Ξενάγηση στο Δίολκο....

Aκόμα μια σημαντική δράση, στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής του Νομού Κορινθίας από την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, είναι και το αφιέρωμα στο Λουτράκι, τον Αρχαίο Δίολκο, τις Κεχριές και τη Διώρυγα της Κορίνθου, του δημοσιογράφου και ερευνητή του CNN GREECE Κώστα Πλιάκου.

 

 

 

 

 

Ο Δίολκος, ο λιθόστρωτος δρόμος που ένωνε τους δύο Κόλπους, τον Κορινθιακό και το Σαρωνικό, ήταν ένα από τα μεγάλα έργα της Δυναστείας των Κυψελιδών της Κορίνθου. Αποδίδεται ότι κατασκευάστηκε,  περίπου το 600 π.Χ., από τον Περίανδρο μαζί με το Λιμάνι του Λεχαίου στον Κορινθιακό Κόλπο και το Λιμάνι των Κεγχρεών στο Σαρωνικό Κόλπο.

 

 

 

Αποτελούσε μια ενότητα οικονομική, κοινωνική και στρατιωτική που εξασφάλιζε τις επαφές της Κορίνθου με τη Δύση και την Ανατολή. Ήταν εφαρμογή και πολιτική ενός στρατηγικού σχεδιασμού, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας των Κορινθίων, που είχε στόχο το εμπόριο, τις εισαγωγές-εξαγωγές προϊόντων και την οικονομική ευμάρεια της “Αφνειού Κορίνθου”. Η ασφάλεια όλων αυτών είχε εξασφαλισθεί, από το μεγάλο έργο της ίδιας εποχής, την οχύρωση του Ακροκορίνθου.

 

 

Η αποκατάσταση, η προβολή και ανάδειξη του Διόλκου βρίσκεται ήδη στη διαδικασία ένταξης του στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 2.420.000,00 €.

 

 

 

 

 

 

Δείτε την ταινία “Δίολκος, 1500 χρόνια” την οποία μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς και στα αγγλικά στο:

http://www.youtube.com/watch?v=mG-8uaCxzq8 (αγγλικά)

 

 

 

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.