Άνοδος της ακροδεξιάς στη Σουηδία μετά από 100 χρόνια! – Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Αναζητούνται συμμαχίες μετά τις κάλπες στη Σουηδία καθώς η κεντροαριστερή συμμαχία λαμβάνει 40,6%, η κεντροδεξιά 40,3% και η ακροδεξιά 17,6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σουηδία οι Σοσιαλδημοκράτες κυριαρχούν διαρκώς στο πολιτικό σκηνικό από το 1917!

 

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι θα παραμείνει στον θώκο του τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση να υπάρξει συνεργασία των συμμαχιών εξουσίας μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες δεν μπόρεσε να καταγάγει καθαρή νίκη καμιά από τις δύο μεγάλες παρατάξεις.  Η κεντροαριστερή συμμαχία λαμβάνει 40,6%, η κεντροδεξιά 40,3%, το αντιμεταναστευτικό κόμμα 17,6%.

 

Η συμπολίτευση έχει εντελώς οριακό προβάδισμα έναντι της τετρακομματικής κεντροδεξιάς Συμμαχίας, ενώ απομένουν να ενσωματωθούν λιγότερες από 50 από τις συνολικά 6.004 εκλογικές περιφέρειες, μετά την καταμέτρηση του 99,8% των ψήφων.

 

Στις εκλογές της Κυριακής, όπως προβλεπόταν, κατέγραψε κέρδη η άκρα δεξιά, με αποτέλεσμα η κεντροδεξιά και ο κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός να μην εμφανίζονται να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των 349 εδρών του κοινοβουλίου.

 

Πηγή: ΑΠΕ/real.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ