Σύψας: Δεν είναι δεδομένος ο εφοδιασμός σε εμβόλια

Ο εφοδιασμός σε εμβόλια αλλά και η προσέλευση του κόσμου στα εμβολιαστικά κέντρα δεν είναι δεδομένη, ξεκαθαρίζει ο Νίκος Σύψας.

 

Ο Νίκος Σύψας μίλησε στο ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, όπου έχουν αρχίσει και πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.

 

Ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων του ΕΚΠΑ ξεκαθάρισε πως μέχρι στιγμής, δεν είναι δεδομένος ο εφοδιασμός σε εμβόλια, αλλά και η προσέλευση του κόσμου στα εμβολιαστικά κέντρα. Ταυτόχρονα, επισήμανε πως το σχέδιο είναι να χτιστεί ένα τοίχος ανοσίας στη κοινωνία, με ποσοστό περίπου το 70%.

 

«Θα φοράμε μάσκες μέχρι να κάνουμε το τείχος ανοσίας στο 70% του πληθυσμού, ακόμα και αν εμβολιαστούμε τότε θα φορούμε μάσκες, εξαρτάται από την προσέλευση του κόσμου και τον εφοδιασμό με εμβόλια, τίποτε από τα δύο δεν είναι δεδομένο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

«Είμαστε στα τελευταία 30 μέτρα της πανδημίας -τα πιο δύσκολα. Ιανουάριος και Φεβρουάριος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες, θα είναι το βαθύ σκοτάδι πριν το φως» προειδοποίησε, εκτιμώντας παράλληλα πως η Ευρώπη καθυστέρησε τον εφοδιασμό γιατί ακολούθησε τις σωστές διαδικασίες.

 

«Έχουμε διανύσει τα 70 μέτρα αλλά τα υπόλοιπα 30 μέτρα είναι τα πιο οδυνηρά, είμαστε στα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου αλλά ο αντίπαλος είναι τόσο υπέρτερος, ώστε να μπορεί να μας συντρίψει το επόμενο διάστημα του παιχνιδιού», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

 

Επίσης, είπε ότι «γνωρίζουμε το τεράστιο κόστος στην οικονομία και στην ψυχική υγεία, αλλά πρέπει να επιλέξουμε οικονομία ή υγεία, λιγότερους θανάτους. Αν επιλέξουμε ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι θάνατοι μπορούμε να ανοίξουμε τώρα αλλά επιλεγούμε να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας. Εστίες επικίνδυνες στην Αττική τεράστια ανησυχία».

 

Επιπλέον, ο Νίκος Σύψας είπε ότι 10 ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά οι ειδικοί θα έχουν πολύ καλύτερη εικόνα για το τι γίνεται στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική.

 

«Δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και οι επιδημικές εκρήξεις συμβαίνουν σε μια εβδομάδα δεν μας προειδοποιούν», εξήγησε κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής του εμφάνισης.

 

Παράλληλα, είπε αναλυτικά, πως «βρισκόμαστε στην κατάσταση του φόβου, και γιατί φοβόμαστε; Φοβόμαστε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες υπήρξε μια τεράστια διασπορά στην ελληνική κοινωνία. Και ιδίως φοβόμαστε τι γίνεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ξέρετε ότι όταν ένας ιός διασπείρεται διασπείρεται βουβά. Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, είναι κάτω από τα ραντάρ της επιδημιολογίας, κι ό,τι βλέπουμε το βλέπουμε 15 μέρες μετά. Φοβόμαστε λοιπόν τις επόμενες ήμερες τι θα δούμε στα μέσα Ιανουαρίου, αν όντως έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά υπάρχει κίνδυνος επιδημικής έκρηξης και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα την αντιμετωπίσουμε».

 

Την ίδια ώρα, δήλωσε ότι η αφετηρία αυτή τη φορά είναι διαφορετικά απ΄ ό,τι ήταν τον Σεπτέμβριο. Και αυτό γιατί το φθινόπωρο ξεκίνησε με άδειες ΜΕΘ ενώ τώρα ξεκινάμε με γεμάτες μονάδες με πάνω από το 70 με 80%.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ