Ανατροπή στην υπόθεση της απελευθέρωσης των Ελλήνων στρατιωτικών

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις γύρω από την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, του Αγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη. Μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε χθες ο Ερντογάν να τους απελευθερώσει, φαίνεται ότι οι Τούρκοι σκέφτονται μια κίνηση καλής θέλησης.

 

Οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων που θα συναντούσαν την Παρασκευή τον εισαγγελέα, ενδεχομένως να το κάνουν σήμερα και να ζητήσουν εκ νέου την αποφυλάκισή τους. Η συνάντηση μπορεί να γίνει στην Αδριανούπολη ακόμη και σήμερα έτσι ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες και να μην τραβήξει σε μάκρος η παραμονή τους στη φυλακή.
Θα μπορούσε να είναι ένα βήμα ώστε να απελευθερωθούν πριν από το Πάσχα, όπως έχουν ζητήσει οι Ευρωπαίοι από την Αγκυρα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έθεσε στη Σύνοδο της Βάρνας το θέμα των στρατιωτικών, ζητώντας από τον Ερντογάν την άμεση αποφυλάκισή τους. Ένα θέμα μεθοριακό δηλαδή ανάχθηκε σε μείζον ευρωτουρκικό, γεγονός ιδιαίτερα θετικό για την ελληνική πλευρά. 

Πρέπει να γίνουν προσπάθειες από την τουρκική πλευρά να επιλυθεί το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ εμπιστεύεται την τουρκική πλευρά ότι θα επιλύσει το ζήτημα, ει δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα . «Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε ο Γιούνκερ.

Στο θέμά των ελλήνων στρατιωτικών αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος εκφράζοντας την ελπίδα ότι μετά και την παρέμβαση Γιούνκερ στη Βάρνα μπορεί να απελευθερωθούν πριν το Πάσχα. «Είναι 26 μέρες στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης χωρίς κατηγορητήριο» είπε. «Οι έλληνες στρατιωτικοί είναι και ευρωπαίοι και νατοϊκοί στρατιωτικοί» σημείωσε με νόημα ο κ. Καμμένος. 

 

ΤΑΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ