Αιμορροΐδες: Αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία - Οι πιο συχνοί μύθοι και η πραγματικότητα

Ο πρωκτικός σωλήνας έχει μήκος περίπου 3-4 εκ. Διαθέτει πολλά αισθητικά νεύρα και πλούσια αγγείωση. Είναι το τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα που συχνά ταλαιπωρείται από λάθος καθημερινές συνήθειες ενώ έρχεται σε επαφή με πλήθος μικροβίων και ιούς.

 

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό, για κάθε ενόχληση που θα έχετε ή για κάθε αλλαγή που θα δείτε, να συμβουλευτείτε τον χειρουργό. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι απλές όπως π.χ. αιμορροϊδες, αλλά είναι καλό να γίνεται αξιολόγηση των συμπτωμάτων από τον ειδικό ιατρό Χειρουργό.

 

Η αιμορροϊδοπάθεια αφορά τη παθολογική διόγκωση του φυσιολογικού φλεβικού δικτύου του πρωκτού. Διαχωρίζεται ανάλογα με την βαρύτητα σε:

 

1ου βαθμού: η διόγκωση του φλεβικού δικτύου δεν είναι εμφανής.
2ου βαθμού: η διόγκωση και πρόπτωση του φλεβικού δικτύου είναι εμφανής καθώς προβάλει έξω από τον πρωκτό αλλά ανατάσσεται αυτόματα.
3ου βαθμού: η διόγκωση και πρόπτωση του φλεβικού δικτύου είναι εμφανής καθώς προβάλει έξω από τον πρωκτό αλλά ανατάσσεται αν ασκηθεί πίεση με το χέρι.
4ου βαθμού: η διόγκωση και πρόπτωση του φλεβικού δικτύου που είναι εμφανής καθώς προβάλει έξω από τον πρωκτό και δεν είναι δυνατή η ανάταξη.

 

Η θεραπεία στις αιμορροΐδες των δύο αρχικών σταδίων είναι συντηρητική.

 

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η σύγχρονες θεραπείες των αιμορροΐδων εξατομικεύοντα ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης της νόσου. Πέραν όμως των συμπτωματικών και αιμορραγουσών αιμορροΐδων διάφορες μέθοδοι όπως η μέθοδος των υπερήχων ενδείκνυται και για τους τέσσερις βαθμούς αιμορροΐδων που προκαλούν προβλήματα. Οι σύγχρονες μέθοδοί αντιμετώπισης είναι αναίμακτες, ανώδυνες και ολοκληρώνονται σε περίπου 20 -30 λεπτά ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα.

 

Ο εξειδικευμένος χειρουργός μετά την εξέταση του ασθενή κρίνει σε ποιους ασθενείς μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος, όπως συμβαίνει με όλες τις μεθόδους και τεχνικές στη χειρουργική.

 

Αιτίες

Οι κυριότερες αιτίες ανάπτυξης αιμορροιδοπάθειας είναι ο παρατεταμένος χρόνος στην τουαλέτα, η χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη και η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως και η συχνή άρση βαρών.

 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων συνήθως εξαρτώνται από τον τύπο του αιμορροιδικού όζου. Συνήθως αφορούν κνησμό ή ερεθισμό του πρωκτού, πόνο, δυσφορία, οίδημα γύρω από τον πρωκτό και πολύ συχνά αιμορραγία. Η θρόμβωση είναι άλλη μια πολύ συχνή επιπλοκή των αιμορροΐδων που συχνά αναγκάζει τον ασθενή να αναζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια.

 

Διάφοροι Μύθοι και Πραγματικότητες για τις αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρό πρόβλημα, αυτό όμως δεν είναι ο καρκίνος. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές παθήσεις: οι αιμορροΐδες είναι χαλαρωμένες και διογκωμένες φλέβες, ενώ ο καρκίνος αφορά γενετική μετάλλαξη και ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι αιμορροΐδες πρέπει να αντιμετωπίζονται επιπόλαια από μη ειδικό ιατρό γιατί τόσο μερικοί ασθενείς με καρκίνο μπορεί να έχουν και αιμορροΐδες, όσο και γιατί ορισμένα συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι κοινά με αυτά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επομένως πάντα πρέπει να αναζητούμε ιατρική συμβουλή, προκειμένου να αποκλειστούν σοβαρότερες καταστάσεις.

 

Οι πικάντικες τροφές σίγουρα επηρεάζουν το στομάχι. Δεν υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν αιμορροΐδες. Αυτό για το οποίο μπορεί να κατηγορηθούν είναι η πρόκληση ερεθισμού, πόνου ή κνησμού στην περιοχή του ορθού ιδιαίτερα σε κάποιον που πάσχει από αιμορροΐδες. Η δυσκοιλιότητα που ενδεχομένως προκαλούν συμβάλλει στην ανάπτυξη και επιδείνωση της νόσου.

 

Οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν αιμορροΐδες , λόγω της χαλάρωσης των τοιχωμάτων του ορθού με την πάροδο της ηλικίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν εμφανίζεται σε νεότερους σε ηλικία ανθρώπους, καθώς οποιοδήποτε άτομο οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να εμφανίσει αιμορροΐδες. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η εγκυμοσύνη και η χρόνια δυσκοιλιότητα.

 

Θεραπεία
Η σύγχρονη αντιμετώπιση και θεραπεία αφορά την απολίνωση των αιμορροιδικών αρτηριών με χρήση υπερήχων και αιμορροιδοπηξία. Βέβαια ο χειρουργός πρέπει να γνωρίζει και τις κλασσικές χειρουργικές τεχνικές οι οποίες χρησιμοποιούνται ολοένα και λιγότερο που όμως σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις είναι απαραίτητες. Οι σύγχρονες θεραπείες των αιμορροΐδων εξατομικεύονται ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Οι σύγχρονες μέθοδοί αντιμετώπισης είναι αναίμακτες, ανώδυνες και ολοκληρώνονται σε περίπου 15-30 λεπτά ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα. Ο εξειδικευμένος χειρουργός μετά την εξέταση του ασθενή θα κρίνει σε ποιους ασθενείς μπορεί να εφαρμοστεί η κάθε μέθοδος και ποια είναι η πιο κατάλληλη για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Γεώργιος Σίνος
Επιμελητής Χειρουργός Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
Τμήμα Γενικής Προηγμένης Λαπαροσκοπικής & Ρομποτικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ογκολογίας

 

Για προγραμματισμό ραντεβού, επικοινωνήστε με τη γραμματεία του L-Medical στο τηλ. 27440.26400 (Δευτέρα έως Παρασκευή 07:00 - 21:00 και Σάββατο 07:00 - 15:00)