Η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ενέκρινε ομόφωνα τη δημιουργία του πρωτοποριακού προγράμματος με τίτλο «Αναπτυξιακή Ομάδα Νέων – Brisbane 2032».
Του Δήμου Μπουλούκου
Το καινοτόμο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας της ΕΟΕ Δημοσθένης Γυρούσης και βασίζεται στον επιτυχημένο σχεδιασμό και τη φιλοσοφία της λειτουργία της Προολυμπιακής Ομάδας για το Λος Αντζελες το 2028.
Στόχος του προγράμματος, που θα είναι διάρκειας δύο ετών με δυνατότητα επέκτασης άλλων δύο, είναι να εντοπιστούν έγκαιρα αθλητές 14-18 ετών με ελπιδοφόρες προοπτικές, να τους προσφερθεί ολοκληρωμένη υποστήριξη και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε οι συγκεκριμένοι νέοι αθλητές να αποτελέσουν την αυριανή Προολυμπιακή και Ολυμπιακή ομάδα της Ελλάδας.
Η Αναπτυξιακή Ομάδα Νέων θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2027 και η επιλογή των αθλητών θα βασιστεί σε αντικειμενικά και μετρήσιμα αγωνιστικά κριτήρια, με ιδιαίτερη έμφαση στις διεθνείς διακρίσεις της τελευταίας χρονιάς.
Κάθε αθλητής θα μπορεί να υποστηρίζεται μέσω του προγράμματος «Υιοθετήστε έναν Αθλητή», με τη συμμετοχή χορηγών, με την παροχή οικονομικής υποστήριξης για την προετοιμασία και τη συμμετοχή τους σε συγκεκριμένους και επιλεγμένους αγώνες υψηλής αγωνιστικής σημασίας.
Οι αθλητές της Αναπτυξιακής Ομάδας θα έχουν πρόσβαση σε ολοκληρωμένη ιατρική και διαγνωστική υποστήριξη μέσω των συνεργαζόμενων με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Ιατρικών και Διαγνωστικών κέντρων .
Επίσης θα υπάρχει παροχή του απαραίτητου αθλητικού εξοπλισμού για την προπόνηση και την αγωνιστική εξέλιξη. Τέλος, η ΕΟΕ θα υποστηρίζει την εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή εξέλιξη των αθλητών, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη της αθλητικής και εκπαιδευτικής τους πορείας.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Ισίδωρος Κούβελος δήλωσε για τη δημιουργία του νέου προγράμματος: «Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει καθήκον να κοιτάζει πέρα από το σήμερα και να επενδύει στο μέλλον του ελληνικού αθλητισμού. Με το νέο πρόγραμμα στήριξης αθλητών και αθλητριών ηλικίας 14 έως 18 ετών, δημιουργούμε μια οργανωμένη γέφυρα από τις μικρές ηλικιακές κατηγορίες προς την κορυφή του αθλητισμού και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στα νέα παιδιά τα απαραίτητα εφόδια, την υποστήριξη και τις ευκαιρίες που χρειάζονται για να εξελίξουν το ταλέντο τους και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι κανένα ταλέντο δεν θα χαθεί ή θα σταματήσει τον αθλητισμό, λόγω έλλειψης στήριξης ή πόρων.
Η ΕΟΕ επενδύει έγκαιρα στη νέα γενιά, γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από αυτά τα παιδιά θα αναδειχθούν οι αυριανοί πρωταθλητές, οι επόμενοι Ολυμπιονίκες και οι καλύτεροι πρεσβευτές των αξιών του Ολυμπισμού για τη χώρα μας.»
World Athletics: Ανέβηκε στην παγκόσμια κατάταξη ο Καραλής. Πού βρίσκεται ο Τεντόγλου

Μια άκρως επιτυχημένη χρονιά ολοκληρώθηκε στον στίβο, τόσο για τον Εμμανουήλ Καραλή, όσο και για τον Μίλτο Τεντόγλου.
Του Χρήστου Τσαρτσαλή
Η σεζόν έφτασε στο τέλος της με τη νεοσύστατη διοργάνωση της World Athletics, το Ultimate Championship στη Βουδαπέστη, όπου ο Καραλής κατέλαβε τη 2η θέση στο επί κοντώ, ενώ ο Τεντόγλου αναδείχθηκε πρωταθλητής στο μήκος σε έναν αγώνα θρίλερ.
Μάλιστα και οι δύο κορυφαίοι Έλληνες αθλήτές σημείωσαν νέα πανελλήνια ρεκόρ τη φετινή χρονιά. Ο Εμμανουήλ Καραλής πέταξε στα 6.20μ. στο Diamond League της Ζυρίχης, ενώ ο Μίλτος Τεντόγλου ισοφάρισε το ρεκόρ του Λούη Τσάτουμα από το 2007, φτάνοντας τα 8.66μ. στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου του Βόλου.
Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα και άνοδο για τους δύο εκπροσώπους της χώρας μας στην παγκόσμια κατάταξη, με τον “Μανόλο” να ανεβαίνει δύο θέσεις και να βρίσκεται πλέον στην 5η, για πρώτη φορά τόσο ψηλά στην καριέρα του, ενώ ο Τεντόγλου βρίσκεται στην 24η θέση. Φυσικά στην πρώτη θέση δεσπόζει ο θρυλικός Σουηδός, Μόντο Ντουπλάντις.

Αναλυτικά η πρώτη 10αδα της World Athletics:
- Μόντο Ντουπλάντις – 1561 βαθμοί (επί κοντώ/ Σουηδία)
- Άλισον Ντος Σάντος – 1526 βαθμοί (400μ. εμπόδια/ Βραζιλία)
- Κένεθ Μπέντναρεκ – 1494 βαθμοί (200μ., 100μ/ ΗΠΑ)
- Μπουσάνγκ Κολέν Κεμπινατσίπι – 1483 βαθμοί (400μ./ Μποτσουάνα)
- Εμμανουήλ Καραλής – 1475 βαθμοί (επί κοντώ/ Ελλάδα)
- Ράι Μπέντζαμιν – 1474 βαθμοί (400μ. εμπόδια, 400μ./ ΗΠΑ)
- Εμάνουελ Γουανιόνι – 1460 βαθμοί (800μ., 1000μ./ Κένυα)
- Τζα’Κόμπι Θαρπ – 1449 βαθμοί (110μ. εμπόδια/ ΗΠΑ)
- Κάρστεν Γουόρχολμ – 1446 βαθμοί (400μ. εμπόδια/ Νορβηγία)
- Ομπλίκ Σεβίλ – 1445 βαθμοί (100μ./ Τζαμάικα)










