Σεΐχηδες… ηθοποιοί; Απατεώνας μεγατόνων έπεισε μια ολόκληρη ισπανική πόλη ότι Άραβες θα επενδύσουν 15 δισεκ. δολάρια

Οι κάτοικοι της Σαλαμάνκα το φυσάνε και δεν κρυώνει...

 

To project “Peace City World” που θα μετέτρεπε την ισπανική Σαλαμάνκα σε… Ντουμπάι, τελικά υπήρχε μόνο στη φαντασία ενός ισπανού απατεώνα που εμφάνισε ηθοποιούς και κομπάρσους μεταμφιεσμένους με κελεμπίες για να πείσει τον δήμο και τους πολίτες της περοχής.

 

Η τεραστίου μεγέθους κομπίνα, ενέπλεξε στα πλοκάμια της και τον δήμο, από τον οποίο ο Χοσέ Μαρία Φουνέντες κατάφερε να εξασφαλίσει μια ετήσια αμοιβή ύψους 15.000 ευρώ.

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

 

Όπως αναφέρει σε εκτενές της ρεπορτάζ στο ertnews.gr, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Μαδρίτη, Δώρα Μακρή, οι κάτοικοι της πόλης Σαλαμάνκα εδώ και καιρό είχαν πειστεί ότι σύντομα η Σαλαμάνκα, μια ιστορική πόλη της Ισπανίας, θα μετατρεπόταν σε… Ντουμπάι. Η βόλτα διαφόρων σεΐχηδων στους δρόμους της πόλης, η εμπλοκή του Δήμου αλλά και του πανεπιστημίου και η αστρονομική επένδυση 15 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα έκαναν οι σεΐχηδες με την ονομασία “Peace City World”, έκαναν τους δύσπιστους κατοίκους να ελπίζουν.

 

Ο μεσάζων μεταξύ σεΐχηδων και δήμου ήταν ο Χοσέ Μαρία Φουέντες, ο οποίος δήθεν είχε πτυχίο Οικονομικών Επιστημών, είχε εργαστεί στο ΔΝΤ αλλά και στην Παγκόσμια Τράπεζα. Μάλιστα, είχε προσληφθεί από τον δήμο ως Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων με αμοιβή 50.000 ευρώ ετησίως.

 

Όπως εξηγεί στο ρεπορτάζ της η Δώρα Μακρή, ο δήμος οργάνωσε και ένα συνέδριο, στο οποίο συμμετείχε και το Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα αλλά και άλλοι φορείς της περιοχής.

 

Ωστόσο, ο δήμαρχος δεν είχε πειστεί πλήρως για τις διαθέσεις του Φουέντες, με αποτέλεσμα να διερευνήσει το βιογραφικό του. Όπως αποδείχτηκε, ο Φουέντες δεν είχε καν τελειώσει τις Οικονομικές σπουδές (όπως επιβεβαίωσε το πανεπιστήμιο), ενώ αμφισβητείται και το πέρασμά του από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

 

Το έργο Peace City World που υποσχέθηκε 15 δισεκατομμύρια ευρώ κατέληξε σε κρίση στους κόλπους του δήμου και απόλυση του Φουέντες, ο οποίος κατηγορείται για παραποίηση εγγράφων. Ακυρώθηκε κάθε συμφωνία μαζί του και τώρα του ζητούν να επιστρέψει τα ποσά που έλαβε.

 

Η απορία των πολιτών είναι ποιοι ήταν τελικά οι σεΐχηδες με τις κελεμπίες που πήραν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις στην πόλη; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι μάλλον επρόκειτο για κομπάρσους ή ακόμα και για μεταμφιεσμένους ηθοποιούς.

 

«Ποιος θα έρθει εδώ για να επενδύσει αυτά τα χρήματα;», αναρωτιέται ένας γείτονας που περπατά στην κεντρική πλατεία της Σαλαμάνκα. «Μας έχουν εξαπατήσει. Μια πλήρης απάτη», καταλήγει ένας άλλος.

 

Αντί σχολίου πάντως για αυτή την απίστευτη ιστορία από την Ισπανία, μπορούμε να απλά να παραθέσουμε δύο αποσπάσματα από την ελληνική ταινία «Ο Ξυπόλητος Πρίγκηψ» με τον αξέχαστο Κώστα Βουτσά να πείθει αρκετούς ότι ήταν Άραβας πρίγκηπας, φορώντας απλά μια κελεμπία. Μόνο που όπως διδάσκουν και οι ταινίες, αλλά και η… ισπανική πραγματικότητα, η αλήθεια πάντα βρίσκει τον τρόπο να εμφανιστεί.