Τελευταίο αντίο στον Έλληνα «πατέρα των μεταμοσχεύσεων» Γιάννη Παπαδημητρίου

Στην Παναγία Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη αποχαιρέτησαν σήμερα συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι έναν από τους μεγαλύτερους έλληνες επιστήμονες, τον καθηγητή Γιάννη Παπαδημητρίου.

 

 

 

Ο κ. Παπαδημητρίου είχε πραγματοποιήσει την πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα, είχε διατελέσει πρόεδρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, ενώ είχε δημοσιεύσει περισσότερα από 400 επιστημονικά άρθρα με έρευνες, είχε εκδώσει 12 βιβλία και έχει βραβευθεί για το συνολικό έργο του από την Ακαδημία Αθηνών.  

 

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Τρίπολη, στο χωριό Αραχαμίτες. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο και τη Στοκχόλμη. 

 

Το 1987 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής Χειρουργικής (Αθήνα) και Διευθυντής της Β’ Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου (Αρεταίειο Νοσοκομείο). Για την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος που πραγματοποίησε στην Ελλάδα, το 2000 η ιατρική επιθεώρηση «Archives of Surgery», τον ανακήρυξε ως έναν από τους 24 πλέον διακεκριμένους χειρουργούς στον κόσμο. 

 

Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής σε 11 Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας.

 

Διετέλεσε επίσης στο Κεντρικό Εθνικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής. Από την ίδρυση του νοσηλευτηρίου «Ερρίκος Ντυνάν» και για διάστημα πέραν της δεκαετίας, διετέλεσε τομεάρχης Χειρουργικού, καθώς και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του.

 

reader.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ