Περισσότερη αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια!

Ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες αφρικανικής σκόνης αναμένονται τα επόμενα χρόνια στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας, επιβαρύνοντας τις συνθήκες κατά τις εποχές που οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά της, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες οι οποίοι μελέτησαν την Αφρικανική έρημο, η οποία είναι η μεγαλύτερη ζεστή έρημος του πλανήτη και η 3η μεγαλύτερη, εάν συνυπολογιστούν και οι παγωμένες ερημικές περιοχές.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ατμοσφαιρικής επιστήμης Σουμάντ Νίγκαμ του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για το κλίμα «Journal of Climate», ανέλυσαν στοιχεία για τις βροχοπτώσεις στην Αφρική από το 1920 μέχρι την εποχή μας. Το κεντρικό συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι τα τελευταία 100 περίπου, χρόνια η Σαχάρα έχει εξαπλωθεί, ως έρημος, κατά 10%, καταλαμβάνοντας ακόμη μεγαλύτερη έκταση, η οποία φθάνει πλέον στα 9,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση που είναι σχεδόν ίδια με την έκταση του συνόλου της επικράτειας των ΗΠΑ.

 

Ως επακόλουθο της αυξημένης έκτασης της Αφρικανικής ερήμου θα είναι, μεταξύ άλλων, η μεταφορά υψηλότερων όγκων σκόνης στις γύρω χώρες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Κύρια αιτία της αύξησης της έκτασης της Αφρικανικής ερήμου θεωρείται η κλιματική αλλαγή.