Βραβεία Όσκαρ 2022: Η Ελλάδα διεκδικεί αγαλματίδιο με Λουτρακιώτη ηθοποιό

Η ταινία «Digger» του σκηνοθέτη Τζώρτζη Γρηγοράκη, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 94η διοργάνωση των βραβείων Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η απόφαση ήταν ομόφωνη από την αρμόδια επιτροπή, η οποία έκρινε ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο έργο που δεν στερείται κινηματογραφικής ποιότητας. 

 

Η επιλογή της ταινίας «Digger» να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 94η διοργάνωση των βραβείων Όσκαρ έγινε κατόπιν πρότασης επταμελούς γνωμοδοτικής Επιτροπής. Η εν λόγω επιτροπή αποτελείται από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους κυρίως από το χώρο του κινηματογράφου, την οποία έκανε δεκτή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Στην ταινία, παίζει μεταξύ άλλων και ο Λουτρακιώτης Βασίλης Μπισμπίκης.

 

Η Επιτροπή πρότεινε ομόφωνα την ταινία «Digger» για την κατηγορία Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (πρώην βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας), καθώς έκρινε ότι πρόκειται για μία ολοκληρωμένο έργο που μπορεί να απευθυνθεί σε ένα διεθνές κοινό δεδομένου ότι παρουσιάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που την καθιστούν προσιτό χωρίς να κάνει έκπτωση στην κινηματογραφική ποιότητα.

 

Η υπόθεση της ταινίας

 

Οπως αναφέρει και ο ίδιος ο Τζώρτζης Γρηγοράκης στη σελίδα του, πρόκειται για ένα σύγχρονο γουέστερν για έναν γηγενή αγρότη που ζει και εργάζεται μόνος σε μια αγροικία στην καρδιά ενός ορεινού δάσους στη Βόρεια Ελλάδα. Χρόνια τώρα, παλεύει με την επιθετική επέκταση μιας βιομηχανικής μονάδας, ενοχλώντας την πλούσια χλωρίδα και απειλώντας την περιουσία του.

 

Ωστόσο, η μεγαλύτερη απειλή έρχεται με την ξαφνική άφιξη του μικρού γιου του, μετά από χωρισμό είκοσι ετών. Μετατρέπονται σε εχθρούς κάτω από μια στέγη και αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο κατά μέτωπο, με μοναδικό παρατηρητή τη φύση.

 

Σκηνοθεσία: Τζώρτζης Γρηγοράκης

 

Παίζουν: Βαγγέλης Μουρίκης, Αργύρης Πανταζάρας, Σοφία Κόκκαλη, Θίο Αλεξάντερ, Θύτης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Παύλος Ιορδανόπουλος, Στέφανος Κουτσαρδάκης, Βασίλης Μπισμπίκης, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος

 

Δείτε το trailer: