24 Απριλίου 1915: Ημέρα μνήμης γενοκτονίας των Αρμενίων

Στις 24 Απριλίου 1915 η ηγεσία της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι απαγχονίστηκαν από το κίνημα των Νεοτούρκων του Κεμάλ Ατατούρκ.

 

 

Ως γενοκτονία των Αρμενίων ή και «Ολοκαύτωμα των Αρμενίων» αναφέρονται τα γεγονότα εξόντωσης Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

 

Σφαγές Αρμενίων είχαν γίνει και ενωρίτερα επί Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, το 1894-96, με τον αριθμό των νεκρών να εκτιμάται μεταξύ 80 και 300 χιλιάδων και τον αριθμό των ορφανών παιδιών σε 50.000.

 

 

Ωστόσο οι πλέον εκτεταμένες σφαγές Αρμενίων αποδίδονται στο κίνημα των Νεότουρκων (1908-18). Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915.

 

 

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ Δυτικές και Αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000.

 

 

Ως γνωστόν, η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη γενοκτονίας και ισχυρίζεται ότι οι Αρμένιοι απλώς εκτοπίστηκαν. Μάλιστα, η επίσημη Τουρκία επιμένει στην άποψη πως οι Αρμένοι αντάρτες υποστήριζαν ρωσικά στρατεύματα κατά την εισβολή τους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

 

 

Με τον ίδιο τρόπο, διαπράχθηκαν γενοκτονίας εις βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλαδή των Ελλήνων Ποντίων και των Ασσυρίων.

 

 

Η 24η Απριλίου θεσπίστηκε ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ πορείες μνήμης και τιμής για τα θύματα πραγματοποιούνται τόσο στην Κύπρο όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

 

 

philenews.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ