40 χρόνια από τα 6,7 Ρίχτερ στις Αλκυονίδες: Μαρτυρίες κατοίκων και οι συγκυρίες που έσωσαν ζωές (Σπάνιο video)

Ακριβώς σαράντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον καταστροφικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ με επίκεντρο της Αλκυονίδες νήσους στον Κορινθιακό κόλπο ξυπνώντας εφιαλτικές μνήμες σε μία ολόκληρη γενιά...

 

Ηταν 23.59 την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 1981. Η Περαχώρα, το Λουτράκι, το Βραχάτι, το Κιάτο, η Κόρινθος, το Καπαρέλι Βοιωτίας, η Κινέττα, τα Μέγαρα και η Αθήνα επλήγησαν από τη μανία της φύσης αλλά και τις προβληματικές πολυόροφες κατασκευές που μέχρι τότε δεν είχαν αντισεισμικές προδιαγραφές.

 

Ο απολογισμός των σεισμών στις Αλκυονίδες ήταν 20 νεκροί, αρκετοί από αυτούς από καρδιακές προσβολές και ανθρώπους που πήδηξαν από μπαλκόνια και ταράτσες.

 

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό υπήρξαν 500 τραυματίες22.554 κατεστραμμένες οικοδομές, 11.745 οικοδομές έπαθαν σοβαρές βλάβες και άλλες 50.222 που χρειάστηκαν επισκευές. Ο σεισμός του 1981 άλλαξε τον αντισεισμικό χάρτη της χώρας και καθιέρωσε αυστηρούς κανόνες στην κατασκευή νέων οικοδομών.

 

Οι δύο συγκυρίες που έσωσαν ζωές

 

Τέσσερις δεκαετίες μετά όσοι έζησαν εκείνες τις δύσκολες ώρες θυμούνται την τραγική εμπειρία και εύχονται να μην ζήσει ξανά η χώρα τέτοιες καταστάσεις.

 

«Είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε σε μία περιοχή και σε μία χώρα με έντονα σεισμικά φαινόμενα. Δεν φταίνε οι σεισμοί αλλά οι κατασκευές μας. Μετά το 1981 άλλαξε ο σεισμικός σχεδιασμός στη χώρα. Όπου υπήρξε συμμόρφωση δεν έχουμε προβλήματα. Μην ξεχνάμε πως η περιοχή μας δεν χτυπήθηκε μόνο το 1981 αλλά και το 1928 με πολλά θύματα και μεγάλες καταστροφές», είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Λουτρακίου Περαχώρας Γιώργος Γκιώνης.

 

Μετά από τέσσερις δεκαετίες θυμάται εκείνες τις δύσκολες ώρες αλλά και μία βασική λεπτομέρεια που έσωσε πολλές ζωές:

 

«Ήμασταν παιδιά τότε, είχαμε τρομοκρατηθεί. Για πολύ καιρό μέναμε μακριά από τα σπίτια μας ή στην ύπαιθρο και έκανε πολύ κρύο. Ηταν σκληρές οι εικόνες των ξενοδοχείων και των σπιτιών που είχαν καταρρεύσει. Η ευτυχής συγκυρία ήταν πως τα κτίρια στην πόλη μας άντεξαν με τον πρώτο σεισμό. Έπεσαν βέβαια με τον δεύτερο σεισμό που έγινε λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα. Εκεί κατέρρευσαν τα ξενοδοχεία και τα σπίτια αλλά επειδή είχαν βγει όλοι έξω δεν είχαμε πολλά θύματα. Εάν πέφτανε με την πρώτη θα είχαμε πολλούς νεκρούς».

 

Τα τέσσερα ξενοδοχεία που κατέρρευσαν

 

Το ξενοδοχείο «Απόλλων» ήταν το ξενοδοχείο σύμβολο του Λουτρακίου. Στον δεύτερο σεισμό τα ξημερώματα της 25ης Φεβρουαρίου κατέρρευσε σε λίγα δευτερόλεπτα.

 

Το αποκαλούσαν στολίδι, αλλά από τους επτά ορόφους έμεινε μόνο η πισίνα και άφθονα μπάζα.

 

Κατέρρευσε επίσης και το πενταόροφο ξενοδοχείο «Κόντης» στο Λουτράκι. Κατέρρευσαν το διώροφο «Μπούσουλας» στην Κινέττα και το πενταώροφο «Γαλαξίας» στο Βραχάτι.

apollon-loutraki-before-1.jpg
Το ξενοδοχείο Απόλλων στο Λουτράκι / Φωτογραφία mixanitouxronou.gr

 

«Θα είχαμε 200 νεκρούς»

 

«Αν ο σεισμός γίνονταν Παρασκευή και όχι Τρίτη που έγινε, θα είχαμε 200 νεκρούς. Από την Παρασκευή έρχονταν εδώ Άγγλοι εκδρομείς. Εμείς σωθήκαμε γιατί ήμασταν λίγοι και προλάβαμε να βγούμε», είχε δηλώσει τότε ένας εργαζόμενος.

 

Το κτίριο από θαύμα έμεινε όρθιο στον πρώτο σεισμό. «Οι τοίχοι άρχισαν να σείονται και τα ταβάνια να καταρρέουν. Βιβλιοθήκες, καθρέφτες, φώτα έπεφταν από παντού, μπλοκάροντας τις διόδους διαφυγής. Ένα από τους άντρες άρχισε να σπάει τα τζάμια της εξώπορτας με τα γυμνά του χέρια. Ανάψαμε φωτιές και μείναμε έξω από το κτίριο. Στον δεύτερο σεισμό που έγινε το πρωί υπήρξε ολοκληρωτική κατάρρευση. Δεν έμεινε τίποτα. Μόνο η πισίνα θύμιζε το ξενοδοχείο». είπε ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες και εργαζόμενος στον «Απόλλωνα».

 

sintrimmia-apollon.jpg
Το ξενοδοχείο Απόλλων στο Λουτράκι μετά την κατέρρευση / Φωτογραφία mixanitouxronou.gr

 

«Νομίζαμε πως έπεσε το Λουτράκι»

 

Ο Ανδρέας Λέκκας που ήταν μαθητής δημοτικού το 1981 θυμάται: «Αυτό που δεν πρόκειται να ξεχάσω από το σεισμό του 1981 ήταν η κατάρρευση του ξενοδοχείου Απόλλωνα. Μετά από το πρώτο σεισμό πήγαμε στου παππού μου το σπίτι στο Λειβαδάκι. Ηταν λυόμενο και δεν είχε φόβο να πέσει. Κατά τις 5 το πρωί παρά που έγινε ο δεύτερος σεισμός ακούσαμε τον θόρυβο που έπεφτε ο Απόλλωνας και νομίσαμε ότι γκρεμίστηκε το Λουτράκι. Κατά τις έξι το πρωί αποφασίσαμε να πάμε στην πόλη να δούμε τι είχε συμβεί. Οταν αντικρίσαμε τις καταστροφές είχαμε πάθει σοκ. ΠΉηγαμε από τον παραλιακό και υπήρχε ακόμα ένα σύννεφο από σκόνη όταν πλησιάζαμε στου Κατσέτου του γιατρού την βίλα. Πάθαμε πλάκα Όταν φτάσαμε εκεί μείναμε με το στόμα ανοικτό. Δεν περιμέναμε αυτό το μεγαθήριο ξενοδοχείο να έχει πέσει. Ας ευχηθούμε να μην ξανασυμβεί τέτοιο κακό».

 

apollon-loutraki-2-696x701.jpg
Το ξενοδοχείο Απόλλων στο Λουτράκι / Φωτογραφία mixanitouxronou.gr

 

Από το ελικόπτερο του πρωθυπουργού

 

Ο 51χρονος σήμερα Σωτήρης θυμάται πως το Δημοτικό σχολείο στο Λουτράκι είχε πάθει ζημιές και είχε χαρακτηριστεί ακατάλληλο. Στο λυόμενο που είχε φτιαχτεί δίπλα στον Άι Σπυρίδωνα έκαναν τα παιδιά μάθημα και θυμάται τον τότε πρωθυπουργό (σ.σ.Γεώργιο Ράλλη) να φτάνει με ελικόπτερο: «Κάναμε μάθημα σε λυόμενο δίπλα στον Άι Σπυρίδωνα. Είχε έρθει και ο πρωθυπουργός και μας πέταγαν από το ελικόπτερο τσάντες με μολύβια και σοκολάτες».

 

316806.jpg
Ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης και ο υπουργός Δημοσίων Εργων Τζαννής Τζαννετάκης επισκέπτονται την πληγείσα περιοχή της Περαχώρας

 

Η πέτρα που έπεσε από τα Γεράνια

 

Ο 47χρονος σήμερα Τάκης Αναγνώστου θυμάται επίσης τον τεράστιο βράχο που αποκόπηκε από τα Γεράνια όρη και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές: «Θυμάμαι τα ξενοδοχεία που είχαν γίνει μπάζα, τον κόσμο που έκλεγε αλλά και τις καταστροφικές φήμες που κινούνταν με ταχύτητα φωτός. Δεν υπήρχαν τα σημερινά Μέσα Ενημέρωσης. Υπήρχε η φήμη πως θα βγει η θάλασσα έξω και πως θα γκρεμιστούν τα Γεράνια όρη και θα πλακώσουν το Λουτράκι. Στην διάδοση της τελευταίας φήμης, ρόλο είχε παίξει η αποκόλληση ενός τεράστιου βράχου στα Γεράνια όρη που κύλησε και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές».