Αϊβάζογλου στο Gazzetta: «Λονδίνο, Παρίσι και Γερμανία θα φέρουν τα έσοδα, η Αθήνα και το Βελιγράδι θα συνεισφέρουν σε παράδοση και πάθος!»

O Έλληνας διευθύνων σύμβουλος του ΝΒΑ σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή μιλάει αποκλειστικά στο Gazzetta και αποκαλύπτει δομικές λεπτομέρειες της λίγκας που βρίσκεται στα σκαριά. Τα «ονόματα» και οι «διευθύνσεις» των πιθανότερων ομάδων που θα συμμετάσχουν, οι στόχοι του εγχειρήματος, η διανομή των εσόδων και η σύνδεση του ΟΑΚΑ με αγώνα του «άλλου πλανήτη» επί ελληνικού εδάφους.

 

Από τα τέλη του περασμένου μήνα, όταν ο κομισάριος του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, επισημοποίησε το ενδιαφέρον του «μαγικού κόσμου» να διερευνήσει την προοπτική επέκτασής του στην Ευρώπη, έχει κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι και έχουν χυθεί τόνοι μελάνης.

 

Επί της ουσίας, όμως, όλα τα σχετικά δημοσιεύματα, στηρίζονται σε ανεπιβεβαίωτες πηγές και σε πληροφορίες που δεν έχουν επίσημο χαρακτήρα, πολύ απλά επειδή – έως τώρα – ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι με σαφή γνώση του πλάνου που βρίσκεται υπό επεξεργασία και μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, εκείνοι που έχουν τοποθετηθεί δημόσια.

 

Ακόμη και όσοι το έχουν επιχειρήσει, όμως, κανένας δεν το έχει κάνει με τόσο αναλυτικό και λεπτομερή τρόπο, όσο ο Γιώργος Αϊβάζογλου, που εδώ και μερικούς μήνες διατελεί ως ο νέος managing director του ΝΒΑ στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή.

 

Ο Έλληνας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του «μαγικού κόσμου» ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Gazzetta και με τις απαντήσεις του, θεωρούμε ότι θα ρίξει φως σε αρκετές σκιές που υπήρχαν γύρω από την φιλόδοξη πρωτοβουλία της αμερικανικής λίγκας και φυσικά θα «διαλύσει» την όποια «ομίχλη» υπήρχε σχετικά με την επίδραση που θέλει να ασκήσει στο οικοσύστημα του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

 

Ο διευθυντής του ΝΒΑ σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, Γιώργος Αϊβάζογλου

 

 

Οι σχέσεις με την Euroleague, οι κομβικές επαφές με τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας, η επιθυμία προσέγγισης των παραδοσιακών μπασκετικών δυνάμεων της «Γηραιάς Ηπείρου» και η απουσία πίεσης και χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της μεγαλόπνοης ιδέας.

 

Αυτά και άλλα πολλά, όπως ο στόχος της αναβάθμισης των εθνικών πρωταθλημάτων, η προσέλκυση επενδυτών από την Μέση Ανατολή, η μεγαλύτερη ενεργοποίηση στον τομέα της ψυχαγωγίας και η αξιοποίηση της εμπορικής εξειδίκευσης του ΝΒΑ στην δημιουργία κέρδους και το τέλος της εποχής που οι ομάδες που πρωταγωνιστούν, θα χάνουν συνεχώς χρήματα.

 

Bonus τα συγχαρητήρια και το credit στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο για την εντυπωσιακή μεταμόρφωση του ΟΑΚΑ, η οποία από μόνη της, αναμένεται να επιταχύνει εντυπωσιακά τις διαδικασίες διεξαγωγής ενός αγώνα ΝΒΑ στην Ελλάδα! Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την ομάδα του (Μπακς) να βρίσκονται στο επίκεντρο ενός τέτοιου εγχειρήματος.

 

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι του μπάσκετ, ο Γιώργος Αϊβάζογλου στο Gazzetta σε μία συνέντευξη που παρουσιάζει με μεγάλη σαφήνεια τις παραμέτρους της μελετημένης προσέγγισης του ΝΒΑ στον μπασκετικό κόσμο της Ευρώπης.

 

• Πολλά έχουν ακουστεί για αυτή τη φιλόδοξη προσπάθεια, η οποία σύμφωνα με τον Άνταμ Σίλβερ βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση. Πολύ πρόσφατα, ο αναπληρωτής κομισάριος, Μαρκ Τέιτουμ, δήλωσε ότι ο στόχος του NBA δεν είναι να αντικαταστήσει την Ευρωλίγκα, αλλά να συμβάλει στην ταχύτερη ανάπτυξη του μπάσκετ σε αγορές όπου υστερεί, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ρώμη... Αυτό σημαίνει ότι ομάδες που έχουν συμβόλαιο με την Ευρωλίγκα μέχρι στιγμής, δεν θα συμμετάσχουν;

 

«Είναι αλήθεια ότι από τα τέλη Μαρτίου, όταν ο Άνταμ μαζί με τον γενικό γραμματέα της FIBA, τον Ανδρέα Ζαγκλή, μίλησαν για την διερεύνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη με φόντο την δημιουργία μίας νέας λίγκας στην Ευρώπη, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, όπως οι πιθανοί επενδυτές και εμπορικοί συνεργάτες, χρηματοδότες, ομάδες, βετεράνους παίκτες και εθνικές λίγκες. Όπως αντιλαμβάνεστε, προσπαθούμε να προσεγγίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το οικοσύστημα του ευρωπαϊκού μπάσκετ πριν αποφασίσουμε ποια θα είναι τα επόμενά μας βήματα. Αυτό που υπογράμμισε ο Μαρκ (σ.σ. Τέιτουμ) στις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε, είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια που γίνεται και έχει να κάνει με το ότι το μπάσκετ είναι αδιαμφισβήτητα το δεύτερο πιο δημοφιλές σπορ στην Ευρώπη! Χωρίς όμως να εισπράττει την αναγνώριση αλλά και την εμπορική αξία που του αναλογεί. Και ένας βασικός λόγος γι' αυτό το φαινόμενο, είναι η έλλειψη αντιπροσωπευτικών ομάδων στις σημαντικές αγορές-πόλεις της “Γηραιάς Ηπείρου”. Αναφέρομαι στις τρεις που επεσήμανατε, αλλά και στο Μάντσεστερ και σε μερικές πόλεις της Γερμανίας. Επομένως, έχουμε ρίξει το βάρος στον τρόπο με τον οποίο εντάξουμε αυτές τις αγορές στο πλάνο μας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι λειτουργούμε περιοριστικά. Απεναντίας, θέλουμε να έχουμε μία ισορροπία και γι' αυτό ιστορικές πόλεις με πολύ πλούσια μπασκετική ιστορία και παράδοση και περίσσιο πάθος για το άθλημα, όπως η Αθήνα, το Βελιγράδι, η Κωνσταντινούπολη και το Τελ Αβίβ – για να ονομάσω μερικές – είναι κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτες. »

 

• Η διαδικτυακή μας συνάντηση σας βρίσκει στο Άμπου Ντάμπι, όπου σε ένα μήνα θα χτυπά η καρδιά της Ευρωλίγκας λόγω του Final 4 και εκεί απ' όπου ξεκίνησαν οι αγώνες preseason του NBA στη Μέση Ανατολή. Μπορεί η διείσδυση του αραβικού κόσμου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μπάσκετ να φέρει πιο κοντά το NBA και την Ευρωλίγκα;

 

«Κατ' αρχάς, επιτρέψτε μου να μην θεωρώ ότι το ΝΒΑ είναι μακριά από την Euroleague. Έχουμε συζητήσει και συνομιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν σε διοικητικό επίπεδο , έχουμε συνεργαστεί στο κομμάτι της διοργάνωσης φιλικών αγώνων ανάμεσα στις ομάδες μας, με τελευταio εκείνο των Μάβερικς με την Ρεάλ, πριν δύο χρόνια στην Μαδρίτη, ενώ πριν μία από μία εβδομάδα μιλούσα με τον CEO της... Τι θέλω να πω; Ότι οι δύο λίγκες, είμαστε σε διαρκή επαφή εδώ και πολλά χρόνια και ο μεταξύ μας διάλογος για την ανάπτυξη του μπάσκετ, δεν πρόκειται να σταματήσει. Όσον αφορά την Μέση Ανατολή, που είναι μία αγορά στην οποία το ΝΒΑ είναι ενεργό εδώ και αρκετές δεκαετίες με πολλά προγράμματα και τα τέσσερα τελευταία χρόνια με αγώνες της preseason, όλες αυτές οι δραστηριότητες έχουν ανάψει το πάθος που υπάρχει στην περιοχή για το μπάσκετ. Δεν σας κρύβω ότι αυτές τις μέρες που βρίσκομαι στο Άμπου Ντάμπι, έχω εκπλαγεί ευχάριστα με την αύξηση σχεδόν κατά 50% του τοπικού ενδιαφέροντος για ο,τιδήποτε σχετίζεται με την πορτοκαλί μπάλα. Παρακολουθήσαμε με ικανοποίηση την απόφαση της Euroleague να διοργανώσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το εφετινό Final 4 και όλα συγκλίνουν ότι η Μέση Ανατολή μπορεί να εξελιχθεί σε έναν σημαντικό “συμπαίκτη” στο κομμάτι της περαιτέρω εμπορικής ανάπτυξης του αθλήματος .»

 

• Είναι το NBA σε επαφή με κάποια ομάδα μπάσκετ από την περιοχή της Μέσης Ανατολής προκειμένου να συμμετάσχει στο νέο πρωτάθλημα που βρίσκεται στα σκαριά; Όπως για παράδειγμα ακούγεται για την Ντουμπάι και το ενδεχόμενο να πάρει wild card από την Euroleague...

 

«Μέχρι τώρα, έχουμε μιλήσει με πολλούς επενδυτές που προέρχονται από όλον τον κόσμο, σχετικά με την προοπτική να συμμετάσχουν σε αυτό το νέο project. Ωστόσο, θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι ότι σε επίπεδο ομάδων, η υλοποίηση της λίγκας την οποία επεξεργαζόμαστε, αφορά σε αφορά σε συλλόγους που η βάση τους είναι αποκλειστικά σε ευρωπαϊκό έδαφος.»

 

 

• Γνωρίζουμε ότι συζητήσατε το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί με την Euroleague, χωρίς να καταλήξετε σε συμφωνία, οπότε να θεωρήσουμε ότι προχωράτε μόνοι σας με την υποστήριξη της FIBA, που είναι ο θεσμικός φορέας του αθλήματος ή συνεχίζετε τις επαφές για να βρείτε τον δρόμο για μια κοινοπραξία με την Ευρωλίγκα;

 

«Είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε σε αυτό το εγχείρημα, οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει ως στόχο την βελτίωση και την ανάπτυξη του προϊόντος και μοιράζεται μαζί μας μία κοινή φιλοσοφία. Προφανώς και η FIBA είναι ο πιο στενός μας συνεργάτης σε αυτή την στόχευση, αλλά όπως είπα και πιο πριν, παραμένουμε ανοιχτοί σε όποια πρωτοβουλία έχει κοινά χαρακτηριστικά. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε...»

• Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του πρωταθλήματος και ισχύει ότι θα συμμετάσχουν γιγάντιες ποδοσφαιρικές ομάδες, ας πούμε όπως η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί Σεν Ζερμέν, οι οποίες θα μπουν δυναμικά στο μπάσκετ, αλλά και από άλλες αγορές όπως το Άμστερνταμ, η Στοκχόλμη ή η Κοπεγχάγη;

 

«Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος χρονικός προσδιορισμός! Σε αυτό το στάδιο της διερεύνησης που βρισκόμαστε, είμαστε συγκεντρωμένοι στην συλλογή ιδεών και διορατικών συμβουλών σχετικά με το εγχείρημα που έχουμε στα σκαριά, από όλους τους θεσμικούς φορείς που εμπλεκονται ενεργά στο οικοσύστημα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε και τους επόμενους μήνες πριν καταλήξουμε σε κάποια δεδομένα, τα οποία θα μας δώσουν μία πιο οριστική κατεύθυνση. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, εκτιμώ ότι θα είμαστε αρκετά ανοιχτοί σχετικά με τις ομάδες που θα πάρουν μέρος. Όπως σημείωσε και ο Άνταμ (σ.σ.: Σίλβερ), η νέα λίγκα θα είναι ημι-ανοιχτή κάτι που σημαίνει ότι αν ξεκινήσουμε με 16 ομάδες, η πλειοψηφία τους, δηλαδή 10 ή 12 θα έχουν μόνιμη θέση, με έδρα την δυτική Ευρώπη και κάποιες πόλεις που προανέφερα, αλλά επίσης κάποιες στην ανατολική και την νοτιαανατολική πλευρά της ευρωπαϊκής επικράτειας, με κριτήριο την πλούσια παράδοση που έχουν στο άθλημα. Αναφέρομαι σε ήδη υπάρχουσες μπασκετικές ομάδες με μεγάλη παράδοση, σε υπάρχοντες μεγάλους ποδοσφαιρικούς συλλόγους που είτε θα ενεργοποιηθούν περισσότερο και στο μπάσκετ, είτε θα δημιουργήσουν αγωνιστικά τμήματα από το μηδέν! Δηλαδή με λίγα λόγια σε μεγάλους αθλητικούς οργανισμούς με παράδοση και με πολυάριθμο φίλαθλο κοινό. Επομένως, είμαστε αρκετά ανοιχτοί για τις προϋποθέσεις που θα χαρακτηρίσουν την εκάστοτε ομάδα που θα πάρει μέρος, φυσικά ανάλογα και με τα δεδομένα και τις συνθήκες που επικρατούν στην αντίστοιχη αγορά. Αναφέρατε μερικές πανέμορφες ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες υστερούν στον τομέα της μπασκετικής παράδοσης, οι οποίες θα μας ενδιέφεραν υπό προϋποθέσεις, που για την ώρα, όμως, δεν υπάρχουν... Προς το παρόν, προτεραιότητα έχουν οι δύο μεγάλες πόλεις της Αγγλίας, όπως το Λονδίνο και το Μάντσεστερ, οι τρεις της Γαλλίας, όπως το Παρίσι, η Λιόν και η Μασσαλία, οι δύο της Ισπανίας, όπως η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, οι δύο της Ιταλίας, όπως το Μιλάνο και η Ρώμη, το Βερολίνο και το Μόναχο από την Γερμανία και οι υπόλοιπες τέσσερις στις οποίες αναφέρθηκα νωρίτερα, όπως η Αθήνα, το Βελιγράδι, η Κωνσταντινούπολη και το Τελ Αβίβ.»

 

• Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα χαοτικό χάσμα στα έσοδα από χορηγίες που έχει η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου σε σχέση με την αντίστοιχη αγορά μπάσκετ, όσον αφορά τις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων. Τι δείχνουν οι μελέτες σας για αυτή τη μεγάλη διαφορά, πώς μπορεί να μετριαστεί και σε ποιο βαθμό μπορεί η εμπορική τεχνογνωσία του NBA, η οποία έχει λανσάρει το προϊόν παγκοσμίως, να κάνει παρόμοια θαύματα στην Ευρώπη;

 

«Αυτό είναι ένα κομμάτι πολύ ενδιαφέρον! Υπάρχουν διαφορές κι έχετε δίκιο ότι οι χρηματοδότες και οι κοινοπραξίες έχουν διαφορετική επίδραση στην αμερικανική αγορά σε σχέση με το ισχύει αντίστοιχα στην Ευρώπη. Επομένως, προερχόμενοι από έναν χώρο στον οποίο υπάρχει απεριόριστος σεβασμός για την ευρωπαϊκή παράδοση, κάτι που συμβαίνει και στα γραφεία μας στην Ευρώπη, όπου ο περισσότερος κόσμος που εργάζεται σε μας έχει μεγαλώσει βλέποντας κατά βάση ευρωπαϊκό μπάσκετ, η βασική μας επιδίωξη έχει να κάνει με την εύρεση της κατάλληλης ισορροπίας. Από την μία πλευρά έχουμε το κομμάτι της διασκέδασης στο μπάσκετ και θα εξηγήσω γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό και από την άλλη, ο τρόπος με τον οποίο παίζεται το παιχνίδι και προσφέρει χαρά, με βάση την αυθεντική παράδοση της Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά στις διαφορές που υπάρχουν γύρω από τους σπόνσορες και την γενικότερη εμπορική πολιτική, νομίζω ότι πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας τρία ξεχωριστά στοιχεία. Κατά πρώτον, αν το ΝΒΑ έχει κάνει κάτι πολύ αποτελεσματικά, αυτό είναι η δημιουργία ενός brand που έχει σπάσει τα γεωγραφικά όρια της Αμερικής και έχει αποκτήσει παγκόσμια απήχηση, αλλά ταυτόχρονα έχει και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε φιλάθλους που δεν είναι αμιγώς μπασκετικοί, αλλά που συνδέονται με άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος όπως το πάθος που υπάρχει, η εικόνα ή η μουσική και αυτή η παράμετρος μεγαλώνει την έκταση της διείσδυσής του στις αγορές και καθιστά την πρότασή μας πολύ πιο ενδιαφέρουσα για τους διαφημιστές ή προς την οποιαδήποτε εμπορική εκμετάλλευση. Κατά δεύτερον, το ευρωπαϊκό μπάσκετ βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης των μεγάλων αγορών της περιοχής και η σταθερή απουσία του από αγορές όπως αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, που μιντιακά είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, αλλά και επί σειρά ετών από την αντίστοιχη του Παρισιού, το έχει πλήξει στον τομέα του μάρκετινγκ και της διαφήμισης, που είναι οι βασικοί μοχλοί που κινούν τις επενδύσεις και τα κεφάλαια. Το τρίτο στοιχείο έχει να κάνει με την εμπορική εξειδίκευση του ΝΒΑ στο κομμάτι της πώλησης του προϊόντος, κάτι που φαίνεται και από τις συνεχείς ανανεώσεις των δικαιωμάτων για την τηλεόραση και το διαδίκτυο και τον πολλαπλασιασμό των εσόδων από τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί αλλά και από τις σχετικές μπίζνες που τρέχουμε εδώ και δεκαετίες σε όλη την υφήλιο. Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί άξονες που επεξεργαζόμαστε και τους οποίους προσπαθούμε να προσαρμόσουμε στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα – με την FIBA να μας έχει καθησυχάσει για τις πιθανότητες επιτυχίας μας – ώστε να παρουσιάσουμε μία πρόταση που θα είναι συναρπαστική για τους φιλάθλους, αλλά θα είναι ελκυστική και για τους συνεργάτες μας, ώστε να αυξήσουμε την αξία του προϊόντος. Όχι μόνο για μας, αλλά για όλη την ευρωπαϊκή αγορά.»

 

 

• Μας είπατε για έναν αριθμό 10-12 ομάδων με συμβόλαια και τεσσάρων που ενδεχομένως να αλλάζουν κάθε χρόνο. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, αυτές θα χρηματοδοτούνται από το την λίγκα, ώστε να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές με τις υπόλοιπες; Ισχύουν οι παραπάνω πληροφορίες;

 

«Πράγματι με την επισήμανση ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες διευκρινίσεις πάνω στο πως θα λειτουργήσει αυτή η ιδέα. Οι τέσσερις ομάδες στις οποίες αναφερθήκατε αφορούν στο ανοιχτό κομμάτι της λίγκας – εξ' ού και ο όρος ημι-ανοιχτή – υπό την έννοια ότι θα πρέπει να κερδίζουν την συμμετοχή τους, εξασφαλίζοντας την πρόκριση τους μέσα από τα εθνικά πρωταθλήματα. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το ευρωπαϊκό μπάσκετ, είναι ότι οι εγχώριες λίγκες έχουν χάσει την αξία που είχαν πριν από 25-30 χρόνια και η κατάκτηση του πρωταθλήματος δεν εγγυάται πλέον την δεδομένη συμμετοχή στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, λοιπόν, ταυτίζεται με την αύξηση της αξίας που έχει η βάση της πυραμίδας, που είναι τα εθνικά πρωταθλήματα. Όσον αφορά την χρηματοδότηση, αυτό είναι μία σκέψη την οποία επεξεργαζόμαστε και για την ώρα βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο της διερεύνησής μας, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει κεντρική και διόλου ευκαταφρόνητη διανομή εσόδων σε όλες τις ομάδες, χωρίς να ξέρω ακόμη αν θα είναι μόνιμη ή σε περιοδική βάση. Και ο λόγος που θα γίνει αυτό είναι πρώτον για να διασφαλίσουμε ότι το επίπεδο του ανταγωνισμού, θα είναι το υψηλότερο δυνατό και οι ομάδες θα φτιάξουν πολύ ποιοτικά ρόστερ και δεύτερον, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι οι περισσότερες, αν όχι όλες οι ευρωπαϊκές ομάδες χάνουν χρήματα κάθε χρόνο. Για την ακρίβεια όσο μεγαλώνουν και ισχυροποιούνται, τόσο περισσότερο μπαίνουν μέσα! Και αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει σε κανέναν και θα φροντίσουμε να μην συμβαίνει από 'δω και στο εξής.»

 

• Λαμβάνοντας υπόψη την καταγωγή σας και την εξοικείωση που έχετε με την αθλητική κουλτούρα της Ευρώπης, η οποία διαφέρει σημαντικά από αυτήν της Αμερικής, όσον αφορά τα κριτήρια σύνδεσης του μέσου οπαδού με μια ομάδα, πώς μπορούν, κατά τη γνώμη σας, να ξεπεραστούν οι δυσκολίες αποδοχής από την αγορά, ομάδων χωρίς ιστορία και παράδοση στον χώρο του μπάσκετ;

 

«Θεωρώ ότι σε πολλές λίγκες υπάρχουν μερικές ομάδες που κάνουν νέα ξεκινήματα και δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα, από την στιγμή που όλες θα πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις των εγκαταστάσεων, της ποιότητας των ρόστερ, των υπηρεσιών προς τους φιλάθλους και του μάρκετινγκ. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πολλά γήπεδα με τα standards των αντίστοιχων στο ΝΒΑ, νομίζω ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα δώσει ώθηση για την εύρεση επενδυτών που θα συνεισφέρουν και στην κατασκευή υπερσύγχρονων γηπέδων που θα ανεβάσουν το επίπεδο ενσωμάτωσης του κοινού.»

 

 

• Σε ποιο βαθμό η μετατροπή του ΟΑΚΑ (και του ΣΕΦ στο μέλλον) σε μίας πρώτης κλάσης Arena, που παρέχει όλες τις εγκαταστάσεις της σύγχρονης εποχής, θα επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να μην καθυστερήσει η στιγμή που θα δούμε δύο ομάδες του NBA στην Αθήνα, σε έναν αγώνα preseason;

 

«Η αλήθεια είναι ότι περίμενα αυτή την ερώτηση νωρίτερα και ξέρω ότι ιδανικά θα θέλατε να ξεκινήσετε την συνέντευξη με αυτήν! Εντάξει αστειεύομαι (γέλια...)! Αν και το βεβαρημένο πρόγραμμά μου, δεν μου έχει επιτρέψει να επισκεφτώ φέτος το ΟΑΚΑ, η εικόνα του από την τηλεόραση αλλά και οι μαρτυρίες φίλων που πηγαίνουν συχνά, είναι τόσο εντυπωσιακές που πραγματικά νιώθω την ανάγκη να συγχαρώ δημόσια τον κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τους συνεργάτες του για την δουλειά που έχουν κάνει. Είναι πλέον μία υπερσύγχρονη αθλητική εγκατάσταση και ξέρω, αν και οι εργασίες ανακαίνισης του Σταδίου «Ειρήνης και Φιλίας» δεν έχουν ακόμη προγραμματιστεί, αλλά όταν δρομολογηθούν, είμαι σίγουρος ότι κι εκεί θα γίνει ανάλογα εξαιρετική δουλειά. Ισχύει ότι η έλλειψη ενός γηπέδου που να πληροί τις προϋποθέσεις φιλοξενίας ενός αγώνα ΝΒΑ, ήταν ένας από τους λόγους που έως τώρα δεν έχει προγραμματιστεί ένας τέτοιος στην Αθήνα, γιατί πάντα μία τέτοια απόφαση σχετίζεται και με το πόσο εμπορικό ενδιαφέρον υπάρχει στην εκάστοτε αγορά και ειδικά στην Ελλάδα όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν εποχές που το μπάσκετ ξεπερνάει σε δημοτικότητα ακόμη και το ποδόσφαιρο. Πρόσφατα συζητήσαμε την συγκεκριμένη παράμετρο με τον Άλεξ Σαράτση (σ.σ. ο ατζέντης του Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ) στο Σαν Φρανσίσκο και την προοπτική να φέρουμε τον Γιάννη και τους Μπακς στην Αθήνα, η οποία δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Επομένως από την στιγμή που και οι παραπάνω παράγοντες αρχίζουν να συναντιουνται, θεωρώ ότι πλησιάζει αυτή η ώρα.»

 

• Δεν ξέρω αν παίζατε μπάσκετ μικρός, ωστόσο, η πάσα που μου δώσατε ήταν απ' αυτές που χαρακτηρίζονται “πάρε βάλε”! Είναι κρίμα να υπάρχει ένας Έλληνας στους 5 κορυφαίους παίκτες του NBA και αυτό να μην έχει συμβεί και δεν ξέρω αν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο το έχει ζητήσει... Μέχρι τώρα ήταν σαφώς θέμα έλλειψης κατάλληλων εγκαταστάσεων και σας ρωτάμε, γιατί με την είσοδο του Wembanyama στο NBA, δύο αγώνες κανονικής περιόδου προγραμματίστηκαν πολύ γρήγορα στο Παρίσι...

 

«Κατ' αρχάς ευχαριστώ που μου θυμίσατε εκείνες τις εποχές, γιατί η ασίστ ήταν πάντα στο ρεπερτόριό μου στο σύντομο διάστημα που έπαιξα μπάσκετ χωρίς να εντυπωσιάσω (γέλια)! Για να σοβαρευτούμε, όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θα ήθελε να δει τον Γιάννη να παίζει στην Αθήνα ως μέλος του ΝΒΑ και το ίδιο ισχύει πιστεύω και για τον ίδιο, ωστόσο, ο αριθμός των αγώνων της regular season που μπορούν να διεξαχθούν εκτός Αμερικής είναι περιορισμένος και η αντίστοιχη ζήτηση που υπάρχει δεν μπορεί να καλυφθεί κάθε χρόνο. Επομένως, θέτουμε κάποια standards που πρέπει να υπάρξουν και σίγουρα η παρουσία ενός παίκτη που συνδέεται με την εκάστοτε αγορά, είναι δύο από τα πιο σημαντικά απ' αυτά. Όπως ο “Wemby” στην Γαλλία, ο Γιάννης στην Ελλάδα, ο Λούκα (σ.σ.: Ντόντσιτς) στην Σλοβενία ή την Ισπανία, ο Γιόκιτς στην Σερβία και τα αδέρφια Βάγκνερ στην Γερμανία. Όλα αυτά τα κοιτάζουμε με πολλή προσοχή και σε αναλογία με την αντίστοιχη εμπορική σύζευξη, μπορώ να σας υποσχεθώ ότι μέσα στα επόμενα χρόνια αυτή η επιθυμία πολλών από μας, θα καταφέρει να γίνει πραγματικότητα.»

 

Αντώνης Καλκαβούρας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ