«Θα τους βρούμε, θα τους πακετάρουμε και θα τους επιστρέψουμε στην Τουρκία»

Την έκρηξη της τουρκικής κυβέρνησης προκάλεσε η απελευθέρωση και των τεσσάρων τελευταίων τούρκων αξιωματικών που αυτομόλησαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, λόγω παρέλευσης του 18μηνου.

 

 

 

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζτάγ με εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι αθέτησέ τον λόγο του: «Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει περάσει πολλά από πραξικοπήματα, όπως και η Τουρκία. Αναφορικά με την έκδοση εγκληματιών, υπάρχουν διεθνείς κανόνες. Ως μία χώρα που έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα από τα πραξικοπήματα, πρέπει οι πραξικοπηματίες τρομοκράτες να επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Ελλάδα προστατεύει γκιουλενιστές τρομοκράτες που προέβησαν σε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Το ελληνικό κράτος τους παρέχει στήριξη. Αυτό ως Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε. Νομίζαμε ότι ο κ. Τσίπρας θα κρατούσε τον λόγο του και θα επέστρεφε τους οχτώ πραξικοπηματίες. Αλλά δεν τους επέστρεψε. Σε αυτή την υπόθεση υπάρχει πολιτική κατεύθυνση»

 

Ο Μποζτάγ έφτασε μάλιστα στο σημείο να προειδοποιήσει πως η Τουρκία τελικά θα βρει και θα συλλάβει τους αξιωματικούς: «Είναι δικό μας καθήκον και θα τους βρούμε, όπου και να πάνε, θα τους πακετάρουμε, θα τους επιστρέψουμε στην Τουρκία και θα τους παραδώσουμε στην τουρκική δικαιοσύνη» είπε.

 

Είναι εξάλλου γνωστό πως Τούρκοι πράκτορες έχουν απαγάγει δεκάδες «γκιουλενιστές» από άλλες χώρες.

 

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε: «Η μόνη δέσμευση του κ. Τσίπρα είναι να εξασφαλίζει το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Ανάξιο σχολιασμού το περιεχόμενο του κ. Μποζτάγ. Η Τουρκία κάνει εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο εντός της χώρας. Εμείς κάνουμε εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στην ενδυνάμωση της Ελλάδας. Η Τουρκία ξέρει πολύ καλά πως δεν είμαστε από αυτά τα κράτη που μπορεί να κάνει παιχνίδια. Δεν θα της το επιτρέψουμε (να απαγάγει τους 8). Ο κ. Μποτζάγ δεν έχει εμπειρία στις διεθνείς σχέσεις, η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία».

 

Ερωτηθείς επίσης αν φοβάται κλιμάκωση της έντασης μέχρι τις τουρκικές εκλογές ο Ν. Κοτζιάς απάντησε: «Εγώ δεν έχω φόβους με την Τουρκία.  Την αναλύουμε, την αξιολογούμε και συμπεριφερόμαστε με τρόπο που να υπερασπιζόμαστε τη θέση και τα συμφέροντα της χώρας μας».

 

Ελεύθεροι και οι τελευταίοι τέσσερις Τούρκοι αξιωματικοί

 

Η νέα αυτή οξύτατη και προκλητική επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης έρχεται έπειτα από την απόφαση να απελευθερωθούν και οι τελευταίοι τέσσερις Τούρκοι αξιωματικοί από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς παρήλθε το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης.

 

Σύμφωνα με το lawandorder.gr πρόσφατα είχαν αφεθεί ελεύθεροι και πάλι με αυστηρούς όρους οι υπόλοιποι τέσσερις αξιωματικοί, οι οποίοι πλέον διαμένουν σε απόρρητη τοποθεσία. Όλοι όσοι είναι εκτός φυλακών, φυλάσσονται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από τις ελληνικές αρχές καθώς έχουν διατυπωθεί δημοσίως φόβοι ότι ενδεχομένως οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας θα προσπαθήσουν να τους απαγάγουν, όπως έκαναν με μέλη του δικτύου Γκιουλέν προ μηνών στο Κόσοβο.

 

Την είδηση επιβεβαίωσε στα τουρκικά ΜΜΕ ο δικηγόρος των αξιωματικών Όμηρος Ζέλιος.

 

Να σημειωθεί τέλος πως οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί διά των συνηγόρων τους, έχουν ζητήσει να φύγουν από την Ελλάδα, όταν τους χορηγηθεί άσυλo.

 

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, προ ημερών είχε αποφασίσει θετικά στη χορήγηση ασύλου σε έναν από τους «8» που βρέθηκαν στη χώρα μας. Μια απόφαση η οποία είναι αμετάκλητη και αποτελεί πρόκριμα για την αντίστοιχη συζήτηση επί των αιτήσεων για χορήγηση άδειας παραμονής και για τους υπόλοιπους αξιωματικούς.