Τι συμβαίνει με το κρέας στην Ελλάδα; Παράγοντες που εκτίναξαν τις τιμές

Νίκος Γιαννόπουλος

 

Προφανώς θα έχετε διαπιστώσει πολλές φορές, ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, ότι οι τιμές του κρέατος, ακόμα και στα συνήθως πιο οικονομικά Super Market, έχουν πάρει την ανιούσα και δεν κατεβαίνουν με τίποτα. Πρόκειται, το δίχως άλλο, για μία εξέλιξη που προβληματίζει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά αφού το κρέας βρίσκεται σχεδόν καθημερινά σε κάθε ελληνικό σπίτι (ή τουλάχιστον αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει).

 

 

Το φαινόμενο της πολύ μεγάλης ακρίβειας στο κρέας είναι πολυπαραγοντικό και οφείλεται σε αιτίες τόσο “ελληνικές” όσο και “εισαγόμενες” αφού η χώρα εισάγει μεγάλες ποσότητες για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της.

 

Αν εξετάσουμε τους εγχώριους παράγοντες της αύξησης των τιμών θα πρέπει, όπως και να έχει να μιλήσουμε για την πανώλη και άλλες ασθένειες που πλήττουν τα ζώα των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Το ζωικό κεφάλαιο της χώρας έχει μειωθεί μετά από συνεχείς θανατώσεις, κυρίως αιγοπροβάτων που αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Η μείωση ζώων προκαλεί την αύξηση των τιμών αφού η προσφορά μειώνεται.

 

Την ίδια ώρα, η ενεργειακή κρίση (κατακόρυφη άνοδος των τιμών ενέργειας από το 2022 και μετά) συντελεί επίσης στην αύξηση των τιμών. Οι κτηνοτρόφοι αλλά και χονδρέμποροι του κρέατος παρατηρούν ότι το κόστος παραγωγής, μεταφοράς και ψύξης του κρέατος είναι σημαντικά επιβαρυμένο (ειδικά η ψύξη, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη διατήρηση της ποιότητας).

 

Αν κανείς προσθέσει και το γεγονός ότι οι φυσικές καταστροφές στη χώρα (κάποιες από αυτές ιδιαίτερα εκτεταμένες και σε περιοχές κρίσιμες για την ελληνική κτηνοτροφία) έχει όλο το παζλ των αιτιών made in Greece που προκαλούν αυτήν την αλματώδη αύξηση τιμών.

 

Όμως η αστάθεια έχει πλήξει την αγορά κρέατος σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Καταγράφονται μειωμένες ποσότητες παραγωγής σε μεγάλες χώρες όπως η Βραζιλία ενώ η ζήτηση αυξάνεται ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

 

Η μείωση στις περασμένες δεκαετίες των κοπαδιών μοσχαριού εξαιτίας των αυξανόμενων τιμών ζωοτροφών και ξηρασιών έχει δημιουργήσει καθυστέρηση στην ανασύσταση των αγελάδων, δυσκολεύοντας την αύξηση της προσφοράς ενώ, ταυτόχρονα, ρο κόστος των ζωοτροφών, επηρεαζόμενο από την κλιματική αλλαγή (ξηρασίες κτλ) και ενεργειακό κόστος, αυξάνει το κόστος εκτροφής ζώων.

 

Στην Ελλάδα, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η ζήτηση για κρέας είναι ανελαστική, που σημαίνει ότι ακόμα και με αύξηση των τιμών, η ζήτηση δεν μειώνεται σημαντικά, διατηρώντας την υψηλή δαπάνη των νοικοκυριών.

 

Όμως με τα άλματα των τιμών κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη διατήρηση αυτής της τάσης και στο μέλλον. 

 

Θυμίζουμε ότι το μοσχαρίσιο κρέας κοστίζει γύρω στα 15-20 ευρώ το κιλό, το χοιρινό περίπου 7-9 ευρώ και το κοτόπουλο 4-10 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα και την προέλευση. Οι τιμές, μόλις το 2020, ήταν σαφώς μικρότερες, ακόμη και κατά 50%.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ