Τρίτο "όχι" στο αίτημα αποφυλάκισης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών

Απορρίφθηκε από την τουρκική Δικαιοσύνη και το τρίτο αίτημα για αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται επί 55 και πλέον ημέρες στην Αδριανούπολη.

Οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης κρατούνται από την 1η Μαρτίου στις φυλακές της Αδριανούπολης. Οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Χακάν Γιαλτσιντούγ και Σελίν Οζέλ ζήτησαν εκ νέου την αποφυλάκισή τους, ωστόσο ο δικαστής διέταξε την περαιτέρω κράτησή τους. Δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ακόμη το κατηγορητήριο σε βάρος των δύο στρατιωτικών, ενώ παράλληλα δεν έχει οριστεί δικάσιμος, παρά τον χρόνο που έχει παρέλθει.

 

Αρχικά στις 5 Μαρτίου είχε έρθει η πρώτη απόρριψη στο αίτημα των συνηγόρων των δύο Ελλήνων για αποφυλάκισή τους.

 

Εν συνεχεία στις 27 Μαρτίου, τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησης των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, υποστηρίζοντας στη σχετική ανακοίνωση ότι: 

 

- είχαν βρεθεί ήδη πολλά ύποπτα στοιχεία,

- δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία,

- δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες των ψηφιακών στοιχείων,

- και από την προηγούμενη απόφαση προφυλάκισης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τις έρευνες. Άρα θα παραμείνουν προφυλακισμένοι.

 

Τότε, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» μετέδιδε πως το δικαστήριο αποφάσισε πως οι δύο Έλληνες πρέπει να παραμείνουν υπό κράτηση βασιζόμενο στο ότι δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και στο ότι η δικαιοσύνη ακόμη εξετάζει τα «ψηφιακά στοιχεία» που κατασχέθηκαν από αυτούς.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου 2018, στις Καστανιές Έβρου. Η «Milliyet» αναφέρει πως οι Μητρετώδης και Κούκλατζης κατηγορούνται για «εισβολή σε τουρκικό έδαφος».

 

Το τουρκικό «παζάρι»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε άμεσα την υπόθεση των δύο Ελλήνων με την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα λίγες ώρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, ζητώντας άσυλο, σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα.

Ο Άρειος Πάγος έχει απαγορεύσει τελεσίδικα την έκδοση των οκτώ στην πατρίδα τους, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα της Άγκυρας, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζει το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου. Η απόφαση αναμένεται τον Μάιο.

Η κυβέρνηση έχει απορρίψει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο εξίσωσης και ανταλλαγής των οκτώ Τούρκων με τους δύο προφυλακισμένους Έλληνες, οι οποίοι συνελήφθησαν επειδή βρέθηκαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων στην περιοχή του Έβρου.

 

Η στάση των Ευρωπαίων

Παρά τις ευρωπαϊκές πιέσεις η στάση της Τουρκίας παραμένει αδιάλλακτη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει την Άγκυρα να λύσει το ζήτημα σε συνεννόηση με την Αθήνα.

Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η ΕΕ έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι οι δύο Έλληνες συνιστούσαν απειλή.

 

 

 

Με συντριπτική πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες ψήφισμα για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν και κρατούνται επί δίμηνο σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

 

Με συντριπτική πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες ψήφισμα για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικώνΤο εν λόγω ψήφισμα αποτέλεσε ένα «κάλεσμα» προς την Τουρκία και κάθε ενδιαφερόμενη ευρωπαϊκή αρχή να πράξουν τα δέοντα για την ταχεία απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Έτσι, με το ψήφισμα που εγκρίθηκε κλήθηκαν οι τουρκικές Αρχές να ολοκληρώσουν ταχέως τις δικαστικές διαδικασίες και να απελευθερώσουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα.

 

Κλήθηκαν επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε οποιεσδήποτε επαφές ή επικοινωνίες τους με Τούρκους ηγέτες και αρχές, στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

 

Το ψήφισμα αποτέλεσε σε κάθε περίπτωση μία υπενθύμιση προς τις τουρκικές Αρχές να ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, για όλους τους εμπλεκομένους, τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης.

 

 

Δήλωση Ελλήνων βουλευτών στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, η ελληνική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), κατά τη διάρκεια των εργασιών της εαρινής συνόδου, στο Στρασβούργο κυκλοφόρησε γραπτή δήλωση, με την οποία ζητείται να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί και να τηρηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

 

«Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές έχει σημαντικές πτυχές που άπτονται των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου»Η πρωτοβουλία, την οποία υπογράφει σύσσωμη η ελληνική αντιπροσωπεία (Αννέτα Καββαδία, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Γιώργος Ψυχογιός, Νίνα Κασιμάτη, Ντόρα Μπακογιάννη, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κώστας Τζαβάρας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Βαγγέλης Βενιζέλος, Λιάνα Κανέλλη, Δημήτρης Καμμένος και Γιώργος Μαυρωτάς), έχει διακομματικό χαρακτήρα και την υπογράφει μεγάλος αριθμός βουλευτών από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, από όλες τις πολιτικές ομάδες.

 

«Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών - Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κουκλατζή - στις τουρκικές φυλακές, εκτός από την προφανή ανθρωπιστική της διάσταση, έχει και σημαντικές πτυχές που άπτονται των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου. Για αυτόν τον λόγο, και θεωρώντας ότι πρόκειται για ζήτημα που οφείλει να πάρει ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση, πήραμε - ως ελληνική αντιπροσωπεία - την πρωτοβουλία να προωθήσουμε ένα κείμενο γραπτής δήλωσης στους βουλευτές-μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο τη συλλογή όσο το δυνατόν ευρύτερης υποστήριξης από όλο το φάσμα των πολιτικών ομάδων που εκπροσωπούνται εδώ» δήλωσε η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία.

 

Με το κείμενο αυτό, όπως επεσήμανε η κ. Καββαδία, τα μέλη της Συνέλευσης, υπενθυμίζουν στην Τουρκία την υποχρέωσή της να σέβεται και να τηρεί το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, ιδίως την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την καλούν «να ολοκληρώσει τάχιστα και χωρίς καθυστέρηση όλες τις δικαστικές διαδικασίες και να προχωρήσει άμεσα στην αποφυλάκιση και την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ελλάδα, σεβόμενη πλήρως τα δικονομικά τους δικαιώματα».

 

Επίσης, καλούνται όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου να σταθούν αλληλέγγυα με την Ελλάδα στο ζήτημα αυτό. «Πράγματι, το Συμβούλιο της Ευρώπης - στο οποίο η Τουρκία είναι μέλος, σε αντίθεση με την ΕΕ - είναι ο κατεξοχήν ευρωπαϊκός οργανισμός επιφορτισμένος με την παρακολούθηση της τήρησης των υποχρεώσεων των ευρωπαϊκών κρατών σε αυτά ακριβώς τα πεδία» τονίζει η Ελληνίδα βουλευτής και καταλήγει:

 

«Πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία και θα ενισχύσει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ευελπιστούμε και εργαζόμαστε για την τάχιστη δυνατή ευόδωση αυτών των προσπαθειών και για την επιστροφή τους στην Ελλάδα».

 

zougla.gr