Ξυλόκαστρο:Εκδήλωση για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στον Κορινθιακό Κόλπο

Ο Σύνδεσμος Προστασίας & Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου (ΣΠΟΑΚ) «Ο ΑΡΙΩΝ» και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) (www.ecorec.gr) υλοποιούν μία εκστρατεία ενημέρωσης για την μείωση της χρήσης της Πλαστικής Σακούλας στους δήμους του Κορινθιακού Κόλπου με την υποστήριξη των δήμων της ευρύτερης περιοχής, των τοπικών και κοινωνικών φορέων. Οι στόχοι της εκστρατείας είναι:

 

 

  • Η προστασία του ιδιαίτερου χώρου του Κορινθιακού Κόλπου, που χαρακτηρίζεται από μοναδικά φυσικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά,
  • Η ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών του Κορινθιακού Κόλπου για να μειωθεί και καταργηθεί η χρήση της πλαστικής σακούλας,
  • Η κατάθεση προτάσεων και η διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και τους δημότες του Κορινθιακού Κόλπου για γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας

 

Στα πλαίσια της εκστρατείας θα γίνουν πολλές δράσεις, όπως: α) ενημέρωση χιλιάδων μαθητών δημοτικού, γυμνασίου & λυκείου, β) παραγωγή και διανομή ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου και τσαντών πολλών χρήσεων, γ) πραγματοποίηση διαδικτυακής διαβούλευσης για τοπικά μέτρα πολιτικής μείωσης της χρήσης πλαστικής σακούλας, δ) σεμινάρια εκπαιδευτικών, και ε) εκδηλώσεις σε 6 δήμους του Κορινθιακού Κόλπου και πολλές άλλες ενέργειες δημοσιοποίησης.

 

Με την παρούσα πρόσκληση σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στην Εκδήλωση – Διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Μαρτίου στις 17:00 μ.μ. στο Κέντρο Νεότητας Ξυλοκάστρου. Η συγκεκριμένη εκδήλωση της εκστρατείας συνδιοργανώνεται με το δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, με το δήμο Βέλου – Βόχας και με το δήμο Σικυωνίων. Το αναλυτικό πρόγραμμα της Εκδήλωσης – Διαβούλευσης παρουσιάζεται ακολούθως.

 

Η εκστρατεία ενημέρωσης γίνεται σε συνεργασία και με το Ευρωπαϊκό έργο LIFE DEBAG (LIFE14 GIE/GR/001127) «Ολοκληρωμένη Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τη Μείωση της Πλαστικής Σακούλας στο Θαλάσσιο Περιβάλλον» (www.lifedebag.eu).

 

 

 

Εκδήλωση – Διαβούλευση

 

ΣΠΟΑΚ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, δήμος Βέλου – Βόχας και δήμος Σικυωνίων στις 17:00 μ.μ. στο Κέντρο Νεότητας Ξυλοκάστρου

 

 

Πρόγραμμα Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

17:00-18:00 Ειδική προβολή πριν την εκδήλωση
  Ο Πλαστικός Παράδεισος – Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τις επιπτώσεις των πλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον και τον άνθρωπο (διάρκεια 57 λεπτά)
18:15-18:30 Υποδοχή
  Διανομή και συμπλήρωση ερωτηματολογίου για την εφαρμογή του μέτρου μείωσης της χρήσης πλαστικής σακούλας
18:30-19:00 Χαιρετισμοί
  ·         Χαλβατζής Σταμάτης, Πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας & Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου (ΣΠΟΑΚ) «Ο ΑΡΙΩΝ»

 

·         Ανδρικόπουλος Ηλίας, Δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

·         Παπακυριάκος Αννίβας, Δήμαρχος Βέλου – Βόχας

·         Σταματόπουλος Σπύρος, Δήμαρχος Σικυωνίων

19:00-19:45 Εισηγήσεις
  ·         Οι επιπτώσεις της Πλαστικής Σακούλας και οι εναλλακτικές επιλογές         Κωστακόπουλος Στάθης, Περιβαλλοντολόγος M.Sc., Στέλεχος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ)

 

·         Η νομοθεσία και οι πολιτικές μείωσης της χρήσης πλαστικής σακούλας

·         Κυρκίτσος Φίλιππος, Δρ. Περιβαλλοντολόγος, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ)

·         Έργο LIFE DEBAG: Πλαστική Σακούλα & θαλάσσιο περιβάλλον

Καραγιάννης Σταύρος, Στέλεχος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ)

·         Πλαστική σακούλα και απορρίμματα στον Κορινθιακό κόλπο

Μπάρλας Χρήστος & Μπαουράκης Νίκος, Σύλλογος Αυτοδυτών Λουτρακίου

19:45-20:25 Στρογγυλό Τραπέζι
  Τρόποι μείωσης της πλαστικής σακούλας σε τοπικό επίπεδο

 

Στο Στρογγυλό Τραπέζι θα συμμετέχουν με δίλεπτο σχολιασμό εκπρόσωποι του ΣΠΟΑΚ, της ΟΕΑ και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορών της ευρύτερης περιοχής των δήμων Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βέλου – Βόχας και Σικυωνίων. Μπορούν να γίνουν και τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους και να ακολουθήσει συζήτηση.

Συντονιστής:  Χαλβατζής Σταμάτης, Πρόεδρος ΣΠΟΑΚ

20:25-20:30 Σύνοψη συμπερασμάτων