Συντάξεις: «Βόμβα» Κυρανάκη για ιδιωτικοποίηση και της κύριας σύνταξης

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους ασφαλισμένους το σχέδιο της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των συντάξεων που αποκάλυψε χθες ο βουλευτής της Νέα Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

 

 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κωνσταντίνου Κυρανάκη, σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης, στόχος της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση όχι μόνον της επικουρικής σύνταξης αλλά και της κύριας σύνταξης, δηλαδή η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος (σε αντίθεση με το σημερινό αναδιανεμητικό σύστημα) σε όλο το φάσμα των συντάξεων.

 

 

Διευκρίνισε παράλληλα ότι αυτό θα εφαρμοστεί για τους νέους εργαζομένους, οι οποίοι θα μπουν στην αγορά εργασίας μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού.

 

 

«Όταν θα ψηφιστεί ο νέος νόμος της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό οι εργαζόμενοι θα μπουν σε ένα νέο ασφαλιστικό, άρα οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν μια ελάχιστη συνεισφορά υπέρ του Δημοσίου η οποία θα αφορά μία ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη που θα πάρουν όταν αυτοί οι ίδιοι βγουν στη σύνταξη και μετά θα χτίζει ελεύθερα ο ίδιος τη σύνταξή του κεφαλαιοποιητικά» είπε ο Κώστας Κυρανάκης.

 

 

Όταν ρωτήθηκε από την δημοσιογράφο, εάν αυτό ισχύει και για τη κύρια σύνταξη η ο ίδιος απάντησε: 

 

 

«Για όλα. Θα μπορεί να επιλέγει ο ίδιος αν θέλει να πάει σε δημόσιο ταμείο ή σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία και να χτίζει κεφαλαιοποιητικά τη σύνταξή του όπως θέλει».

 

 

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου αν «βγαίνει αυτό, βγαίνει να πληρώνετε τις συντάξεις;» ο Κ. Κυρανάκης ήταν κατηγορηματικός:

 

 

«Φυσικά και βγαίνει, αν γίνει για τους νέους εργαζομένους. Αν γίνει για όλους προφανώς δεν βγαίνει γιαυτό και θα γίνει για τα παιδιά που θα μπουν στην αγορά εργασίας μετά τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Επειδή οι γενιές προχωρούν σταδιακά θα εφαρμοστεί αυτό το σύστημα, ώστε να ξέρει ο ασφαλισμένος πόσα χρήματα έχει χτίσει για τον εαυτό του».

 

 

Ο βουλευτής της Ν.Δ. ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία και υποστήριξε ότι «έχει εφαρμοστεί η οδηγία της Ε.Ε., Βασιλεία 2, η οποία προβλέπει πάρα πολύ αυστηρούς ελέγχους εξονυχιστικούς στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Πριν καν υπάρξει η υπόνοια εκτροχιασμού γίνεται ο έλεγχος και σταματάει. Δεν είναι εφικτό να χρεοκοπήσει (σ.σ. μια ασφαλιστική)».

 

 

Τα λόγια του Κωνσταντίνου Κυρανάκη προκάλεσαν την αντίδραση του Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος δήλωσε «πρώτη φορά ακούω και ίσως είναι καλό να το ακούσει ο κόσμος ότι δεν είναι μόνο για την επικουρική, είναι και για την κύρια σύνταξη».

 

 

Ο πρώην υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι το σύστημα αυτό είναι όντως το ασφαλιστικό Πινοτσέτ και εξήγησε πως ο κίνδυνος δεν είναι μόνο να καταρρεύσει μια ασφαλιστική, αλλά και η δημιουργία μίας τεράστιας μαύρης τρύπας στο ασφαλιστικό, η οποία θα φέρει μοιραία μείωση συντάξεων.

 

 

Σημείωσε μάλιστα πως ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης δεν ξέρει ακριβώς αυτό που λέει γιατί η επέκταση στο σύστημα της κύριας σύνταξης δεν έχει εξαγγελθεί από τη Νέα Δημοκρατία.

 

 

«Ειλικρινά δεν ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους και πως θα την καλύψουν»είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος για να προσθέσει πως επί της ουσίας αλλοιώνεται η κοινωνική ασφάλιση και ότι εάν πάθει κάποιος κάτι κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου και δεν μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται τότε δεν θα μπορεί να αποζημιώνεται όπως συμβαίνει με την κοινωνική ασφάλιση.

 

 

Παράλληλα, έφερε παραδείγματα κατάρρευσης ασφαλιστικών στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα και απάντησε στις διάφορες αιτιάσεις του Κωσταντίνου Κυρανάκη πως «όταν το κράτος εγγυάται τις συντάξεις, οι συντάξεις μπορεί να μειώνονται, αλλά πάντα καταβάλλονται».

 

 

 

Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας διαψεύδουν κατηγορηματικά τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και διευκρινίζουν με έντονο τρόπο ότι η κύρια σύνταξη παραμένει υπό τον ΕΦΚΑ ως δημόσια καθόλικη, διανεμητική και αναδιανεμητική.

 

 

Η αντίδραση του Γιώργου Κουτρουμάνη

 

 

Τα όσα ανέφερε ο Κώστας Κυρανάκης προκάλεσαν την αντίδραση και του Γιώργου Κουτρουμάνη (υπουργού Εργασίας επί ΠΑΣΟΚ) ο οποίος ανέφερε «εύχομαι και ελπίζω να μην εφαρμοστεί αυτό που είπε ο κ. Κυρανάκης. Θεωρώ πως μάλλον κάνει λάθος σχετικά με την κύρια σύνταξη»«Ή μπορεί να ξέρει κάτι που εμείς δεν γνωρίζουμε»συμπλήρωσε ο Γ. Κατρούγκαλος για να συμφωνήσει ο κ. Κουτρουμάνης.

 

 

«Αν εφαρμόσουμε κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην κύρια σύνταξη θα συμβεί το εξής. Σε δέκα χρόνια θα έχουμε 1 εκατ. ή 800.000 νέους ασφαλισμένους, αλλά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων θα έχουν μειωθεί γιατί δεν θα πληρώνουν το σύστημα. Θα υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα, μια τεράστια τρύπα που δεν θα μπορεί αν καλυφθεί» πρόσθεσε ο Γιώργος Κουτρουμάνης.

 

 

Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας η μεγάλη αλλαγή στο ασφαλιστικό θα γίνει στις επικουρικές συντάξεις, ενώ δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο μείωσης τους.

 

 

 

 Tο loutraki365.gr δημοσιεύει τα σχόλια των αναγνωστών του. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
Έλεγχος CAPTCHA
Αυτή η ερώτηση είναι για να ελέγξουμε αν είστε ή όχι άνθρωπος και να αποφύγουμε την αυτοματοποιημένη υποβολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων.
3 + 9 =
Επιλύστε αυτό το απλό μαθηματικό πρόβλημα και εισάγετε το αποτέλεσμα. π.χ. για 1 + 3, πληκτρολογήστε 4.