7 σημάδια που σας δείχνουν ότι κινδυνεύετε από διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια, η οποία βασανίζει αρκετούς ανθρώπους και γενικότερα ποικίλλει. Πιο συγκεκριμένα βέβαια, όταν μιλάμε για διαβήτη, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι και πως επιδρά στην υγεία του ατόμου.

Ειδικότερα λοιπόν, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία μεταβολική ασθένεια η που χαρακτηρίζεται από αυξημένη συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και σχετίζεται και με τη διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, είτε την ελαττωμένη έκκριση ινσουλίνης είτε την ελάττωση της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.

Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης της κύησης. Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει χρόνια πορεία και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών προβλημάτων, όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, βλάβες των νεύρων, στυτική δυσλειτουργία κ.ά. Η πιο καίρια θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη είναι η χορήγηση ινσουλίνης.

Εν συνεχεία, υπάρχουν και κάποιες ακόμα περιπτώσεις, όπου μπορεί να εμφανιστεί ο διαβήτης και είναι οι εξής:

  • Γενετικά ελαττώματα των β-κυττάρων του παγκρέατος
  • Γενετικό ελάττωμα της δράσης της ινσουλίνης
  • Νόσοι του παγκρέατος
  • Ορμονικές διαταραχές και ενδοκρινικά νοσήματα
  • Διαβήτης λόγω λήψης φαρμάκων

Σε περίπτωση όμως που δεν γνωρίζουμε αν πάσχουμε απο διαβήτη, υπάρχουν πάντοτε ενδείξεις που μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Έρευνες δείχνουν πως  πάνω από 86 εκατομμύρια άνθρωποι στις Η.Π.Α., δηλαδή 1 στους 3 ενήλικες, βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη, αλλά το 90% εξ αυτών δεν έχει ιδέα. Πάμε λοιπόν να δούμε τα ύπουλα αυτά συμπτώματα που υποδηλώνουν διαβήτη.

  1. Αύξηση Βάρους: Η συγκέντρωση λίπους, ειδικά γύρω από την περιοχή της μέσης, αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης της αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη. Το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει το πάγκρεας για την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας ινσουλίνης. Όταν η συσσώρευση λίπους εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς, συγκεντρώνεται λίπος γύρω από τα όργανα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη.
  2. Σκούρες Κηλίδες στο δέρμα: Ένα ανησυχητικό σημάδι είναι η δημιουργία κηλίδων στην επιδερμίδα. Οι σκούρες κηλίδες δημιουργούνται κατά βάση στο πίσω μέρος του λαιμού, τους αγκώνες, τα γόνατα, τις αρθρώσεις και τις μασχάλες. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως μελανίζουσα ακάνθωση (acanthosis nigricans).
  3. Υπερκατανάλωση Γλυκών: Αν ξαφνικά παρατηρήσετε αυξημένη ανάγκη για γλυκό, μήπως να το τσεκάρετε; Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο προδιαβήτη. Δεν αρκεί να κόψετε τα γλυκά, πρέπει να περιορίσετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί και το άσπρο ρύζι, τα ζυμαρικά και τις πατάτες. Αντί αυτών, να προτιμάτε τους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τις πρωτεΐνες και τα λαχανικά.
  4. Κάνετε καθιστική ζωή: Η τακτική σωματική άσκηση βοηθά το σώμα σας να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά. Συνεπώς, η καθιστική ζωή δεν βοηθά τον οργανισμό. Αν λοιπόν κάνετε καθιστική ζωή, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε μια ήπια δραστηριότητα, κάνοντας ένα 10 λεπτο περπάτημα, τρεις φορές την ημέρα.
  5. Συχνοουρία και Δίψα: Προτού διαγνωσθεί κανείς με διαβήτη, είναι πιθανό να εμφανίσει συχνοουρία ή ακατάπαυστη δίψα.
  6. Κακός ύπνος: Οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν κοιμούνται καλά κινδυνεύουν να πάρουν κιλά και να αναπτύξουν προδιαβήτη. Οι διαταραχές ύπνου, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου, μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Λαμβάνοντας υπόψιν μας λοιπόν, όλα τα παραπάνω, συνοψίζουμε πως η κλασική συμπτωματολογία του σακχαρώδους διαβήτη περιλαμβάνει την πολυουρία, την πολυδιψία, την πολυφαγία και την απώλεια σωματικού βάρους.

Στον διαβήτη τύπου 1, η εισβολή της νόσου είναι συνήθως απότομη και συχνά η πρώτη εκδήλωσή της μπορεί να είναι η ανάπτυξη διαβητικής κετοξέωσης, με ναυτία, εμετούς, διάχυτο κοιλιακό άλγος και απώλεια συνείδησης.

Στον διαβήτη τύπου 2, η νόσος εισβάλλει βαθμιαία, πολυφαγία παρατηρείται σπανιότερα, ενώ συχνά συνυπάρχουν αδυναμία, κόπωση, ζάλη και ευπάθεια σε λοιμώξεις. Συχνά, η συμπτωματολογία στον διαβήτη τύπου 2 λείπει τελείως και ο ασθενής αισθάνεται υγιής.

Εν κατακλείδι, προκειμένου να γίνει σωστά η διάγνωση (και έγκαιρα), απαιτούνται εξετάσεις αίματος αλλά και η μέτρηση του σακχάρου του αίματος. Η πρόληψη μπορεί να βοηθήσει έναν πιθανό ασθενή με διαβήτη και να επιτρέψει την σωστή και αποτελεσματικότερη θεραπεία.