Τα έργα που έγιναν και αυτά που είναι σε εξέλιξη στον δήμο Κορινθίων

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η αποτίμηση του πρώτου χρόνου της δημοτικής αρχής Κορίνθου στον τομέα των έργων, που έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Πούρος. Και αυτό γιατί έδωσε σε όλους την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τις δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, αλλά κυρίως να κρατήσουμε ένα ανοιχτό αρχείο μέσα από το οποίο θα μπορούμε να γνωρίζουμε και να παρακολουθούμε όλα όσα έχουν γίνει, είναι σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται από την δημοτική αρχή Νανόπουλου.

 

Ωστόσο ο κ. Πούρος, εκτός από τις αναφορές στα έργα δεν παρέλειψε να αφήσει σαφείς αιχμές, για το έργο της πλατείας και το «πείσμα πολλών και γνωστών να βαλτώσει το έργο, ώστε να χρεωθούμε εμείς το κόστος. Αλλά η συγκεκριμένη δημοτική αρχή έχει τη δυνατότητα να υπερπηδά τα εμπόδια», όπως είπε χαρακτηριστικά, πριν κλείσει την παρέμβασή του, παραφράζοντας τον στίχο του Σαββόπουλου από τους «Παλιούς μας φίλους»: «Λέει ο Σαββόπουλος», ειπε ο κ. Πούρος, «πως “η ζωή αλλάζει, δίχως να κοιτάζει, την δική σου μελαγχολία”. Και εγώ θα το παραφράσω λέγοντας πως ο Δήμος Κορινθίων αλλάζει δίχως να κοιτάζει την μιζέρια ορισμένων».  

 

Αλλά ας αφησουμε τις αιχμές και πάμε στην ουσία.

 

Ο κ. Πούρος χώρισε το κομμάτι των έργων σε δύο κατηγορίες: όσα η νέα δημοτική αρχή παρέλαβε σε διάφορες φάσεις από την προηγούμενη και τα ολοκλήρωσε ή τα συνεχίζει και όσα έχει σχεδιάσει η ίδια.

 

Η πρώτη κατηγορία (συνεχιζόμενα) διαιρείται σε τρεις κατηγορίες

 

  1. Όσα παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή σε φάση υλοποίησης και τα ολοκλήρωσε. Αυτά είναι:
    1.1 η ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων στην Αρχαία Κόρινθο
    1.2 οι ασφαλτοστρώσεις (αγροτική οδοποιΐα) στο Αγιονόρι και στο Αγγελόκαστρο
    1.3 οι συντηρήσεις σχολικών κτιρίων
    1.4 οι εργασίες διαμόρφωσης των κοιμητηρίων
    1.5 η ανάπλαση του δημοτικού καταστήματος στον Άσσο
    1.6 η ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων στα Εξαμίλια
  2. Όσα παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, σε φάση υλοποίησης, αλλά ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αυτά είναι:
    2.1 τα γήπεδα αντισφαίρισης στον Αγιώργη. Είναι ένα έργο το οποίο αντιμετώπισε προβλήματα από τους κατοίκους, καθώς δεν είχε σχεδιαστεί σωστά, σύμφωνα με τον κ Πούρο, από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Τα προβλήματα έχουν επιλυθεί και το έργο θα προχωρήσει.
    2.2 η μονάδα κομποστοποίησης. Το θέμα είναι γνωστό και έχει αναδειχτεί πολλές φορές. Υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα που προκάλεσε η απόφαση του ΣτΕ και όλοι τελούν εν αναμονή της νέας, οριστικής απόφασης της δικαιοσύνης για το αν μπορεί να προχωρήσει το έργο ή όχι. Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως ο κ. Πούρος τόνισε ότι η δημοτική αρχή θέλει να γίνει το έργο, το οποίο επίσης, κατά τον ίδιο, δεν σχεδιάστηκε σωστά.
    2.3 η ανάπλαση της πλατείας στα Περιβολάκια. Γνωστό και εξαντλημένο και αυτό το θέμα, αφορά τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί και το «μπρα ντε φερ» ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος και σε εκείνους που προσπαθούν να ολοκληρωθεί η πλατεία με οποιονδήποτε τρόπο. «Έχουμε κάνει τα αδύνατα δυνατά», είπε ο κ. Πούρος και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι το έργο θα ολοκληρωθεί «μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουμε ορίσει στον εργολάβο». Μία μάλλον «φλου» εκτίμηση για την χρονική διάρκεια παράδοσης του έργου.
    2.4 οδοποιία Δημοτικής Ενότητας Κορίνθου. Ένα από τα πιο σημαντικά έργα στον δήμο Κορινθίων, για όσους ζουν στην πρωτεύουσά του. Ο κ. Πούρος χαρακτήρισε το έργο παρατημένο από την προηγούμενη δημοτική αρχή, «αλλά εμείς μιλήσαμε με τον εργολάβο, τον πείσαμε να ξεκινήσει και ήδη έχει εκτελεστεί σε ποσοστά άνω του 50%, σε Εξαμίλια, Ξυλοκέριζα και Καλλιθέα». Πλέον το βάρος θα πέσει στο κέντρο της πόλης.
    2.5 οδοποιία Λεχαίου. «Ένα ακόμα εγκαταλειμμένο έργο που παραλάβαμε, συνεχίσαμε και παραδίδουμε σε ένα μήνα», είπε ο κ. Πούρος.
    2.6 Σιδηροδρομικός Σταθμός ΟΣΕ. Ο κ. Πούρος παραδέχτηκε ότι το έργο έπρεπε να έχει παραδοθεί το καλοκαίρι, ωστόσο πήρε παράταξη έξι μήνων, μεχρι το τέλος του χρόνου. Αιτία το γεγονός πως οι Ρομά που διαβιούν στα βαγόνια δεν επιτρέπουν στον εργολάβο να ολοκληρώσει τις εργασίες. Μία αλλόκοτη δικαιολογία, η οποία βεβαίως προκαλεί το ερώτημα «και η αστυνομία τι κάνει;».
    2.7 τα έργα του Ζορμπά: είναι τρεις διαφορετικές εργολαβίες που αφορούν ισάριθμες καταστροφές. Η πρώτη εργολαβία αφορά την Κόρινθο και τον Άσσο Λέχαιο, η δεύτερη την Τενέα και η τρίτη τον Σαρωνικό και την Σολυγεία. Τα έργα έχουν ολοκληρωθεί κατά 80-90%, ανάλογα την περιοχή, με εξαίρεση το Λέχαιο (είναι στο 50%). Η ολοκλήρωση αναμένεται τον Μάρτιο του 2021.
    2.8 το πολυδύναμο νηπιαγωγείο στην Αγιάννα. Όπως είπε ο κ. Πούρος πολλές εργασίες εκεί πήγαν πίσω λόγω του κορονοϊού, αλλιώς το έργο θα είχε παραδοθεί. Πλέον η παράδοση πάει για τις αρχές Οκτωβρίου.
  3. Όσα παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, σε φάση δημοπρασίας. Αυτά είναι:
    3.1
     Η δημοτική οδοποιία στην Σολυγεία. Ο εργολάβος εγκαθίσταται αυτό τον μήνα
    3.2 Η προσθήκη στο κλειστό γυμναστήριο. Το έργο σε πρώτη φάση θα εγκαταλειφθεί, καθώς η ευρύτερη περιοχή (Βοσέικα) δεν έχει σχέδιο πόλης οπότε δεν θα μπορούσε να εκδοθεί οικοδομική άδεια και κατά συνέπεια άδεια λειτουργίας. Ο κ. Πούρος, για μία ακόμη φορά έκανε αναφορά σε σφάλματα της παρελθούσας δημοτικής αρχής, ωστόσο επανάλαβε πως το έργο θα επανέλθει, όταν με την βοήθεια της πολεοδομίας η περιοχή μπει στο Σχέδιο Πόλεως.
    3.3 Τέλος, οι αναπλάσεις σε τέσσερις ακόμα πλατείες, με τον εργολάβο να ανακηρύσσεται την Παρασκευή (11 Σεπτεμβρίου).

 

Από εκεί και πέρα υπάρχει και η διαδικασία ανάδειξης των έργων που σχεδίασε και υλοποίησε η νέα δημοτική αρχή.

Πριν τα περιγράψει ο κ. Πούρος υπογράμμισε το ασφυκτικό πλάισιο μέσα στο οποίο υποχρεώθηκε η νέα δημοτική αρχή να κινηθεί: «Αποκτήσαμε προϋπολογισμό στις 2 Φεβρουαρίου, αλλά στις 15 Μαρτίου σταμάτησε η δημόσια ζωή λόγω του Κορονοϊού μέχρι και τις 30 Ιουνίου, διάστημα κατά το οποίο οι δημοτικές υπηρεσίες υπολειτουργούσαν. Ουσιαστικά το μόνο διάστημα που είχαμε ενεργό ήταν 2 Φεβρουαρίου μέχρι 15 Μαρτίου και 1 Ιουλίου μέχρι σήμερα. Πιστεύω πως όλοι αντιλαμβάνονται ίτι μέσα σε ένα τόσο ασφυκτικό πλαίσιο καταφέραμε να κάνουμε ορισμένα πράγματα», είπε ο αντιδήμαρχος. Ποια ήταν αυτά; Στην πραγματικότητα οι εκπονήσεις των μελετών για μια σειρά από έργα όπως:

 

4.1 Πυροπροστασία για όλα τα σχολεία του δήμου. Μιλάμε για 39 νηπιαγωγεία, 22 δημοτικά σχολεία και 13 γυμνάσια και λύκεια.
4.2 Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες
4.3 Εγκατάσταση φωτεινών σηματοδοτών στον κόμβο Ξυλοκέριζας, το γνωστό φανάρι Κεχρεών
4.4 Συντήρηση σχολικών κτιρίων, με το υψηλό ποσό προϋπολογισμού των 840 χιλιάδων ευρώ
4.5 δημιουργία υποδομών στο Αγιονόρι από τα ανταποδοτικά για τις ανεμογεννήτριες. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πούρος πρώτη φορά τα χρήματα που κερδίζουν οι κάτοικοι της περιοχής θα επιστρέψουν σε αυτούς και μάλιστα με έργα υποδομών
4.6 περαιτέρω διαμόρφωση των κοιμητηρίων
4.7 Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για ΑμεΑ σε τέσσερις παραλίες του δήμου (Περιγιάλι, Καλάμια, Αλμυρή, Κόρφος).

 

 

korinthia.net