Τι θα συμβεί σε όσους αγνοήσουν τις επιστολές των τραπεζών για κούρεμα δανείου έως 90%

Γράμμα από την τράπεζα λαμβάνουν αυτές τις μέρες περισσότεροι από 400.000 δανειολήπτες με καταναλωτικά δάνεια οι οποίοι δεν τα εξυπηρετούν.

 

Πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία τους να τα βρουν με την τράπεζα, διαφορετικά το δάνειο θα περάσει στα χέρια των funds.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το κούρεμα που προτείνουν οι τράπεζες για τα δάνεια χωρίς εξασφάλιση ξεκινάει από το 70% του αρχικού κεφαλαίου και φτάνει πάνω από 90%. Ωστόσο η πρόταση των τραπεζών δεν προβλέπει ρύθμιση του δανείου με τη μορφή σταδιακής εξόφλησης, αλλά κούρεμα και εξόφληση εφάπαξ.

 

Τι θα συμβεί όμως σε όσους αγνοήσουν την τελική προειδοποίηση των τραπεζών;

 

Τα δάνεια θα περάσουν στα χέρια των funds.

 

Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα μεταβιβάζει το δάνειο και «λύνει» τη σχέση με τον δανειολήπτη. Πλέον ο δανειολήπτης δεν έχει να κάνει με την τράπεζα αλλά με την εταιρεία διαχείρισης που αγόρασε το δάνειο του.

 

Όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο θα δεχθεί ενοχλήσεις προκειμένου να κληθεί να συμφωνήσει τον τρόπο αποπληρωμής του δανείου του.

 

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες είναι ότι το fund αγόρασε πολύ χαμηλά το δάνειο και στοχεύει σε υψηλή απόδοση. Τα funds θα προχωρήσουν σε «κούρεμα» ειδικά αν διαπιστώσουν με τους μηχανισμούς τους ότι ο οφειλέτης δεν έχει καμία δυνατότητα να αποπληρώσει ακέραια την οφειλή.

 

Το ερώτημα είναι βέβαια αν θα δώσουν κούρεμα μεγαλύτερο από αυτό της τράπεζας η όχι. Αυτό ο δανειολήπτης δεν μπορεί να το γνωρίζει από πριν, καθώς δεν αποκλείεται ορισμένοι να περιμένουν κούρεμα μεγαλύτερο από το 90% που δίνουν οι τράπεζες και τελικά να βγουν χαμένοι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ