Σύννεφα πάνω απο τα Σκόπια: Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά το «όχι» της Ε.Ε.

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, μετά το «όχι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

 

Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ανακοίνωσε τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

 

Η κρίσιμη σύσκεψη θα λάβει χώρα την Κυριακή, εν μέσω της φημολογίας περί παραίτησης του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ.

 

Χαρακτηριστικό είναι το τηλεγράφημα του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων «ANSA», το οποίο έκανε λόγο για «άμεση παραίτηση του Σκοπιανού πρωθυπουργού».

 

Προς το παρόν, βέβαια, δεν υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση.

 

Παρέμβαση Πενταρόφσκι

«Έχω καλέσει τους αρχηγούς των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων, να αφήσουν το κομματικό τους συμφέρον και να επαναβεβαιώσουν το όραμα για το μέλλον της χώρας. Είναι η ώρα να δείξουμε ενότητα γύρω από τους στρατηγικούς μας στόχους» δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, λίγα λεπτά μετά την αρνητική απόφαση της Ε.Ε.

 

Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται να υιοθετήσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες. Οι μεταρρυθμίσεις, η λειτουργία του κράτους πρέπει να συνεχιστούν, όπως και η μάχη εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς».

Υπενθύμισε δε, ότι «είναι αδιαμφισβήτητο ότι έχουμε τηρήσει όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων». «Είμαστε ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε το δικαίωμα να είμαστε μέλος του κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού».

 

Παραδέχθηκε, τέλος, ότι «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν ανταποκρίνονται στις δικαιολογημένες προσδοκίες μας και δεν αντιστοιχούν στις προηγούμενες ανακοινώσεις της Ε.Ε.».

 

«Είμαστε απογοητευμένοι, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματικότητα» κατέληξε ο Πενταρόφσκι.

Το «όχι» της Ε.Ε. σε Σκόπια, Τίρανα

Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. αποφάσισε την αναβολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο με τη Βόρεια Μακεδονία, όσο και με την Αλβανία, με τις Βρυξέλλες να διευκρινίζουν ότι το ζήτημα θα εξεταστεί εκ νέου τον Μάιο του 2020.

 

Πίσω από την αρνητική απόφαση, φέρεται να κρύβεται η Γαλλία, καθώς ο πρόεδρος Μακρόν έχει ταχθεί εναντίον της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, έως ότου ολοκληρωθούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις εντός της Ε.Ε.

 

Παράλληλα, το Παρίσι έχει εκφράσει επιφυλάξεις και ως προς την επιτευχθείσα πρόοδο στον τομέα της διαφθοράς και του κράτους δικαίους, ιδίως στην περίπτωση της Αλβανίας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας αποτέλεσε κεντρικό αφήγημα και βασικό στόχο της κυβέρνησης Ζάεφ, κατά την προσπάθεια έγκρισης και υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

iefimerida.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ