ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας: Τρία εφιαλτικά μερόνυχτα, ένα βουβό 112 και επτά “μπουκωμένα” κανάλια

Την περασμένη εβδομάδα η Ανατολική Κορινθία έζησε τρία εφιαλτικά μερόνυχτα. Τρία μερόνυχτα πνιγμένα στην κάπνα και τον τρόμο. Τρία μερόνυχτα που ζώα, δέντρα, σπίτια και περιουσίες παραδόθηκαν ανυπεράσπιστα στις φλόγες...

 

Αφήσαμε να περάσουν μερικά 24ωρα πριν πούμε οτιδήποτε, γιατί πιστεύουμε πως η αποτίμηση πρέπει να γίνεται ψύχραιμα και με καθαρό μυαλό.

 

Σήμερα καταγράφουμε όσα συνέβησαν και τα οποία πρέπει να αξιολογηθούν σε δύο επίπεδα, για να καταλάβουν όλοι τι συμβαίνει στην πατρίδα μας.

 

1Το πρώτο επίπεδο είναι το ουσιαστικό και αφορά τη διαχείριση της πυρκαγιάς από τη σημερινή κυβέρνηση. Η Τετάρτη 22 Ιουλίου, η ημέρα κατά την οποία ξέσπασε η φωτιά, είχε επισημανθεί από την ίδια την πολιτεία, ως «κόκκινη» για την Κορινθία, ως επικίνδυνη, δηλαδή, ημέρα για πρόκληση πυρκαγιάς. Η πρόβλεψη ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών αποτελούσε καμπανάκι. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς, πως μία τέτοια ημέρα η επιχειρησιακή ετοιμότητα θα ήταν ακόμα πιο υψηλή. Θα περίμενε κανείς να υπάρχουν περιπολίες στα δάση. Θα περίμενε κανείς πως τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα θα ήταν «με αναμμένες τις μηχανές», για να σηκωθούν γρήγορα και να επιχειρήσουν στον μικρότερο δυνατό χρόνο. Κι, όμως, εκείνη την ημέρα περιπολίες δεν υπήρχαν στα δάση. Και τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν να επέμβουν. Υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες πολιτών και μαρτύρων που ανέφεραν πως άργησαν πολύ -για περισσότερο από μία ώρα.

Ουσιαστικά αυτό το επιβεβαιώνει και η ίδια η γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), καθώς στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, παραδέχεται πως το πρώτο ελικόπτερο από την Τρίπολη «σηκώθηκε» 23 λεπτά (!) μετά την έναρξη της φωτιάς. Το πρώτο αεροπλάνο «σηκώθηκε» από την Ελευσίνα 45 λεπτά (!) μετά την έναρξη της φωτιάς! Αν συνυπολογίσει κανείς τον χρόνο μέχρι να φτάσουν αεροπλάνα και ελικόπτερα στην φωτιά, μιλάμε για καθυστέρηση που απέβη μοιραία, αφού η φωτιά, σπρωγμένη από τον άνεμο, «έτρεχε» με ιλιγγιώδη ταχύτητα, σε μια περιοχή εξαιρετικά δύσβατη για τα πεζοπόρα τμήματα της Π.Υ.

Στην ίδια ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, όμως, γίνεται αναφορά και σε κάτι που θα ήταν γελοίο, αν δεν ήταν τρομακτικό. Είναι γνωστό πως η εντολή εκκένωσης των χωριών δινόταν από την Αστυνομία με τις …ντουντούκες, πόρτα-πόρτα. Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε, όμως, το περίφημο «112», το μήνυμα που –υποτίθεται- στέλνεται άμεσα σε όλους τους πολίτες που κινδυνεύουν; Ε, λοιπόν η ΓΓΠΠ αναφέρει επί λέξει πως «το 112 είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο προστασίας των πολιτών, άκρως λειτουργικό σε όλη την επικράτεια, που η όποια όμως άσκοπη χρήση του αδυνατίζει την πραγματική του ισχύ και αποτελεσματικότητα την ώρα που πραγματικά μπορεί να χρειαστεί». Άσκοπη χρήση, λοιπόν, η ενημέρωση των πολιτών που κινδυνεύουν να καούν από μια φωτιά που «τρέχει» με ιλιγγιώδη ταχύτητα και αλλάζει διαρκώς κατευθύνσεις.

 

Χρειάζεται να θυμίσουμε, άραγε, ότι μήνυμα από το «112» στάλθηκε δύο φορές κατά την διάρκεια της καραντίνας για να συμβουλέψει τους πολίτες να μένουν σπίτι; Σε μία περίοδο που τα «μπουκωμένα» ΜΜΕ της λίστας Πέτσα έπαιζαν τον ίδιο σκοπό 24 ώρες το 24ωρο; Ήταν λοιπόν για την ΓΓΠΠ σκόπιμη τότε η χρήση του 112 και κρίθηκε τώρα άσκοπη;

 

2. Και αυτό μας φέρνει στο δεύτερο επίπεδο αξιολόγησης όσων έγιναν τα τρία εφιαλτικά μερόνυχτα. Όπως ευφυώς αναδείχτηκε στο διαδίκτυο, η φωτιά στην Κορινθία, που ήταν φανερή από το διάστημα, ήταν άφαντη για τα «μπουκωμένα» ΜΜΕ της λίστας Πέτσα. Όσα ελάχιστα κανάλια την έπαιξαν, την έκρυψαν προς το τέλος των δελτίων. Όσες ελάχιστες εφημερίδες την ανέφεραν, την έχωσαν στις εσωτερικές τους σελίδες. Αντίθετα, όλα, αφιέρωσαν τον περισσότερο χρόνο και τις πρώτες σελίδες τους στη θλιβερή επέτειο της πυρκαγιάς στο Μάτι. Τι είδους δημοσιογραφική αντίληψη είναι αυτή που θυμάται τι έγινε πριν από δύο χρόνια και ξεχνάει τι γίνεται σήμερα, μάς είναι αδύνατον να κατανοήσουμε.

 

Προφανώς διαφορετική δημοσιογραφική αντίληψη από αυτήν του «BBC_news», που έκανε εκτενή αφιερώματα στην φωτιά των Κεχρεών.

 

Τελικά, όντως, για να καταφέρεις να δεις την φωτιά στις Κεχριές σε ζωντανή μετάδοση, έπρεπε να είσαι κάτοικος της περιοχής ή αστροναύτης.