Νέα αποστολή της ΕΕ στη Λιβύη - Τι συμφωνήθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη, Λάιεν και Μελόνι

Λίνα Κυριακοπούλου 

 

Νέα προσπάθεια για την επαναπροσέγγιση της Λιβύης μετά το «μπλόκο» Χαφτάρ στη Βεγγάζη, επιχειρεί η Κομισιόν, συμφωνώντας σε νέα αποστολή προκειμένου να συνεχιστεί η επίσκεψη στη Λιβύη.

 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συμφωνήθηκε με την Κομισιόν η επανενεργοποίηση της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη», με την εκ νέου αποστολή της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμοδίων Υπουργών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας.

 

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι και τον Πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αντέλα στη Ρώμη, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και συμφωνήθηκε η ανάγκη επαναπροσέγγισης με τη Λιβύη.

 

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Τετάρτη το καθεστώς Χαφτάρ, σε μια πρωτοφανή και προκλητική ενέργεια, εκδίωξε από την ανατολική Λιβύη ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα» τους εκπροσώπους της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη, που είχαν μεταβεί στη Βεγγάζη για συζητήσεις για το μεταναστευτικό.

 

Σύλληψη και κράτηση μεταναστών το νέο δόγμα της κυβέρνησης

 

Μετά το διπλωματικό επεισόδιο αλλά και λόγω των συνεχιζόμενων μεταναστευτικών ροών σε Γαύδο και κρητικά παράλια, η κυβέρνηση επέλεξε την σκληρή γραμμή και επί της ουσίας εφαρμογή του μοντέλου του Έβρου και στο Λιβυκό Πέλαγος.

 

Μεταξύ των μέτρων, είναι η τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, για όσους φθάνουν από Βόρεια Αφρική, η σύλληψη και κράτηση, όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα, και η δημιουργία κλειστής δομής στην Κρήτη.

 

«Όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα συλλαμβάνονται», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες Τετάρτη στην ομιλία στη Βουλή για το μεταναστευτικό και τις ροές από τη Λιβύη, μετά και τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Μετανάστευσης Θάνο Πλεύρη.

 

«Με νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή αναστέλλονται οι αιτήσεις για άσυλο για 3 μήνες για όσους φτάνουν από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα», τόνισε ο πρωθυπουργός αναπτύσσοντας το νέο σχέδιο για τις μεταναστευτικές ροές.

 

Στήριξη Κομισιόν στο μεταναστευτικό: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια έκτακτη κατάσταση

 

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ/EUROKINISSI)

 

«Γνωρίζουμε τα σχέδια που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση»

 

Eυρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως είναι ενήμερη για το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, περί τρίμηνης αναστολής εξέτασης των αιτημάτων ασύλου για προερχόμενους από τη Βόρεια Αφρική, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια «έκτακτη κατάσταση».

 

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Μάρκους Λάμερτ, κατά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής δήλωσε ότι «Γνωρίζουμε τα σχέδια που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση».

 

Ο ίδιος υπενθύμισε στη συνέχεια, ότι στα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνεται η «ανησυχητική κατάσταση στη Λιβύη» και «οι πιθανές συνέπειές της, τόσο όσον αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια όσο και τις μεταναστευτικές ροές».

 

Στη συνέχεια ο Μ. Λαμέρτ πρόσθεσε πως «Οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν από την Ελλάδα πρέπει να γίνουν κατανοητά σε αυτό το πλαίσιο», τονίζοντας παράλληλα ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές για να λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα μέτρα και την εφαρμογή τους στην πράξη.

 

Επιλέον, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη της Επιτροπής τόσο επιχειρησιακά αλλά και οικονομικά, όλα αυτά με την υποστήριξη των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργανισμώ. Τέλος, ο κ. Λαμέρτ επισήμανε πως η Επιτροπή είναι έτοιμη να εντείνει την υποστήριξη αυτή τονίζοντας ότι συνεργάζεται στενά με την Ελλάδα «όσον αφορά την εντατικοποίηση του έργου με τις χώρες εταίρους».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ