Θησαυρός στη θάλασσα του Λουτρακίου

Κάθε νόμισμα έχει δυο πλευρές έτσι και το ζήτημα με τις τσούχτρες – μέδουσες στον Κορινθιακό κόλπο που ήρθε να ταράξει τα μπάνια μας από πέρυσι και να δημιουργήσει θέματα στην τοπική οικονομία! Η συζήτηση περικλείεται όλους αυτούς τους μήνες στο πως θα κρατήσουμε μακριά τις τσούχτρες από τις ακτές, στα αίτια που τις οδήγησαν εδώ αλλά και σε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα τις οδηγήσουν στο να μας εγκαταλείψουν! Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος!

 

Η δεύτερη ήρθε να αποκαλυφθεί στην επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι αμέσως μετά την Γενική Συνέλευση του LTO και με προσκεκλημένο τον Καθηγητή Stefano Paraino απο το Πανεπιστήμιο του Salento της Ιταλίας και αφορά μια οικονομική διάσταση, μια επιχειρηματική ευκαιρία που υποβόσκει πίσω από το φαινόμενο που μας έχει τρομοκρατήσει.

 

Ρώτησε, λοιπόν, ο Πρόεδρος του LTO κ. Σπύρος Καραβούλης τον καθηγητή εάν είναι θεμιτό και σωστό οι μέδουσες – τσούχτρες να μαζεύονται από τους ντόπιους ψαράδες… Η απάντηση έφερε και την αποκάλυψη με τον κ. Paraino να αναφέρει πως και σαφώς μπορεί να υιοθετηθεί το «μοντέλο της Ισπανίας!»  

 

Τι κάνουν οι Ισπανοί; Τις μαζεύουν και τις πουλούν στις Ασιατικές χώρες εκεί όπου η μέδουσα είναι μεζές πρώτης προτίμησης!

 

Τώρα εάν τις μαζεύουμε και τις προωθούμε και εμείς προ τα κει ή αν θα δούμε στους καταλόγους στις ψαροταβέρνες μας και μέδουσα με σως, λαδολέμονο και άλλα τινά.. !

 

Πάντως είναι μια επιχειρηματική πρόταση σαφώς!

 

Επί της ουσίας πάντως και σε ερώτημα που έγινε για το κάτα πόσον το φαινόμενο θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια ο κ.Καθηγητής απάντησε με σαφήνεια πως ο Κορινθιακός κόλπος δεν διαθέτει εκείνες τις συνθήκες που ευνοούν την μόνιμη εγκατάσταση των πληθυσμών. Και ακριβώς επειδή οι συνθήκες του είναι παρόμοιες με της Αδριατικής, εικάζει πως η πορεία του φαινομένου θ ακολουθήσει την πορεία που είχε και στην Αδριατική, δηλαδή θα εξασθενεί σταδιακά έως και την πλήρη του εξαφάνιση. Βέβαια ο χρόνος εξασθένισης και απαλοιφής στην περίπτωση της Αδριατικής ήταν τα 5 έτη και στον Κορινθιακό είμαστε μόλις στον 2ο!

 

Χριστίνα Τσιορωτά

moriasnews.gr