Αφροδίτη Γκόγκογλου
Οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της κυβερνητικής τροπολογίας
Μετά από μία μαραθώνια συζήτηση που ξεκίνησε την Τρίτη (21/10), υπερψηφίστηκε στη Βουλή η κυβερνητική τροπολογία για το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Υπέρ της τροπολογίας, που μπήκε εμβόλιμα στο νομοσχέδιο για την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ψήφισαν 159 βουλευτές. Κατά, ψήφισαν 134 . Συνολικά ψήφισαν 293 βουλευτές. Πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που μετρά 156 βουλευτές, την τροπολογία ψήφισαν και τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές. Οι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες Γιώργος Ασπιώτης, Χάρης Κατσιβαρδάς και Κωνσταντίνος Φλώρος. Απόντες ήταν, από τη Νέα Δημοκρατία ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς και οι ανεξάρτητοι Γιάννης Κόντης, Μάριος Σαλμάς και Παύλος Σαράκης.
Μετά τα αιτήματα που κατέθεσαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, η τροπολογία ψηφίστηκε ονομαστικά. Η ρύθμιση για τον Άγνωστο Στρατιώτη προβλέπει ότι, ο χώρος μπροστά από το μνημείο, είναι ιδιαίτερης ιστορικής εθνικής σημασίας και, ως εκ τούτου απαγορεύεται η κατάληψη του χώρου για οποιονδήποτε σκοπό που δεν αφορά την ανάδειξη της σημασίας του μνημείου. Απαγορεύεται, ακόμα, οποιαδήποτε αλλοίωση του χώρου καθώς και οι δημόσιες, υπαίθριες συναθροίσεις. Για τους παραβάτες προβλέπονται χρηματικά πρόστιμα αλλά και φυλάκιση έως ένα έτος.
Η τροπολογία, που πλέον είναι νόμος του κράτους, προβλέπει ακόμα ότι η συντήρηση, φροντίδα και ανάδειξη του μνημείου είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς και ότι, για την τήρηση της δημόσιας τάξης στην εν λόγω επιφάνεια, υπεύθυνη είναι η Ελληνική Αστυνομία.
«Ντροπιαστική για τη χώρα και τη Δημοκρατία μας η τροπολογία»
Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, ο Σωκράτης Φάμελλος, από το περιστύλιο της Βουλής, έκανε λόγο για μία «ντροπιαστική για τη χώρα και τη Δημοκρατία μας» τροπολογία που «δεν έχει σκοπό να προστατέψει το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη».
«Ο κ. Μητσοτάκης ενοχλήθηκε από τον τίμιο αγώνα του κυρίου Ρούτσι, που ήθελε να βρει την αλήθεια για το χαμό του παιδιού του και εκδικήθηκε την κοινωνία, απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις και τις συναθροίσεις έξω από τη Βουλή.
Είναι προσβλητική για τη Δημοκρατία η σημερινή απόφαση, αλλά θέλει να κρύψει ο κ. Μητσοτάκης και κάτι ακόμα. Ότι η ελληνική κοινωνία υποφέρει από την ακραία αισχροκέρδεια, για την οποία ευθύνεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του, αλλά και συνταράσσεται από τις αποκαλύψεις διαφθοράς για τα σκάνδαλα της κυβέρνησής του.
Όπως το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που σήμερα διαβάζουμε ότι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας φέρεται να έχει λάβει επιχορηγήσεις 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και οκτώ αυτοκίνητα μεταξύ αυτών ένα πολυτελές.
Αυτή η Ελλάδα δεν μας αξίζει. Δεν μας αξίζει να είμαστε μια Ελλάδα, στην οποία η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή αναφέρεται στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ - από ό,τι διαβάζουμε σήμερα - ως εγκληματική οργάνωση. Χρειαζόμαστε μια προοδευτική Ελλάδα, την οποία ο κ. Μητσοτάκης, προφανώς, δεν μπορεί να μας διασφαλίσει. Γι’ αυτό και αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο και να έχουμε μια προοδευτική κυβέρνηση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.