Άλυτο μυστήριο: Οι φαροφύλακες που χάθηκαν – Το σταματημένο ρολόι και η αναποδογυρισμένη καρέκλα

Ένα μυστήριο που κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να λύσει εδώ και 120 χρόνια, με την τύχη των τριών ανδρών να παραμένει άγνωστη έως και σήμερα.
Οι Τζέιμς Ντούκατ, ο Τόμας Μάρσαλ και Ντόναλντ Μακ Άρθουρ από το 1900 μέχρι και σήμερα είναι εξαφανισμένοι. Αυτό δεν είναι είδηση, όμως ο τρόπος με τον οποίο χάθηκαν από προσώπου Γης προκαλεί ανατριχίλα.
Οι 3 άνδρες είχαν τοποθετηθεί στο Φάρο Φλάναν, περίπου 65,5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στο υψηλότερο σημείο του νησιού Eilean Mòr, στις Εξωτερικές Εβρίδες, στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας.

 

 

flanan

Αμέσως μόλις πέρασαν πλοία που ανέφεραν ότι το φως του φάρου είχε σβήσει, στάλθηκε μια ομάδα αναζήτησης. Όταν οι διασώστες ανέβηκαν τα 160 σκαλοπάτια στην άκρη του γκρεμού και στον πύργο ύψους 23 μέτρων, είδαν ότι το ρολόι είχε σταματήσει, βρήκαν μισοφαγωμένο κρέας, τουρσιά και πατάτες στο τραπέζι, μια πεσμένη καρέκλα, ενώ έλειπαν δύο σετ από αδιάβροχα.

Το τρίτο κρεμόταν στο συνηθισμένο γάντζο του. Ένα καναρίνι λιμοκτονούσε και το ημερολόγιο του φάρου και οι σημειώσεις εργασίας για δύο μέρες ήταν γραμμένες σε μια πλάκα.
Η δολοφονία και το στοιχειωμένο πλοίο!

Δεν υπήρχε κανένα ίχνος των ανδρών και όλοι υπέθεσαν ότι είχαν παρασυρθεί από ένα φρικτό κύμα. Αλλά σύντομα προέκυψαν οι θεωρίες ότι ένας φύλακας δολοφόνησε τους άλλους δύο πριν πέσει στη θάλασσα κυριευμένος από τύψεις. Άλλες φήμες ανέφεραν ότι και τους τρεις, τους πήρε ένα στοιχειωμένο πλοίο.

Πάνω από 120 χρόνια αργότερα, η μοίρα των ανδρών παραμένει ένα μυστήριο και μέχρι σήμερα κυκλοφορούν διάφορες ιστορίες για το τι τους συνέβη. Ο φάρος Flannan ολοκληρώθηκε το 1899, ένα χρόνο πριν από την τραγωδία.

Οι οικογένειες τους διαλύθηκαν από την εξαφάνιση – ο Μακ Άρθουρ και ο Ντουκάτ ήταν και οι δύο παντρεμένοι, με έξι παιδιά.

Ο Μακ Άρθουρ ήταν περιστασιακός φύλακας – εκτελούσε καθήκοντα πρώτου βοηθού αντικαθιστώντας τον Γουίλιαμ Ρος, που βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια. Ο Τζέιμς Ντούκατ ήταν ο κύριος φύλακας και ο Τόμας Μάρσαλ ήταν ο δεύτερος βοηθός.
Το μυστήριο της εξαφάνισης

Οι άντρες εξαφανίστηκαν στις 15 Δεκεμβρίου 1900. Τα διερχόμενα πλοία είχαν σημειώσει ότι το φως ήταν αναμμένο τη νύχτα της 14ης Δεκεμβρίου, αλλά είχε σβήσει το επόμενο απόγευμα.

Η πρώτη καταγραφή ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στις Νήσους Φλάναν ήταν στις 15 Δεκεμβρίου 1900 όταν το ατμόπλοιο Archtor, σε ένα πέρασμα από τη Φιλαδέλφεια προς το Λιθ, σημείωσε στο ημερολόγιο του ότι το φως δεν λειτουργούσε σε κακές καιρικές συνθήκες.

Στις 26 Δεκεμβρίου ο φύλακας Τζόζεφ Μουρ ταξίδευε στο Eilean Mor με το Lender House Tender Hesperus για το επόμενο εξάμηνο της θητείας του. Κατά τύχη, είχε αλλάξει την προηγούμενη βάρδια του, για να περάσει τα Χριστούγεννα με τα παιδιά του. Πήγε στον φάρο, αλλά δεν βρήκε κανέναν εκεί.