Β.Νανόπουλος «Θεραπεύουμε» με άμεσες & αποτελεσματικές ενέργειες το ΓΠΣ Κορίνθου

Άμεσα και αποτελεσματικά λειτούργησε ο Δήμος Κορινθίων στο νευραλγικό ζήτημα της θεραπείας του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δημοτικής Ενότητας Κορίνθου το οποίο εξέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Δήμος και οι αρμόδιες υπηρεσίες του πρεπτέμβριο στην υποβολή της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεωνοχώρησαν το μήνα Σ (ΣΜΠΕ) για την εκτίμηση και αξιολόγηση πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του ΓΠΣ της Δημοτικής Ενότητας Κορίνθου, ενέργεια η οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στην αρχική έγκριση του Γ.Π.Σ στο παρελθόν από την προηγούμενη δημοτική αρχή ώστε ο δήμος να μην μπει στην «περιπέτεια» της έκπτωσης του ΓΠΣ της εν λόγω περιοχής. 

Κύριος σκοπός της ΣΜΠΕ είναι  η διερεύνηση, ο εντοπισμός, η περιγραφή και η κατάλληλη αξιολόγηση των επιπτώσεων τις οποίες ενδέχεται να επιφέρει ο προτεινόμενος χωροταξικός σχεδιασμός στο περιβάλλον, και ο προσδιορισμός των μέτρων εκείνων που θα μετριάσουν ή θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις αυτές σε επίπεδο χωρικό και χρονικό.

Η Μελέτη ολοκληρώθηκε, θεωρήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2020 και βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης. Τις απόψεις του μπορεί να διατυπώσει κάθε ενδιαφερόμενος  εγγράφως ή/και ηλεκτρονικά προς την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υ.Π.ΕΝ. (Λ. Αλεξάνδρας 11, Τ.Κ. 114 73 Αθήνα, Email: sec .dipa@prv. ypeka.gr).

Η «θεραπεία» του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Κορίνθου θα επιτρέψει στο δήμο Κορινθίων 

  • Να εξειδικεύσει τις κατευθύνσεις του χωροταξικού περιφερειακού σχεδιασμού στο επίπεδο της χωρικής οργάνωσης της Δ.Ε. στα πλαίσια της Χωρικής – Πολεοδομικής νομοθεσίας και της Αειφόρου Ανάπτυξης με σωστή χρήση των προσφερόμενων μηχανισμών και κινήτρων.
  • Να καθορίσει τα μεγέθη της οικιστικής ανάπτυξης σε όλη την έκταση της Δ.Ε.
  • Να προσδιορίσει τις περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ) που δεν πρέπει να πολεοδομηθούν.
  • Να υποδείξει ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων με βάση τις ανάγκες και τις κατευθύνσεις.
  • Να δώσει τις αναγκαίες κατευθύνσεις της πολεοδομικής οργάνωσης των θεσμοθετημένων και προτεινόμενων οικιστικών υποδοχέων.

«Θεραπεύουμε» με άμεσες & αποτελεσματικές ενέργειες το ΓΠΣ Κορίνθου. Το εγκεκριμένο Γ.Π.Σ θα μας δώσει την δυνατότητα να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό της ανάπτυξης των επόμενων χρόνων» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την ολοκλήρωση και δημοσιοποίηση της Σ.Μ.Π.Ε

Το κείμενο της ΣΜΠΕ βρίσκεται αναρτημένο στο site του δήμου Κορινθίων