Στη Χαλκιδική η πρώτη κατεδάφιση αυθαιρέτου - Γκρέμισαν μαντρότοιχο

Εδώ και περίπου πέντε χρόνια οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για ένα θαλάσσιο μέτωπο 1 χιλιομέτρου δίχως πρόσβαση στον αιγιαλό.

 

 

 

 

Στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, στην περιοχή «Γκατζουρέικα» της παλιάς επαρχιακής οδού Πολύχρονου – Χανιώτης, έγινε η πρώτη πρώτη κατεδάφιση αυθαίρετου.

 

Υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, η οικεία Δημοτική Αρχή και οι λοιπές τοπικές αρχές βρέθηκαν στο σημείο και έπειτα από μία σειρά διαπραγματεύσεων με τους ιδιοκτήτες, τα μηχανήματα προχώρησαν στη διάνοιξη διόδου προς την παραλία κατεδαφίζοντας την περίφραξη και απομακρύνοντας δέντρα και κλαδιά.

 

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και περίπου πέντε χρόνια οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για ένα θαλάσσιο μέτωπο 1 χιλιομέτρου δίχως πρόσβαση στον αιγιαλό, παρότι ο νόμος Τρίτση προβλέπει διόδους προς την ακτή ανά 300 μέτρα. Ο αγώνας των κατοίκων, οι οποίοι ακολούθησαν τις νόμιμες διαδικασίες (ξεκινώντας από την πολεοδομία), έφτασε σε απόφαση για κατεδάφιση περιφράξεων που κλείνουν την πρόσβαση προς τη θάλασσα.

 

Fast track κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

 

Δέσμη μέτρων που θα λειτουργήσει παράλληλα με τους ισχύοντες κανονισμούς ανακοίνωσε η κυβέρνηση, που προχωρά σε έκτακτη fast track διαδικασία κατεδάφισης αυθαιρέτων.

 

Συγκεκριμένα, παράλληλα με τη συνήθη διαδικασία κατεδαφίσεων, δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας να παίρνει αποφάσεις κατεδαφίσεων, στη βάση των εισηγήσεων των επιθεωρητών του υπουργείου. Η διαδικασία αυτή αφορά:

 

* αναδασωτέες εκτάσεις,

 

* δασικές εκτάσεις,

 

* ρέματα,

 

* ετοιμόρροπα κτίρια.

 

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να κάνουν ενστάσεις στις υπουργικές αποφάσεις εντός 15 ημερών. Οι ενστάσεις θα γίνονται κατευθείαν στο ΣτΕ, χωρίς να προβλέπεται ενδιάμεσο στάδιο

 

Παράλληλα ενεργοποιείται ο νόμος Τρίτση του 1983 που προβλέπει την κατεδάφιση μαντρών σε απόσταση 500 μέτρων από τον Αιγιαλό.

 

Επίσης, δίνονται επιπλέον δυνατότητες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που είναι υπεύθυνη για τις κατεδαφίσεις. Συγκεκριμένα:

 

* Δίνονται περισσότεροι πόροι από το Πράσινο Ταμείο για τις κατεδαφίσεις.

 

* Δίνεται η δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη να δίνει απευθείας αναθέσεις για τις κατεδαφίσεις μέχρι του ποσού των 135.000 ευρών.

 

* Δίνεται η δυνατότητα επέκτασης των υφιστάμενων εργολαβιών κατά 50%, προκειμένου να συμπεριληφθούν τα νέα έργα.

 

Τροπολογία για τις αποζημιώσεις

Εκτός από την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας για τις κατεδαφίσεις, κατατέθηκε και τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την απλοποίηση των διαδικασιών των αποζημιώσεων των πυρόπληκτων. Η τροπολογία προβλέπει:

 

* Αποζημίωση για την καταστροφή των δευτερευουσών κατοικιών και όχι μόνο των κύριων, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

 

* Εξομοίωση του συντελεστή αποζημίωσης των «κίτρινων» (μερικώς κατεστραμμένων) κτιρίων με αυτόν των «κόκκινων» (πλήρως κατεστραμμένων».

 

* Αποζημίωση είτε με βάση τη βεβαίωση της Πυροσβεστικής είτα με βάση τη βεβαίωση των συνεργείων καταγραφής (δηλαδή όχι και με τις δύο όπως ισχύει σήμερα).

 

* Μη συμψηφισμός των αποζημιώσεων με άλλες οφειλές προς το Δημόσιο.

 

Πηγή φωτό: www.halkidikifocus.gr