5 εκπληκτικές πόλεις κάτω από την επιφάνεια του νερού

1. Port Royal, Τζαμάικα

 

Ιδρύθηκε το 1518 και αποτελούσε το κορυφαίο εμπορικό λιμάνι της Καραϊβικής. Όμως ένας ισχυρότατος σεισμός το 1692, που ακολουθήθηκε από ένα σαρωτικό τσουνάμι βύθισε την πόλη στο βυθό του ωκεανού. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι που ήταν στην πόλη σκοτώθηκαν.

 

 

2. Οι πυραμίδες του Yonaguni-Jima, Ιαπωνία

 

Και όμως οι επιστήμονες ακόμη δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν αυτό το μέρος είναι ανθρώπινο δημιούργημα ή το σμίλεψε η φύση! Συνήθως βέβαια η φύση δεν δημιουργεί τόσο ευθεία κομμένα σχήματα. Αν είναι ανθρώπινο δημιούργημα, το μέρος αυτό πρέπει να χτίστηκε ενώ στη Γη επικρατούσε ακόμη το τέλος της εποχής των παγετώνων, περί το 10.000 π.Χ.!

 

 

3. Dwarka, Κόλπος Καμπέι, Ινδία

 

 

Η υποβρύχια ανακάλυψη που έγινε στις αρχές της χιλιετίας αναβίωσε ένα παλιό ινδικό παραμύθι. Μέχρι τότε, η αρχαία πόλη Κρίσνα θεωρούνταν απλά ένας μύθος. Ο μύθος ήθελε την πόλη να είχε 70.000 παλάτια φτιαγμένα από χρυσό, ασήμι και άλλα πολύτιμα μέταλλα. Χωρίς να μπορεί κανείς να ταυτίσει με βεβαιότητα το υποβρύχιο εύρημα με τη μυθική πόλη του Κρίσνα, οι περιγραφές μοιάζουν... σκανδαλωδώς! Η βυθισμένη πόλη της Dwarka βρίσκεται 45 μέτρα περίπου από την επιφάνεια του νερού.

 

 

4. Η Πόλη των Λεόντων στη Λίμνη Quiandao στην Κίνα

 

Το πώς χτίστηκε αυτή η πόλη και γιατί είναι τόσο περίτεχνη παραμένει ένα μυστήριο. Κατασκευάστηκε επί της δυναστείας των Χαν, μεταξύ του 25 - 200 μ.Χ. Έχει έκταση όσο 62 στάδια ποδοσφαίρου. Στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα φράγμα, η λίμνη τελικά πλημμύρισε στα 1950 βυθίζοντας την πόλη.

 

 

5. Το παλάτι της Κλεοπάτρας, Αλεξάνδρεια Αιγύπτου

 

 

 

Λίγο πιο έξω από την ακτή της ιστορικής πόλης, κάτω από τα νερά της θάλασσας, κείται εδώ και 1.500 χρόνια το παλάτι της θρυλικής βασίλισσας της Αιγύπτου, της Κλεοπάτρας. Η περιοχή καταποντίστηκε λόγω σεισμού. Στο σημείο έχουν έρθει στο φως πάνω από 140 έργα τέχνης που εξασφαλίζουν πολύτιμες γνώσεις για το παρελθόν της Αιγύπτου.