Τα τοπικά τα λόγια τα μεγάλα… Άρθρο του Κώστα Κόλλια

Δεν είναι όλοι οι νομοί οι ίδιοι. Δεν είναι όλα τα προβλήματα τα ίδια. Δεν είναι όλοι οι αγρότες οι ίδιοι. Άρα δεν μπορεί να είναι και η αγροτική πολιτική ενιαία και άρρηκτη. Η Κορινθία μας είναι ένας ευλογημένος τόπος. Έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι ένας αγροτικός νομός με πολλές δυνατότητες να παράξει προϊόντα μεγάλης διατροφικής αξίας. Με σωστή διαχείριση των πόρων αλλά και με τις κατάλληλες πολιτικές, μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό ανταγωνιστή.

 

Γράφει ο Κώστας Κόλλιας | Υπ. Βουλευτής ΝΔ Κορινθίας

 

Ο νομός της Κορίνθου έχει υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές. Στο πρόσφατο παράδειγμα των επιτραπέζιων σταφυλιών, οι απώλειες ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ στο εισόδημα των παραγωγών, οι οποίοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Βέλου-Βόχας, η περιοχή έχει υποστεί τις περισσότερες απώλειες αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 2022 οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν μη αναστρέψιμες συνέπειες (π.χ. παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, παγετός, άκαιρες και κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις), όπως και το υψηλό κόστος παραγωγής και η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία.

 

Επίσης, ο νομός έχει να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της ανομβρίας. Από τα μέσα του 2019 έως και σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του νομού Κορινθίας οι ετήσιες βροχοπτώσεις είναι μειωμένες από 40% έως 70%. Αυτή η ανομβρία οδήγησε σε λειψυδρία και τελικά σε ξηρασία το 2022. Η σημαντικότερη επίπτωση είναι η δραματική μείωση του νερού στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και η παροχή των γεωτρήσεων από 80% έως 100%. Όλα τα παραπάνω αναμφίβολα οδήγησαν σε ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής.

 

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι τι μπορούμε να κάνουμε βάσει των διαθέσιμων πόρων και των εφικτών πολιτικών. Αποτελεί μεγάλη δικαίωση για μένα το γεγονός ότι μετά από προσωπικό μου αγώνα -και σε συμφωνία με τα αρμόδια πρόσωπα του νομού- καταβλήθηκε τον Απρίλη το ποσό των 9 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος στήριξης de minimis για την στήριξη των παραγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών του νομού Κορινθίας. Καταφέραμε, επίσης, να τεκμηριώσουμε -σε συνεργασία με το Δήμο Κιάτου και Βέλου Βόχας- ότι για τα αχλάδια, τα μήλα, την κορινθιακή σταφίδα και την σουλτανίνα - για τα οποία υπάρχει μεγάλη απώλεια εισοδήματος- ότι θα πρέπει με οποιοδήποτε τρόπο να την καλύψουμε έστω και σε ένα ποσοστό.

 

Τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά, και μέχρι το τέλος των εκλογών όλοι οι αγρότες θα έχουν λάβει τις ενισχύσεις και θα ανακουφιστούν, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα της επόμενης περιόδου καλλιέργειας. Έχουμε όμως κι άλλα βήματα για την ολοκλήρωση αυτού του αγώνα. Ήμουν, είμαι και θα παραμείνω σταθερά στο πλευρό των αγροτών της Κορινθίας.

 

Όπως όλοι οι πολίτες της Κορίνθου γνωρίζουν, είμαι κι εγώ αγρότης, άρα είμαι σε θέση να γνωρίζω τα προβλήματα από πρώτο χέρι.

 

Η καθημερινή συναναστροφή μου με τους αγρότες με τοποθετεί στη θέση του καθήκοντος. Για να ακουστεί η φωνή τους, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, για να αλλάξει σελίδα η Κόρινθος.

 

Και να πάμε μπροστά. Μαζί. Επί το έργον, λοιπόν.