Πάνος Παλαιολόγος: Ο Ελληνας μάνατζερ που διευθύνει ξενοδοχεία παγκοσμίως

Ο Πάνος Παλαιολόγος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πόρο. Ήξερε τι ήθελε να γίνει από πιτσιρικάς 11 ετών, αφού στην ερώτηση τι σκέφτεσαι να γίνεις «όταν μεγαλώσεις» εκείνος απαντούσε Διευθυντής Ξενοδοχείου. 

 

 

Πάνος Παλαιολόγος ιδρυτής και πρόεδρος HotelBrain

 

 

Πάνος Παλαιολόγος ιδρυτής και πρόεδρος HotelBrain

Μεγαλώνοντας, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο International Hotel & Tourism Training Institute της Ελβετίας, στα τέλη της δεκαετίας του ’90 εργάστηκε ως διευθυντής σε διάφορα ξενοδοχέια πέντε αστέρων. 

 

 

Η επιτυχία τού έφερνε ολοένα και περισσότερες προτάσεις συνεργασίας. Ετσι, το 2000 αποφάσισε να δημιουργήσει μια εταιρεία-ομπρέλα την HotelBrain, που αναλάμβανε να μανατζάρει ξενοδοχειακές μονάδες, βοηθώντας τις να αλλάζουν πολιτική αλλά και λογική, όσον αφορά την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσέφεραν. 

 

 

Η μία δουλειά έφερε την άλλη και σήμερα η εταιρεία του έχει φτάσει να δραστηριοποιείται σε 200 ξενοδοχεία, σε περισσότερους από 70 προορισμούς, σε 10 χώρες στον τομέα του μάνατζμεντ και της ανάπτυξης ξενοδοχειακών μονάδων. 

«Αυτή η δουλειά μου έχει δώσει μόνο χαρά, δεν θα άλλαζα τίποτα στην επιχειρηματική μου ζωή» λέει ο ίδιος μιλώντας στο ΤheTOC για το success story του, που ξεκίνησε από το όμορφο νησί της Σαντορίνης και συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Οσο για τον ελληνικό Τουρισμό, προβλέπει ότι το 2018 θα είναι χρονιά ρεκόρ.

 

Τι ακριβώς κάνει η HotelBrain

Μιλώντας για τις υπηρεσίες που η HotelBrain προσφέρει στα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται, ο κ. Παλαιολόγος μας εξηγεί ότι «η HotelBrain αναλαμβάνει το management ξενοδοχείων και παράλληλα, μέσω της νεοσύστατης θυγατρικής εταιρείας Capital, έχει την εκμετάλλευση 40 καταλυμάτων (μισθώσεις) μέσα από συμβόλαια «management by guarantee», όπως τα ονομάζουμε. Στην ουσία είμαστε operators ξενοδοχείων». 

 

 

«Η δυσκολία για τον Έλληνα ξενοδόχο οξύνθηκε με την ανάπτυξη του ίντερνετ»

 

«Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την περίοδο που ο διευθυντής ενός ξενοδοχείου αρκούσε να είναι ευγενής, να έχει το ξενοδοχείο του φροντισμένο και να σηκώνει το τηλέφωνο για να κάνει κρατήσεις», τονίζει ο κ. Παλαιολόγος μιλώντας για τις σύγχρονες προκλήσεις του ελληνικού τουρισμού«Σήμερα οποιοσδήποτε έχει τη δυνατότητα πατώντας ένα κουμπί στο κινητό του να κάνει κράτηση ή να αξιολογήσει ένα ξενοδοχείο και αντίστοιχα είτε να το απογειώσει, είτε να το «μαυρίσει».  

Καθώς ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς γίνεται online, κάθε κατάλυμα οφείλει να έχει μια αξιόλογη εικόνα και στο ίντερνετ, όχι μόνο στο έδαφος. Αυτό το γεγονός έχει κάνει τα πράγματα πιο σύνθετα μεν, από την άλλη ευνοεί τη διαφάνεια και την αμεσότητα». 

 

 

«Η Ελλάδα ήταν και παραμένει το καλύτερο resort της Ευρώπης»

 

«Ήδη τα ελληνικά ξενοδοχεία προσφέρουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο υπηρεσιών», αναφέρει ο κ. Παλαιολόγος απαντώντας στο τι πρέπει να βελτιώσουν οι Έλληνες ξενοδόχοι. «Ο κλάδος έχει βελτιωθεί και εξελιχθεί εμφανώς. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει το καλύτερο resort της Ευρώπης. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι τα ξενοδοχεία δεν παρέχουν απλώς υπηρεσίες ύπνου, αλλά εμπειρίες. Πρέπει να υπάρχει concept, σωστή σκηνογραφία, σενάριο και πρωταγωνιστές που διαδραματίζουν ενεργούς ρόλους με γνώση και πάθος. 

Πάνος Παλαιολόγος, ιδρυτής και πρόεδρος της HotelBrain

Πάνος Παλαιολόγος, ιδρυτής και πρόεδρος της HotelBrain

 

 

«Ο Έλληνας ξενοδόχος είναι οξυδερκής, εργατικός και συνεργάσιμος»

Αναφερόμενος στα προβλήματα που ενδεχομένως να προέκυψαν στη συνεργασία του με τον Έλληνα ξενοδόχο, ο κ. Παλαιολόγος τόνισε ότι δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα με τον ίδιο τον ξενοδόχο, αλλά με το οικογενειακό μοντέλο επιχείρησης.  

«Ο λόγος είναι ότι αυτό το μοντέλο δεν λειτουργεί πάντα προς όφελος της εκάστοτε ξενοδοχειακής μονάδας. Κατά τα άλλα ο Έλληνας ξενοδόχος είναι οξυδερκής, εργατικός και συνεργάσιμος», ξεκαθαρίζει ο ιδρυτής και πρόεδρος HotelBrain.

«Το 2018 θα είναι χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό Τουρισμό»

 

 

Φυσικά, όταν έχεις μπροστά σου έναν άνθρωπο που γνωρίζει τόσο καλά τον Τουρισμό όσο ο κ. Παλαιολόγος, δεν μπορείς να μην του ζητήσεις τις δικές του προβλέψεις για την τουριστική σεζόν που ξεκινά σε λίγες εβδομάδες.

«Πιστεύω ότι το 2018 θα είναι άλλη μια χρονιά ρεκόρ για τον Τουρισμό στην Ελλάδα. Οι κρατήσεις που έχουμε μέχρι τώρα για την επερχόμενη σεζόν είναι σαφώς ανοδικές σε σχέση με πέρσι. Όπως είναι φυσικό οι κρατήσεις σε Μύκονο και Σαντορίνη έχουν το προβάδισμα, αλλά όπως και να ‘χει η ένδειξη είναι ότι το 2018 θα είναι μια επιτυχημένη τουριστική σεζόν». 

 

 

«Ο αγαπημένος μου προορισμός είναι η Σαντορίνη»

 

 

Ένας άνθρωπος που ταξιδεύει συνεχώς, γνωρίζει πολύ καλά την Ελλάδα και τα πιο όμορφα μέρη της, έχει άραγε κάποιον  προορισμό που αγαπά λίγο περισσότερο; Φυσικά και έχει και αυτό είναι το πανέμορφο νησί όπου έκανε τα πρώτα του βήματα στον τομέα του τουρισμού: 

«Αγαπώ τη Σαντορίνη γιατί εκεί βρίσκονται τα πρώτα ξενοδοχεία που διαχειρίστηκα. Είναι ένα νησί που είχε, έχει και θα έχει ξεχωριστό χώρο στην καρδιά μου».

Το success story του ισχυρού άνδρα του Τουρισμού 

 

 

Οσο για τη φράση κλειδί που θα μπορούσε να περιγράψει το success story του, η απάντησή του αποκαλύπτει πολλά για το πόσο πολύτιμους θεωρεί τους συνεργάτες του: 

«Το success story της HotelBrain το γράφουν καθημερινά οι άνθρωποι της», απαντά. 

Πάνος Παλαιολόγος ιδρυτής και πρόεδρος HotelBrain

Πάνος Παλαιολόγος ιδρυτής και πρόεδρος HotelBrain

 

thetoc.gr