Μεξικό: Νέο ρεκόρ βιαιοπραγιών στη χώρα, με 8.493 δολοφονίες κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους

Νέο ρεκόρ βιαιοπραγιών κατέγραψε το Μεξικό κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, με 8.493 δολοφονίες από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας, οι ανθρωποκτονίας αυξήθηκαν κατά 9,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Πέρσι, όλη τη χρονιά, είχαν καταγραφεί 33.500 δολοφονίες και ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος όλων των εποχών αφότου άρχισαν να τηρούνται στατιστικά στοιχεία, το 1997.

 

Οι αριθμοί αυτοί δημοσιοποιήθηκαν λίγες μόλις ημέρες μετά τη σφαγή 13 ανθρώπων -μεταξύ αυτών και ένα βρέφος ηλικίας ενός έτους- σε ένα πάρτυ γενεθλίων στην πολιτεία Βερακρούς, μια τραγωδία που σόκαρε τους Μεξικανούς.

 

Σήμερα, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεσμεύτηκε ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στη Βερακρούς, αλλά και σε όλη τη χώρα, με την ανάπτυξη στρατιωτών. Ο πρόεδρος υπερασπίστηκε τη στρατηγική του, δηλαδή τη συγκρότηση μιας Εθνοφουρτάς, μιας δύναμης 80.000 ανδρών, επικεφαλής της οποίας θα είναι ένας στρατιωτικός. Παράλληλα, σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη φτώχεια και την ανεργία των νέων.

 

Ο Λόπες Ομπραδόρ, ένας "αντισυστημικός" πρόεδρος, είχε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του να "στείλει τους στρατιωτικούς στους στρατώνες" αλλά μετά την εκλογή του άλλαξε ριζικά άποψη. Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα τον επέκριναν, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν η συμμετοχή στρατιωτικών σε αποστολές που φυσιολογικά ανήκουν στην αστυνομία ήταν το γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μεξικό.