6.000 προσλήψεις στην Υγεία

Την εμπροσθοβαρή κάλυψη του μεγαλύτερου ποσοστού των εξαγγελθεισών 10.000 προσλήψεων στην Υγεία ήδη από τον πρώτο χρόνο επιχειρεί η κυβέρνηση, καλύπτοντας το 2024 6.000 θέσεις. Οι περισσότερες του αναμενομένου αποχωρήσεις από το Δημόσιο λόγω συνταξιοδότησης το 2024, οι οποίες προβλέπεται να φτάσουν ακόμα και τις 17.000, δίνουν μεγαλύτερο περιθώριο προσλήψεων από ό,τι είχε προγραμματιστεί, με την κυβέρνηση να ρίχνει το βάρος στην Υγεία.

 

Τα νέα δεδομένα δίνουν στην κυβέρνηση την άνεση να «τρέξει» άμεσα και να καλύψει εντός του 2024 ποσοστό άνω του 50% των εξαγγελθεισών προσλήψεων, δίνοντας έτσι και ένα σαφές στίγμα ότι η προεκλογική δέσμευση γίνεται πράξη. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει εντός του 2024 σε 6.000 προσλήψεις, φτάνοντας ήδη από το πρώτο έτος στην κάλυψη του 60% των εξαγγελιών, οι οποίες έγιναν με στόχο τετραετίας.

 

H εκτίμηση

Ο αριθμός των αποχωρήσεων για το 2024 είχε προϋπολογιστεί για περίπου 15.500 δημοσίους υπαλλήλους. Η τελική εκτίμηση είναι πως θα ξεπεράσει τις 17.000, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για περισσότερες προσλήψεις, πάντα εντός του πλαισίου που θέτει ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε αποχώρηση. Η πρόθεση της κυβέρνησης να ρίξει το κύριο βάρος στην Υγεία είναι δεδομένη.

 

Ο αρχικός, πρόχειρος σχεδιασμός που είχε γίνει τον περασμένο χειμώνα από τους τότε υπουργούς Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και Υγείας Θάνο Πλεύρη προέβλεπε περίπου 3.000 προσλήψεις για την Υγεία εντός του 2024. Τα δεδομένα από τότε άλλαξαν. Η προεκλογική εξαγγελία της Ν.Δ. για 10.000 προσλήψεις στην Υγεία είναι δεσμευτική τόσο ως προς το ύψος του αριθμού των προσλήψεων όσο και ως προς την ταχύτητα. Γι’ αυτό τον λόγο και με δεδομένο το περιθώριο που δίνουν οι περισσότερες αποχωρήσεις, η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Εσωτερικών, επιδιώκει επί της ουσίας να διπλασιάσει τον αριθμό προσλήψεων για το 2024, φτάνοντας στις 6.000 προσλήψεις.

 

Ηδη το ΑΣΕΠ ετοιμάζεται μέχρι το τέλος του έτους να εκδώσει οριστικά αποτελέσματα για δύο μεγάλες προκηρύξεις του παρελθόντος, τη 2Κ/2019 και την 7Κ/2019, ενώ εντός του 2024 θα υπάρξουν και δύο ακόμα προκηρύξεις στο πλαίσιο του προγραμματισμού για χιλιάδες προσλήψεις.

 

Στο επίκεντρο βρίσκεται και το ΕΚΑΒ. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναμένεται εντός της εβδομάδας από το Κοινοβούλιο, ενώ το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης υπογράφηκε από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο πλαίσιο της κάλυψης των αναγκών για επιπλέον ενίσχυση του ΕΚΑΒ, απόφαση για πρόσληψη 250 ατόμων με συμβάσεις δύο ετών ως επικουρικού προσωπικού κλάδου Δ.Ε. πληρωμάτων ασθενοφόρων στην Αττική, μέσω της πλατφόρμας της 1ης ΥΠΕ. Η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε ήδη και θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 28 Ιουλίου.