Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους

Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξελέγη η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μετά από ψηφοφορία που διεξήχθη το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή. Η κ. Σακελλαροπούλου έλαβε 261 ψήφους, προερχόμενους από βουλευτές της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 294 βουλευτές, ενώ απουσίαζαν έξι βουλευτές.

 

Όπως αναμενόταν – δεδομένης της στήριξης που είχαν προαναγγείλει πως θα δώσουν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής – η κ. Σακελλαροπούλου εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία, συγκεντρώνοντας πάνω από τις 200 ψήφους που απαιτούνταν, βάσει του αναθεωρημένου άρθρου 32 του Συντάγματος.

 

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, με την ορκωμοσία της να προγραμματίζεται για τις 13 Μαρτίου 2020, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. Πρόκειται για τη 13η Πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας και την 8η από τη μεταπολίτευση.

 

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος, προβλέπονταν έως πέντε ψηφοφορίες για την προεδρική εκλογή, η οποία έχει αποσυνδεθεί από τη διάλυση της Βουλής. Στις δύο πρώτες χρειάζονται 200 θετικές ψήφοι, κάτι που επετεύχθη τελικώς από την πρώτη ψηφοφορία. Σε αντίθετη περίπτωση, θα απαιτούνταν 180 ψήφοι στην τρίτη ψηφοφορία, στην τέταρτη 151 και στην τελευταία απαιτείται απλή πλειοψηφία.

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας στη 1.30 μ.μ., όπου θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην κ. Σακελλαροπούλου. 

 

Τα «παρών», οι επιστολές και τα απρόοπτα

 

Την κ. Σακελλαροπούλου ψήφισαν 157 βουλευτές της Ν.Δ., 82 του ΣΥΡΙΖΑ και 22 του Κινήματος Αλλαγής (σύνολο 261), ενώ «παρών» δήλωσαν οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ, 10 της Ελληνικής Λύσης και 8 του ΜέΡΑ25.

 

Επιστολική ψήφο απέστειλαν οι Άγγελος Συρίγος (Ν.Δ. - υπέρ), Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ - υπέρ), Ιωάννης Αμανατίδης (ΣΥΡΙΖΑ - υπέρ).

 

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο οποίος είχε την Τρίτη λιποθυμικό επεισόδιο στη και γνωστοποίησε με επιστολή του πως θα ψήφιζε υπέρ της υποψηφιότητας της κ. Σακελλαροπούλου, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς – ο οποίος γνωστοποίησε με επιστολή του ότι θα ψήφιζε σύμφωνα με την πρόταση της Ν.Δ. -, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος – ο οποίος τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου με επιστολή του -, η Κωνσταντίνα Αδάμου του ΜέΡΑ25– η οποία σε επιστολή της ανέφερε ότι απουσιάζει λόγω πρόσφατου τοκετού και ίωσης, καθώς και ότι θα ψήφιζε «παρών» -, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζουράρις - ο οποίος σύμφωνα με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ έχει τραυματισμό στο πόδι - και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ιστότοπο TheNewspaper.gr της Μαγνησίας, είχε ένα πρόβλημα με το αυτοκίνητό του και θα ψήφιζε την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου.

 

Ο βουλευτής Πειραιά της Ν.Δ. Νικόλαος Μανωλάκος προσήλθε αργά στη Βουλή καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Τασούλας, παρουσίασε βλάβη το αυτοκίνητό του. Ο κ. Μανωλάκος έφτασε τελικά λίγα λεπτά μετά τις 11:00.

 

Μοναδική υποψήφια η Σακελλαροπούλου

 

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προτείνει την πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

 

Σε διάγγελμά του, ο κ. Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει εξαίρετη νομικό με διεθνείς περγαμηνές την κ. Σακελλαροπούλου, τονίζοντας πως είχε γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ, με πρόταση μάλιστα του προηγούμενου πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, με δήλωσή του, είχε προαναγγείλει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει την κ. Σακελλαροπούλου, εξαπολύοντας πάντως βολές κατά του κ. Μητσοτάκη.

 

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σημείωσε από την πλευρά της ότι η προσωπικότητα της κ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασης του κόμματός της.

 

Το ΚΚΕ είχε σημειώσει ότι «ποτέ δεν έχει επικεντρώσει -ούτε τώρα επικεντρώνει- στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ενώ ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, χαρακτήρισε την επιλογή της Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας ως «αριστεροφοβική». 

 

Το ΜέΡΑ25, από την πλευρά του, πρότεινε για την Προεδρία της Δημοκρατίας τη Μάγδα Φύσσα, η οποία δεν αποδέχθηκε την πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την πάντως τιμητική. Συνεπώς, η κ. Σακελλαροπούλου ήταν η μοναδική υποψήφια.

 

Το βιογραφικό της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

 

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956, ενώ αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978 και το 1982 διορίστηκε εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

Το 1988 προήχθη στο Γ' Τμήμα ως πάρεδρος και το 2000 στο Ε' Τμήμα ως σύμβουλος. Το 2015 προήχθη στον βαθμό της αντιπροέδρου στο Γ' Τμήμα και το 2018 προήχθη σε πρόεδρος του δικαστηρίου.

 

Την περίοδο 1989 – 1990 είχε λάβει εκπαιδευτική άδεια και παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

 

Η κ. Σακελλαροπούλου έχει διατελέσει επιπλέον πρόεδρος (1993 - 1995 και 2000 - 2001), γενική γραμματέας (1985 - 1986) και αντιπρόεδρος (2006 - 2008) της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ. Υπήρξε επίσης μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993 - 1995) και έχει διδάξει Δίκαιο Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005 - 2014).

 

Επιπροσθέτως, διετέλεσε πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών (2013 – 2015), ενώ έχει συγγράψει άρθρα για ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος, έχοντας παράλληλα εισηγηθεί σχετικά θέματα σε συνέδρια και ημερίδες. 

 

Μετά την πρόταση του πρωθυπουργού, η κ. Σακελλαροπούλου είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την υποψηφιότητά της ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας πως στο πρόσωπό της τιμάται η Δικαιοσύνη και η σύγχρονη Ελληνίδα.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ