Συναντήθηκε με το Δήμαρχο Γιώργο Γκιώνη ο "Ίβυκος" - Οι προτάσεις που κατέθεσε

Σε συνέχεια πρωτοβουλίας του Συνδέσμου Λουτρακιωτών-Περαχωριτών «Ο Ίβυκος», με τις υπ. αρ. πρωτ. 16/16-11-2020 & 31/15-02-2021 επιστολές του προς τον Δήμο, αντιπροσωπεία του νέου Δ.Σ. του συλλόγου, πραγματοποίησε, σε πολύ καλό κλίμα, συνάντηση με τον Δήμαρχο Λουτρακίου–Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, κ. Γεώργιο Γκιώνη, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021.

 

Στην συνάντηση, στην οποία παρέστη και ο κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Αθλητισμού-Τουρισμού του Δήμου, ο κ. Γκιώνης υποδέχτηκε στο γραφείο του τον Πρόεδρο του «Ίβυκου», κ. Ιωάννη Κακούρο, την Αντιπρόεδρο, κα. Γιούλη Σεραφείμ και το Μέλος του Δ.Σ., κ. Φάνη Σιτέ.

 

Ακολούθησε ειλικρινής συζήτηση, κατά την οποία ο Δήμαρχος άκουσε με προσοχή τους προβληματισμούς μας για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που βιώνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι συνεπεία της πανδημίας αλλά και τις προτάσεις μας για το ετήσιο πολιτιστικό καλεντάρι του τόπου μας και τις παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν για τη διαμόρφωσή του.

 

Ακολούθησε παρουσίαση της κατατεθειμένης απόφασης-πρότασης του Δ.Σ. του «Ίβυκου» για τον εορτασμό, στον Δήμο μας, της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η οποία έχει ως βασικό γνώμονα την ανάδειξη των ιστορικών στιγμών που διαδραματίστηκαν στον Δήμο μας, ήτοι την Μάχη της Περαχώρας και την Δ΄ κατ' επανάληψιν Εθνοσυνέλευση (1831- 1832), αλλά και τη θυσία των συμπατριωτών μας, τόσο των Περαχωριτών, όσο και των κατοίκων Πισίων, Βιλίων κ.λπ.

 

Αναλυτικότερα, το Δ.Σ. του συλλόγου, αποφάσισε και προτείνει τα κατωτέρω, με έναρξη εφαρμογής το έτος 2021, κατά την επέτειο συμπλήρωσης των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821:

 

1. Την αναβάθμιση της ετήσιας εκδήλωσης για την Μάχη της Περαχώρας, η οποία πραγματοποιείται στην Περαχώρα, από μια εκδήλωση τοπικού χαρακτήρα, σε δια-δημοτική, πολυ-θεματική εκδήλωση διάρκειας (2) δύο ημερών, με συμμετοχή και των πολιτιστικών συλλόγων Λουτρακίου Περαχώρας και την καθιέρωση της 26 ης Σεπτεμβρίου, ως τοπική εορτή.

 

2. Την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών ημερίδων, σε ετήσια βάση, στα σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου μας, με σκοπό την ενημέρωση όλων των μαθητών για τα δρώμενα της περιόδου εκείνης, τα οποία
παραμένουν δυστυχώς άγνωστα σε μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας, μέσω της προώθησης και γνωστοποίησης της συγκεκριμένης έκδοσης του συμπολίτη μας, εκπαιδευτικού, κ. Ν. Γεωργίου: «Η Μάχη της Περαχώρας, Σεπτέμβριος 1822, Όταν οι Πηγές Αφηγούνται», της οποίας χορηγός έκδοσης είναι η Δημοτική Αρχή.

 

3. Την ένταξη εκδηλώσεως στο χωριό των Πισίων και την ανάδειξη της συμμετοχής τους στην Μάχη της Περαχώρας.

 

4. Την ανάδειξη και τοποθέτηση των συμβόλων της περιόδου εκείνης σε όλα τα δημόσια κτίρια του Δήμου (σχολεία, δημοτικά κτίρια), π.χ. της σημαίας των αντισυνταγματικών της Περαχώρας (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο), γκραβούρων και εικόνων, τοπικών ενδυμασιών κ.λπ., τα οποία παραπέμπουν στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

 

Τονίστηκε δε ότι, ως Σύλλογος, θεωρούμε πως η ιστορική αυτή περίοδος, με προεξάρχουσα τη Μάχη της Περαχώρας, θα πρέπει να εορτάζεται στον Δήμο μας ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίον εορτάζονται και τιμώνται κατά τόπους, από τους δήμους τους, αντίστοιχες σημαντικές ιστορικές στιγμές.

 

Η εν λόγω απόφαση-πρόταση κοινοποιήθηκε επίσης στους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου, κα. Μαρία Πρωτοπαππά, κ. Κωνσταντίνο Λογοθέτη, κ. Ιωάννη Καραπανάγο, κ. Κωστή Ζερβό, κ. Δημήτριο Βασιλείου, κ. Χρήστο Ασημακόπουλο, καθώς και στον ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γεώργιο Κοντό.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με έντονη την πεποίθηση ότι, ο Δήμος θα σταθεί πολύτιμος αρωγός σε όλες τις δράσεις του συλλόγου μας προς όφελος της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.

Το Δ.Σ. του Ίβυκου