Μετά το ΟΠΕΚΕΠΕ, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης. Με σειρά άρθρων ο Στέλιος Κούλγλου αποκαλύπτςι στο TVXS.gr απίστευτες γαλάζιες λοβιτούρες. Η πρώτη, σήμερα, ερευνάται μυστικά από τη Δικαιοσύνη. Αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τη σίτιση στις φοιτητικές εστίες τον καιρό του σκληρού lockdown το 2020, όταν οι φοιτητές είχαν γυρίσει σπίτια τους!
Θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες κι άλλα ρεπορτάζ-σήριαλ σκανδάλων, με πλήθος παράτυπων αναθέσεων και στημένων, εικονικών διαγωνισμών του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Πρόκειται για κλοπή πόρων και κονδυλίων – πολλά εκ των οποίων κι ευρωπαϊκά. Δίνουμε στην κυρία Κοβέσι κι άλλη …δουλειά για το σπίτι:
- εταιρείες που δηλώνουν έδρα σε σφραγισμένα από το νόμο βενζινάδικα..
- τριγωνικές σχέσεις μεταξύ ΟΝΝΕΔιτών και δήθεν ανταγωνίστριες επιχειρήσεις σε σειρά διαγωνισμών, που έχουν τον ίδιο μέτοχο και την ίδια έδρα!
- κύμα ιδρύσεων εταιρικών σχημάτων από οννεδίτες την ίδια περίοδο (2020) οι οποίες αμέσως μετά την έναρξη δράσης τους, με μηδαμινά μετοχικά κεφάλαια, λαμβάνουν έργα και χρήματα από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
- Κατασκευαστικές εταιρείες που γίνονταν δεκτές σε διαγωνισμούς για τη δημιουργία ιστοσελίδων, βίντεο και διαφήμισης.
- έργα που δεν παραδίδονταν ή καθυστερούσαν λαμβάνοντας παρατάσεις. Και τα παραδοτέα; στρώματα για τις φοιτητικές Εστίες χαλασμένα και άχρηστα.
Πρωταγωνίστρια στο Φεστιβάλ Διαφθοράς είναι μία ομάδα στελεχών της ΟΝΝΕΔ, που μετά το 2019 και τη νίκη της ΝΔ ανέλαβε τη διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, του Ιδρύματος που μεταξύ άλλων ασχολείται με την επαγγελματική κατάρτιση των νέων, τη δια βίου μάθηση, τις φοιτητικές Εστίες και τα ευρωπαϊκά προγράμματα για νέους. Το Ίδρυμα εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας.
Τα περισσότερα στελέχη της παραπάνω ομάδας προέρχονται από την ΟΝΝΕΔ της δεκαετίας 2010- 2020 υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Δέρβου (πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ το διάστημα 2016 – 2019). Ο κ. Δέρβος ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής το 2019 και κατόπιν ανέλαβε πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
Πόσο τρώνε οι φοιτητές-φαντάσματα;
Στην υπόθεση που παρουσιάζω σήμερα, στη διάρκεια του πιο σκληρού lockdown, όταν οι φοιτητές είχαν γυρίσει στα σπίτια τους, μια εταιρεία με επωνυμία SPARTA DELI με έδρα τη Σκάλα Λακωνίας, παρέδιδε γεύματα αξίας 166.106 ευρώ στη Φοιτητική εστία Πάτρας. Στις 8 Απριλίου του 2020, όταν για να βγεις στο δρόμο έπρεπε να έχεις σκυλί!
Σημειώνεται ότι στις αρχές Μαρτίου με κοινή υπουργική απόφαση αποφασίζεται η εκκένωση όλων των ιδρυμάτων και των Εστιών. Αναφέρεται ότι για φοιτητές που δεν μπορούν να μετακινηθούν – όπως αλλοδαποί – υπάρχει πρόβλεψη διαμονής σε ξενοδοχεία.
Μάλιστα στις 23 Μαρτίου σημειώνεται φραστική επίθεση 20–25 νεαρών φοιτητών εναντίον της πρυτάνισσας, επειδή έκλεισε η εστία. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται ότι κάποιοι δεν έχουν δυνατότητα να φύγουν, δεν έχουν σπίτι ή δεν μπορούν να καλύψουν έξοδα μετακίνησης. Η απόφαση δεν ανακλήθηκε. Αλλά ακόμη κι αν έμειναν κάποιοι φοιτητές, θα πρέπει να ήταν ο Γαργαντούας για να φάνε τόσο φαγητό!
Toν Απρίλιο συνεχίζεται η.. μάσα (όχι αναγκαστικά των φοιτητών). Από τις 2 μέχρι τις 10 Απριλίου, χρεώνονται 54.362 ευρώ.
Η σίτιση των φοιτητών-φαντασμάτων συνεχίζεται και τις εβδομάδες του Μαΐου. Το συνολικό ποσό μέχρι τις 24/ 5 ανέρχεται σε 128.845 ευρώ και ανάλογες χρεώσεις έχουμε και τους επόμενους μήνες.



Επιβεβαίωση από τη νέα Διοίκηση του Ιδρύματος
Ο κ. Δέρβος απομακρύνθηκε από την προεδρία μετά την ανάληψη του υπουργείου Παιδείας από τον κ. Κυριάκο Πιερακάκη, Στη νέα διοίκηση του Ιδρύματος, που «τρέχει και δεν φθάνει» να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, έθεσα μια σειρά από ερωτήματα για όλες τις υποθέσεις. Για την υπόθεση της σίτισης στην Πάτρα, ρώτησα:
«-έχει ελεγχθεί η νομιμότητα των παραπάνω πράξεων από τη διοίκηση του Ινστιτούτου;
-έχει ερευνηθεί η πληροφορία ότι η Sparta Deli EE ανήκε σε φίλη του τότε προέδρου του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Δέρβου;»
Η σημερινή πρόεδρος Άννα Ροκοφύλλου, απάντησε:
«Επί του ζητήματος που αφορά την εταιρία SPARTA DELI Ε.Ε. δεν είναι δυνατόν να προβούμε σε περαιτέρω τοποθετήσεις, καθώς η υπόθεση έχει ήδη παραπεμφθεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.
Ως προς τα λοιπά αναφερόμενα στο μήνυμά σας ως προς συγκεκριμένους αναδόχους περασμένων ετών, και δεδομένου ότι οι εν λόγω συμβάσεις έχουν συναφθεί υπό προηγούμενη Διοίκηση, θα ακολουθήσει σχετική διερεύνηση και θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση επί του θέματος».
Παρανομίες και ακύρωση διαγωνισμών. Ζημιά τουλάχιστον 6 εκατομμυρίων τον χρόνο
Στην απάντηση της, η κυρία Ροκοφύλλου επισημαίνει ότι μετά από έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το 2023, διαπιστώθηκαν «Μη σύννομη κατάτμηση ενιαίων αντικειμένων σε επιμέρους τμήματα» (για να αποφεύγεται ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου) και « Μη σύννομος καθορισμός κριτηρίων ανάθεσης υπηρεσιών, τα οποία είτε κρίθηκαν αόριστα, είτε ήταν άσχετα με το αντικείμενο διακήρυξης είτε συγχέονταν με τα κριτήρια ανάθεσης», κατά παράβαση του νόμου.
Προσθέτει επίσης ότι πολλοί διαγωνισμοί ακυρώθηκαν και έγινε «εκ νέου διενέργεια κοστολόγησης από μηδενική βάση»...
Στην απάντηση της ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα ακόμη στοιχείο: ότι σε μία χρονιά, από το 2023 στο 2024, εξοικονομήθηκαν από τη νέα διοίκηση € 5.800.746,63, «παρά το γεγονός ότι το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. παρείχε επιπλέον υπηρεσίες όπως αποτελούν η Στέγαση των Φοιτητών των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας, Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και Διεθνούς Πανεπιστήμιου Της Ελλάδος και άλλων). (ολόκληρη η απάντηση στα επόμενα ρεπορτάζ).
Επομένως η ζημιά που υφίστατο το Ίδρυμα τεκμαίρεται ότι ξεπερνούσε τα 6 εκατομμύρια το χρόνο.
Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται αυτοδιοικητικοί, ένας πολιτευτής και νυν βουλευτής της ΝΔ. Ζήτησα τη δική τους εκδοχή για τις υποθέσεις, που θα παρουσιαστούν τις επόμενες μέρες. Θα παρουσιαστούν επίσης οι απαντήσεις της διοίκησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στα υπόλοιπα ερωτήματα που της τέθηκαν.












