3 Αλήθειες και 6 μύθοι για την υγεία: Τελικά η σοκολάτα προκαλεί ακμή;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει διάφορα διατροφικά κλισέ, τα οποία όμως δεν ξέρουμε κατά πόσο τελικά ισχύουν. Για παράδειγμα, συχνά ακούμε την έκφραση «Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα». Ποια είναι, όμως, η αλήθεια; Παρακάτω, θα δείτε την ανάλυση του Healthstat.gr σε σχέση με τις καλές, τις κακές και τις παράξενες συμβουλές διατροφής που κυκλοφορούν.

 

Η κοτόσουπα βοηθά στη θεραπεία του κρυολογήματος και της γρίπης

 

Αλήθεια: «Όταν έχεις κρυολογήσει, το καλύτερο πιάτο που μπορείς να φας είναι μια χορταστική, θρεπτική σούπα», λέει η Rhiannon Lambert, διατροφολόγος και συγγραφέας του Re-Nourish: A Simple Way to Eat Well. «Το κοτόπουλο περιέχει βιταμίνη Β12, καθώς και άλλα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν την πέψη. Είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνη, η οποία είναι καλή για την αναπαραγωγή των κυττάρων. Η προσθήκη περισσότερων λαχανικών αυξάνει επίσης τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα που απαιτούνται για να βοηθήσουν στην ανάρρωση» προσθέτει.

 

Η σοκολάτα προκαλεί ακμή

 

Λάθος: «Το δέρμα έχει το δικό του μικροβίωμα – τα δικά του βακτήρια – επομένως όσο καλύτερα τρώτε, τόσο καλύτερο είναι το δέρμα σας», λέει η Lambert. «Μικρές ποσότητες σοκολάτας δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την υγεία του δέρματος, αλλά η σοκολάτα με λιγότερη ζάχαρη και γαλακτοκομικά είναι καλύτερη. Πιο σημαντικό για την υγεία του δέρματος είναι η ενυδάτωση – θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 1,5-2 λίτρα (6-8 ποτήρια) νερό την ημέρα. Ο καφές είναι διουρητικός, αλλά η ποσότητα των υγρών που προσλαμβάνετε υπερτερεί αυτών που χάνετε στα ούρα. Το τσάι είναι επίσης καλό, αλλά αποφύγετε να το πίνετε μαζί με κάποιο γεύμα, γιατί οι τανίνες στο τσάι εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου» συμπληρώνει η ίδια.

 

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

 

Λάθος: «Είναι αναληθές, αλλά μπορεί να σας κρατήσει μακριά από το φαρμακείο», λέει η Δρ Hazel Wallace, διατροφολόγος και συγγραφέας του The Female Factor. «Μια μελέτη εξέτασε τις πρακτικές υγειονομικής περίθαλψης σε άτομα που έτρωγαν καθημερινά μήλα και διαπίστωσε ότι χρησιμοποιούσαν λιγότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αυτό είχε να κάνει περισσότερο με το ότι ήταν πιο υγιείς συνολικά – παρά συγκεκριμένα με την κατανάλωση μήλων. Ωστόσο, καθώς τα μήλα είναι θρεπτικά, ένα την ημέρα δεν είναι κακή ιδέα» σύμφωνα με την ίδια.

 

Τα καρότα σας βοηθούν να βλέπετε στο σκοτάδι

 

Αλήθεια: «Τα καρότα περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για την υγιή όραση επειδή βοηθά στο σχηματισμό μιας χρωστικής στον αμφιβληστροειδή που ονομάζεται ροδοψίνη», λέει ο Δρ Ayan Panja και συγγραφέας του The Health Fix: Transform Your Health in 8 Weeks. «Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στην όραση σε χαμηλό φωτισμό, επομένως η λήψη αρκετής ποσότητας - από τροφές όπως τα καρότα, τα φυλλώδη λαχανικά και οι γλυκοπατάτες - είναι σημαντική για τη νυχτερινή όραση» λέει ο ίδιος.

 

Το πικάντικο κάρυ μπορεί να προκαλέσει τοκετό

 

Λάθος: «Η θεωρία είναι ότι τα μπαχαρικά διεγείρουν το έντερο και μπορεί να τονώσουν τη μήτρα ταυτόχρονα», λέει ο Punam Krishan. «Όταν πρόκειται να ξεκινήσετε τον τοκετό, το έντερο ερεθίζεται φυσικά και έτσι οι περισσότερες γυναίκες θα εμφανίσουν διάρροια ως σημάδι ότι το μωρό έρχεται. Ωστόσο, καμία τροφή δεν θα επιφέρει τοκετό – πιθανότατα ήταν ούτως ή άλλως η ώρα να συμβεί» διευκρινίζει.

 

Ο κουρκουμάς βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων

 

Αλήθεια: «Ο κουρκουμάς έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που βοηθούν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων μειώνοντας το οξειδωτικό στρες – μια επιβλαβή βιολογική διαδικασία», λέει ο Panja. «Για να απορροφήσετε το ενεργό συστατικό του κουρκουμά – την κουρκουμίνη – χρειάζεστε λίπος όπως το ελαιόλαδο και μια ένωση που ονομάζεται πιπερίνη, που βρίσκεται στο μαύρο πιπέρι, αν και δεν είναι σαφές πόσο θα χρειαστείτε για να αισθανθείτε το όφελος». Ο Krishan προσθέτει: «Οι υψηλές δόσεις κουρκουμά μπορεί να επηρεάσουν ορισμένα φάρμακα για την αραίωση του αίματος, επομένως συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας».

 

Το σκόρδο κάτω από το μαξιλάρι βοηθά στον ύπνο

 

Λάθος: «Το σκόρδο περιέχει μέταλλα, όπως βιταμίνη Β6 και σελήνιο (συν πολλές θειούχες ενώσεις, που μπορεί να απομακρύνουν τα έντομα), αλλά δεν θα έχει καμία επίδραση στον ύπνο», λέει ο Panja. Ωστόσο, η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Ένας καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε τον ύπνο είναι να αποφεύγετε τα μεγάλα γεύματα πριν τον ύπνο, να διατηρείτε το υπνοδωμάτιο σκοτεινό και να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα» προσθέτει.

 

Τα στρείδια είναι αφροδισιακά

 

Λάθος: «Τα στρείδια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι σημαντικός για την αναπαραγωγική υγεία, αλλά δεν υπάρχουν μελέτες που να υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση στρειδιών θα ενισχύσει τη λίμπιντο», λέει ο Panja. «Ο ψευδάργυρος μπορεί να αυξήσει την ντοπαμίνη, τη χημική ουσία της ευχαρίστησης του εγκεφάλου, αλλά είναι δύσκολο να πούμε ότι μια αύξηση της λίμπιντο θα συμβεί αμέσως». Ο Krishan προσθέτει: «Η θεραπεία της χαμηλής λίμπιντο ή της στυτικής δυσλειτουργίας έχει να κάνει περισσότερο με τη βασική αιτία, η οποία για πολλούς είναι η χρόνια αϋπνία, τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος, η κατάθλιψη ή η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση».

 

Τα προβιοτικά βοηθούν την υγεία του εντέρου

 

Λάθος: «Τα προβιοτικά είναι ζωντανά ωφέλιμα βακτήρια που υπάρχουν σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, η κομπούχα, το kimchi και το natto (φασόλια που έχουν υποστεί ζύμωση) και μπορείτε να τα βρείτε και σε συμπληρώματα διατροφής», λένε οι ειδικοί. «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, αλλά υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν τους πολλούς άλλους ισχυρισμούς υγείας που ακούγονται γι' αυτά – και επί του παρόντος δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η λήψη προβιοτικών θα ωφελούσε υγιείς ανθρώπους που δεν έχουν εντερικά προβλήματα» σύμφωνα με τους ίδιους.

 

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr