Γεράνεια

Ο Σύλλογος Εθελοντών Πυροπροστασίας Δασών Λουτρακίου Περαχώρας, συμμετείχε υποστηρικτικά μαζί την ομάδα του WWF Ελλάς που αποτελούταν από τον κ. Ηλία Τζιρίτη Συντονιστή Έργων της WWF Ελλάς και τον κ. Νικόλαο Γεωργιάδη Γεωπόνο της WWF Ελλας, στην καταγραφή των δασικών εκτάσεων στα Γεράνεια Όρη, για την αποτύπωση των περιοχών που επηρεάστικαν από τις δασικές πυρκαγές της αντιπυρικής περιόδου 2021.

 

Η WWF Ελλας ολοκλήρωσε μια ακόμα απαιτητική καταγραφή στις καμένες εκτάσεις της περσινής χρονιάς, στο πλαίσιο του προγράμματος «παρακολούθηση της φυσικής αναγέννησης μετά από πυρκαγιές».

 

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς της WWF Ελλάς, η εικόνα είναι πολύ ενθαρρυντική για τα Γεράνεια, τα οποία που έχουν αναπτυγμένους μηχανισμούς αναγέννησης μετά από πυρκαγιές, με υψηλό ποσοστό φύτρωσης μικρών πεύκων και έντονη παραβλάστηση πρεμνών, ριζών και κορμών σε αείφυλλα και φυλλοβόλα πλατύφυλλα. Υπάρχουν επίσης σήμεία χωρίς βλάστηση όπου θα μπορούσε να γίνει και δενδροφύτευση.

 

Η ομάδα του WWF μαζί με τον Σύλλογο, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και κατέγραψε όμως και τις περιοχές που σύμφωνα με την περσινή μελέτη χαρτογράφησης και προτεραιοποίησης φαίνεται πως θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα στην αναγέννησή τους.

 

Έτσι πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε όλες τις διπλοκαμένες περιοχές καθώς και αυτές που αποτελούνται από είδη μη προσαρμοσμένα και εγκατέστησε δοκιμαστικές επιφάνειες, τις οποίες θα επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την εξαγωγή συμπερασμάτων και προτάσεων.