Βρετανός επιστήμονας προειδοποιεί: Το παραλλαγμένο στέλεχος του Κεντ θα σαρώσει τον κόσμο

Το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην περιοχή του Κεντ στη Βρετανία είναι πιθανό να σαρώσει τον κόσμο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του προγράμματος γενετικής παρακολούθησης της Βρετανίας, σημειώνοντας ότι η μάχη κατά του νέου κορονοϊού αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον μια δεκαετία.

 

Το παραλλαγμένο στέλεχος του Κεντ έχει «σαρώσει τη χώρα» και «αναμένεται να σαρώσει τον κόσμο, κατά πάσα πιθανότητα», δήλωσε στο BBC η διευθύντρια της κοινοπραξίας Covid-19 Genomics UK Σάρον Πίκοκ.

 

«Μόλις πάρουμε το πάνω χέρι (όσον αφορά τον ιό) ή οι μεταλλάξεις του πάψουν να είναι μολυσματικές –προκαλώντας νόσο– τότε θα μπορούμε να σταματήσουμε να ανησυχούμε γι’αυτόν. Αλλά νομίζω, κοιτάζοντας το μέλλον, ότι θα το κάνουμε αυτό για χρόνια. Θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε αυτό για ακόμα 10 χρόνια, κατά την άποψή μου», πρόσθεσε.

 

 

Μετάλλαξη του Κεντ: Ανησυχία για το νέο στέλεχος που προσβάλλει ευκολότερα το ανοσοποιητικό

 

Η μετάλλαξη του Κεντ είναι ουσιαστικά μετάλλαξη του μεταλλαγμένου στελέχους της Βρετανίας που τρομάζει καθώς ενδέχεται να βοηθά τον ιό να εισβάλει στο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Δείγματα της μετάλλαξης του Κεντ εντόπισε η Αρχή Δημόσιας Υγείας στην Αγγλία και συγκεκριμένα σε 11 περιστατικά που ελέγχθηκαν από επιστήμονες.

 

«Η μετάλλαξη που ανησυχεί περισσότερο και ονομάζεται E484K έχει εντοπιστεί στο Κεντ και σε περιοχές της χώρες» δήλωσε ο καθηγητής Κάλουμ Σεμπλ.

 

Η νέα μετάλλαξη στην ακίδα της πρωτεΐνης συνδέεται με τα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας και εκτιμάται ότι είναι πιο ανθεκτική στο εμβόλιο από τις άλλες μορφές του ιού.

 

 

Μαζικά τεστ πόρτα πόρτα στο Λονδίνο

 

​Σε μία προσπάθεια να ταυτοποιήσουν τα περιστατικά της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση εκκίνησε μαζικά τεστ πόρτα-πόρτα στο Λονδίνο, το Κεντ και το Χέρτφορντσαϊρ καθώς και άλλες περιοχές της Αγγλίας. Οι Βρετανοί θα πρέπει να κάνουν τεστ ακόμα και αν δεν έχουν συμπτώματα, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος.

 

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι η εκδήλωση οποιασδήποτε αλυσίδας διασποράς της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής πρέπει να σπάσει.

 

«Για την ώρα δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν ότι αυτή η μετάλλαξη είναι πιο σοβαρή. Αλλά πρέπει να την παλέψουμε σκληρά» τόνισε.

 

Σύμφωνα με τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, συνολικά 105 περιπτώσεις της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής έχουν εντοπιστεί από τις 22 Δεκεμβρίου.

 

​Επιβεβαίωσε ότι «πάνω από τους μισούς 70άρηδες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της COVID».

 

«Είμαστε στην κατεύθυνση να συναντήσουμε τον στόχο μας προσφέροντας στα τέσσερα γκρουπ προτεραιότητας ένα εμβόλιο έως τα μέσα Φεβρουαρίου» σημείωσε ο Χάνκοκ.

 

Έως τις 31 Ιανουαρίου, στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν εμβολιαστεί 9.296.367 άνθρωποι με την πρώτη δόση και 494.209 έχουν ολοκληρώσει και τη δεύτερη δόση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ